Lehet menő gyorsétel a nokedliből?

2024. március 12. – 19:02

Lehet menő gyorsétel a nokedliből?
Paradicsomos-spenótos, vadas-gombás és tejszínes spenótos-baconös nokedli – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kipróbáltuk a Nokedlish-t, ami múlt héten nyílt a Vas utcában, és egy olyan gyorsételt ad, ami még nem vált divattá Budapesten, de most kap egy esélyt: a főétellé emelt, szószokkal tálalt nokedlit. Minden kacsás poéntól mentes étteremajánló.

Régóta fontos témája a gasztroforradalomnak, hogy lehet-e menő street foodot építeni magyar alapokra. Sokan mondják, hogy mennyire jó lenne, ha nem csak olasz, amerikai, török gyorsételek lennének az utcákon, hanem magyar is. Sok kísérlet volt erre, újhullámos lángosozók, töltött kürtőskalácsosok, palacsintázók jelentek meg és tűntek el az utóbbi években. Nehéz megmondani, mi kell ahhoz, hogy a hazai hagyományokra építő termékek is olyan népszerűvé váljanak, mint a hamburger, a gyros vagy a pizza. Én mindig nagyon örülök az ilyen kísérleteknek, főleg akkor, ha megmaradnak az ésszerűség keretei között, és nem próbálnak meg az alapételre erőltetni olyasmit, ami nem illik hozzá.

A nokedli nem kifejezetten magyar, hiszen az osztrák gasztronómiában sokkal nagyobb szerepe van a spéclinek, ahol sajttal önálló hütteétel. Itthon inkább köret a pörkölt mellé, vagy levesbetét. Önmagában csak akkor működik, mikor az ember gyerekkorában titokban rájár a pörkölthöz előre kiszaggatott nokedlire. Én legalábbis elég gyakran csináltam ilyet, meg olyat is, hogy a pörkölt szaftjával kértem még a komplett adag után csak nokedlit, és nagyon jó volt úgy. Épp erre az élményre emlékeztet egy frissen nyitott, pici kifőzde, a Nokedlish, ami a nokedlire épít.

Gottreich-Horváth Ádám sokadik generációs vendéglátós, már a dédnagyszüleinek, nagyszüleinek is kocsmája volt, aztán az édesapja is vendéglősként dolgozott, ezt a hagyományt viszi ő tovább. A kiindulási pont a vadas szószos nokedli volt, mint gyerekkori kedvenc étel. Az édesapja elkezdett tervezni egy automata nokedlikészítő gépet, ami ugyan még nem készült el, de az apropóján nyitottak egy nokedlis helyet, hiszen ilyen még nincs. Amíg a szuper nokedliautomata még fejlesztés alatt áll, addig egy kész, eredetileg más célra tervezett gépet alakítottak át, így lett alkalmas nokedliszaggatásra.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

A menü egy nagyon egyszerű modellre épül, a szószos nokedlire. A választható ételek három plusz kétféle alappal indulnak. A nokedlihez, amiből amúgy van mindenmentes is, lehet kérni paradicsomos, spenótos vagy vadas szószt, ez 1890 forintba kerül. A másik alap a tojásos nokedli salátával (1690), de van még egy sült, a mac and cheese nevű amerikai sajtos sült tészta analógiájára készült nokedli is (2290). Ezekre lehet aztán extra feltéteket kérni, konfitált csirkét vagy marhát, gombát, spenótot, bacon kockákat vagy sajtot – háromfélét extra hatszáz forintért. Sőt, ezeken túl még szószokkal is meg lehet locsoltatni az egészet, a legmókásabb a választhatók közül a betyárszósz, ami erős pistás-tejfölös.

Nokedlit készíteni amúgy annyira nem is egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mivel a recept tojás, liszt és víz hármasára épül, minden az arányokon és a tojáson múlik, ami pedig változó súlyú és természetű. A főzési idő sem egészen mindegy, könnyen lesz túl puha vagy túl kemény, és persze akkor a legjobb, ha épp valahol a kettő között van. Itt ez nagyon jól sikerül, még a dobozban nem rendeltetésszerűen várakoztatott maradékok is kifejezetten élvezhetőek voltak.

A nokedliket külön és a szerkesztőségben együtt is kóstoltuk. A beszámolók alapján az emberiség két részre oszlik: az egyik fele szerint a nokedli csak csirke-vagy gombapaprikás, pörkölt vagy ilyesmi mellé képzelhető el, nekik hiányérzetük volt a nokedliket eszegetve, túlzottan egyneműnek érezték (ez az olasz tésztákat nézve minimum furcsa hozzáállás, dehát a magyar ízlés szigorú). Ezt a problémát sokak számára jól ellensúlyozta a spenótosra szórt ropogós feltét, ez volt egyhangúlag a legnépszerűbb darab. A másik felük viszont jópofának érezte a konstrukciót, bár többeknek kimaradt a gyerekkorából a szaftos-nokedlis repeta, nekik ismeretlen és szokatlan volt a vadasszószos verzió. Volt, akit maradékmentésre és kollégiumi étkezésekre emlékeztettek az ételek, szintén a köret főétellé emelkedése miatt. Pár extrán konzervatív kolléga lázadozott a paradicsomos nokedli ellen, azzal az érvvel, hogy a paradicsom olasz tésztákra való. Szerintem ez éppen az a kis, óvatos játék, ami még belefér a nokedli kereteibe, de nagyon várom a gombapaprikás szószt vagy a káposztás nokedlit is.

Az adagok nagyon nagyok, a hely viszont pici, egyelőre dobozos, elviteles rendszerben működik, később lesz majd terasza is.

Nokedlish
Vas utca 1.
Nyitvatartás: 11:30-19:00

Disclaimer: étteremajánlóinkat minden esetben saját érdeklődésből írjuk, nem felkérésre, a számlát pedig magunk fizetjük ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!