Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – megvan az év fagylaltja

2024. május 24. – 22:05

Másolás

Vágólapra másolva

A „tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel” fagylalt nyerte a pénteken Kecskeméten tartott Év Fagylaltja versenyt, derül ki a Magyar Cukrász Ipartestület közleményéből. Az indulók a nézők előtt készítették el a fagylaltjaikat, hogy az érdeklődők ezzel is jobban megismerhesse a fagylaltkészítés rejtelmeit.

A hagyományos és a mentes kategória mellett az eseménynek helyet adó Kecskemét tiszteletére a „Sárgabarack fagylalt kategóriát” is meghirdették, amivel a kecskeméti magyar kajszibarackot és a kecskeméti barackpálinkát akarta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

A cukrászdák és kézműves fagylaltozók hagyományos kategóriáját Bergmann Nándor nyerte a balatonfüredi A Kis Bergmann Cukrászdából. A mentes kategóriában Marsa Éva Heléna „sárgabarack lime maracuja” fagylaltja győzött a nagykőrösi Vanília & Gelatóból, míg a külön sárgabarack kategóriában egy „mámoros marillen” fantázianevű fagylalttal a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó és Márton Sándor végzett az élen.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában (az alapanyaggyártóknak, forgalmazóknak is volt két kategóriájuk) rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. A fagylaltokat cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije is értékelte.

Tavaly Komáromban tartották az Év Fagylaltja versenyt, amit végül egy sütőtökös fagylalt nyert meg. Akkor a Telex is ellátogatott fagyikülönlegességeket kóstolni, cukrászokkal beszélni. Végül a magyar gasztroturizmus újszerűségét és nehézségeit jól reprezentáló piacra találtunk a fagylaltéban, miközben azt is megtudtuk, miben más az ipari fagyi a kézművestől, meg azt is, hogy kevés olyan jó dolog van, mint a sós fagyi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!