A Mákvirág lett idén Magyarország Tortája
2024. augusztus 1. – 13:54
A Magyar Cukrász Ipartestület idén már tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, amelyet minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep tiszteletére rendeznek meg. Az idei verseny a „szuperélelmiszer” tematikában folyt: a cukrászszervezet olyan kreálmányokat várt, amelyekben a nevező cukrászok minimum két alapanyagot felhasználtak az előírt alapanyagkategóriákból (bogyós gyümölcsök, gabonák, olajos magvak, zöldségek). Az idei nevezők között különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása, írja a Magyar Cukrász Ipartestület.
A fődíjat idén Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta vihette el – a készítő elmondása szerint a mákos-feketeribizlis-fekete szezámos tortával „a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.”
A cukormentes torták kategóriájában Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok pisztáciás-málnás-rózsás „zöld málnája” nyert. Ezt a versenyt 13. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a diabétesz ellen és az egészséges életmód érdekében végzi tevékenységét. A torta egy szeletének energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 gramm, vagyis azt cukorbetegek is fogyaszthatják.
A szokás szerint először augusztus 19-től lehet majd megkóstolni a tortákat. Tavaly a Spicces füge respektus nyerte meg a versenyt, előtte pedig a Huncut szilva herceg.