Ha egy receptben rengeteg sajt van, azzal baj nem lehet
2025. január 18. – 10:06

Miközben a legutóbbi Ízfokozó adásban hosszan beszélgettünk sajtokról, arra gondoltam, a legjobb sajtokat magukban kell enni. Ha már főzünk velük, akkor pedig semmi más nem számít, csak hogy szép, krémesen olvadjanak rá valamire, amivel lehetőleg még harmonizálnak is. Tipikusan melegszendvicsre, de most ezen továbblépünk.
Fogtam egy gyerekkori kedvencet, és kevertem egy amerikai komfortétel egészséges változatával, így született ez a nagyon nagyon sajtos karfiol. A sajtimádatról remélem, hogy nem csak nekem ugrik be elsőre a Chip és Dale, a Csipet Csapat című meséből Kvarg Lipót, aki annyira imádja a sajtot, hogy transzba esik, ha sajtillatot érez, végtagjai lebénulnak, szeme kimerevedik, és bármit megtesz érte, hogy megtalálja kedvenc ételét.
Ilyen sajtmániásoknak jó ez a recept. Egyik alapja egy klasszikus recepttelen alapfogás, mikor a főtt karfiolt pirított zsemlemorzsába forgatják, majd rengeteg tejföllel megeszik, az egyik legjobb étel a világon. A másik az amerikai sajtos makaróninak egy olyan verziója, amibe a tészta helyett karfiolt tesznek. Ettől még semmivel nem lesz egészségesebb, ugyanis iszonyatos mennyiségű sajt kell bele, minél többféle, annál jobb. Lehet ementáli, Gruyère, cheddar, vagy ezek keveréke.
Sajtos karfiol
Alapanyagok:
- egy közepes fej karfiol
- fél liter tej
- egy evőkanál vaj
- egy evőkanál liszt
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 200 gramm sajt
- egy evőkanál mustár
- 100 gramm zsemlemorzsa
- egy evőkanál vaj
A karfiolt rózsáira szedem. Egy lábosban vizet forralok, sózom, beledobom a karfiolt, és kb. 5 percig főzöm. Ne legyen puha, csak veszítsen a tartásából. Amíg fő, a sütőt előmelegítem 200 fokon.
A besamelhez először a tejet felforrósítom. Egy kis lábosban vajat olvasztok, beleszórom a lisztet, elkeverem. Kézi habverővel folyamatosan keverem a rántást, míg a forró tejet kis adagokban hozzáöntöm, közben állandóan keverem. Amikor az összes tejet beleöntöttem, és csomómentesre kevertem, addig főzöm, míg be nem sűrűsödik, ekkor sózom, borsozom, szerecsendióval és mustárral ízesítem.
A karfiol közben megfőtt, leszűröm, és hagyom teljesen lecsepegni, közben rázogatom, hogy a rózsák redőiből is távozzon a víz. ez nagyon fontos, mert ha sülés közben szivárog még folyadék a karfiolból, akkor nem lesz olyan sűrű a köré sülő sajtos mártás. Egy kivajazott tűzálló tálba teszem. A sajtot a besamelbe reszelem, és az egészet a karfiolra öntöm. Egy serpenyőben, kevés vajon megpirítom a morzsát, és a karfiol tetejére szórom. A forró sütőbe tolom, és körülbelül 20-25 percig sütöm.