A dubaji csokoládénál sokkal jobb a desszert, amiből született

2024. december 16. – 15:13

A dubaji csokoládénál sokkal jobb a desszert, amiből született
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2024 karácsonyán a dubaji csoki az új bejgli, de sokkal izgalmasabb az a desszert, ami a csokoládé ötletét adta, mint maga a csokoládé. A knafeh vagy künefe (vagy: kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) egy, akár a karácsony ízvilágához is jól passzoló, egyszerű és főleg állagok szempontjából izgalmas desszert.

Mivel az egész Közel-Kelet készíti, sokféle változata létezik. A fix elemek a tészta, a sülés közben nyúlósra olvadó, kissé sós sajt, az illatos szirup és a pisztácia. Létezik búzadarás változat és olyan, ami ropogós tésztával készül, ami szemre ugyan a mi cérnametéltünkre hasonlít, ám mivel nincs benne tojás, de kerül bele keményítő, az állaga mégis egészen más. A szirupos ropogós tészta miatt emlékeztet a baklavára is, de annál sokkal komplexebb. Egyik változata kis rúd vagy fészek alakú, és nem sajttal, hanem dióval töltik.

Mivel a künefe kadayif tésztával készült verziójának lényege a ropogós tészta, a nyúlós sajt és a pisztácia közti állagkontraszt, iszonyú fontos, hogyha helyettesítő terméket használunk, akkor is legyen az nagyon-nagyon ropogós.

Künefe

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 250 gramm kadayif tészta (készen, török vagy más, közel-keleti boltból)
    vagy
    250 gramm vékonyan felcsíkozott, vajjal megpirított rétestészta
    vagy
    250 gramm 1 percre forró vízbe dobott, leszűrt, majd vajon megpirított cérnametélt
  • 100 gramm vaj
  • 250 gramm mozzarella
  • 250 gramm ricotta

a sziruphoz:

  • 100 gramm cukor
  • 1 dl víz
  • egy evőkanál citromlé

a tetejére:

  • egy nagy maréknyi sótlan tört pisztácia

A mozzarellát dupla adag papírtörlő közé teszem és súlyt helyezek rá, hagyom kiszáradni.

Szirupot főzök: a cukrot a vízzel egy kis lábosba teszem, felforralom, és kb. 10 percig főzöm. Belefacsarom a citromlevet.

A sütőt előmelegítem 180 fokon.

A vajat megolvasztom, belekeverem a tésztát, majd a felét egyenletesen egy nehéz, lehetőleg fém formába nyomkodom. Rákanalazom a ricottát, majd rámorzsolom a mozzarellát. Erre halmozom a maradék tésztát, egyenletesen lenyomkodom. A forró sütőbe teszem, és kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütöm. Közben egy mozsárban összetöröm vagy deszkán durvára vágom a pisztáciát. A kész desszertre szórom, majd alaposan és egyenletesen meglocsolom az egészet a sziruppal. Langyosan a legjobb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!