A Huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája

2022. augusztus 1. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása jellemzi az ország tortáját Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szerint. Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a Huncut szilva herceg nyerte az idei versenyt – írja az MTI. A győztes munkákat az Országházban tartott díjátadón mutatták be hétfőn.

Fotó: Illyés Tibor / MTI Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A második helyezett a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdából a Lakatos Pál által készített Kék kötény kincse nevű torta lett, a harmadik helyen pedig a budapesti Major Cukrászdából Szivós Zita Évszakok nevű tortája végzett.

Idén a versenymunkáknak minimum 40 százalékban kellett tartalmazniuk felverteket vagy egyéb tésztarétegeket. A mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is megjelent, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, a kapor, a rozmaring vagy akár a libamáj.

Magyarország cukormentes tortája címet a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el. A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól a www.cukraszat.net oldalon lehet megtalálni.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik el.

A rendezvényen bemutatták a díjazott Szent István-napi kenyereket. A Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere nyert, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyér lett a győztes.

Kovács Zotlán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón arról beszélt, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők, és „a nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!