Ön készíti a nyár legvadabb lecsóját? Küldje el, és mi megfőzzük!

2024. július 12. – 08:55

Ön készíti a nyár legvadabb lecsóját? Küldje el, és mi megfőzzük!
Egy sima, szokványos lecsó – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Biztos benne, hogy tudja a titkot, ismeri az utat a lecsómennyországba, képes elkészíteni azt az egyetlen lecsót, ami minden lecsók lecsója, ami lefitymálja az összes paprikás ragut, amitől a holtak is feltámadnak?

Küldje el nekünk a receptet, és mi megfőzzük a leghajmeresztőbb verziókat, majd persze közöljük is őket.

Már azon tüzes viták szoktak kirobbanni, hogy karikákra vagy kockákra kell-e vágni a paprikát a lecsóhoz, le kell-e húzni a paradicsom héját, és szabad-e olajon indítani. Ehhez képest úgy tűnik, a magánbográcsokban és -fazekakban ennél sokkal vadabban burjánzik a lecsóforradalom.

Erre utal az az olvasói levél is, amelyet Istvántól kaptam, akinek saját lecsóvariációja elmondása szerint mindenkiből megrökönyödést vált ki, ezért csak a maga örömére készíti. Az alaprecept egy bangladesi barátjától származik, ezért a szabad fűszerezés.

Nem csak szegfűszeget tesz bele, ami nálunk csak a meggylevesbe pottyanhat nyáron, de kurkumát, szegfűborsot és koriandert is. Ez még nem minden, mert a végén jó minőségű olajas hallal koronázza meg a kész lecsót, és kiterített, kissé ragacsosra főtt rizsen tálalja. Aki eddig nem ájult el a megdöbbenéstől, az már azon sem fog meglepődni, hogy végül friss citromlevet is facsar az egészre.

A lecsó nem csak azért jó, mert a nyár legkedvesebb étele, hanem mert népünk lelkének ellentmondásait is magába foglalja. Sokan képesek órákon át vitatkozni azon, mi az az egy, sérthetetlen és kőbe vésett recept, mások pedig évről évre egyre jobban elrugaszkodnak attól, amit eredetileg lecsónak gondoltak. Egyszer májat, másszor káposztát vagy éppen olívabogyót adnak hozzá, és boldogok vele. A szélsőségesebb lecsóváltozatok között Váncsa István tibeti bölcsességlecsója a kedvencem, amiben rengeteg fűszer mellett mandula és mazsola is található.

A nyár legvadabb lecsóreceptjeit, lecsós ötleteit, lecsóvariációit küldjék az acsb+lecso@telex.hu -ra!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!