Amikor a túrógombócból fánk lesz

2024. február 19. – 01:25

Amikor a túrógombócból fánk lesz
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kelesztett fánkoknál tényleg nincs jobb, a szalagos pedig nem véletlenül a prototípusa a farsangi sütögetéseknek. Ezek viszont idő és kognitív energia igényesek, ezért most mutatunk egy olyan receptet, amihez nem kell szinte semmi, amit a szalagos megkíván. Se idő, se eszköz, se különösebb ügyesség. És mégis nagyon jó.

November óta azokra a papanasikra gondolok, amiket Kolozsváron ettem. A konstrukcióban nincs semmi meglepő: fánk, rajta tejföl és lekvár. Mi is sok mindenre teszünk tejfölt és lekvárt, de pont a fánkra nem. Pedig egyik legősibb ételünk a fánk, bármelyik régi magyar receptgyűjteményt kinyitjuk, a leghosszabb a fánkok fejezete. Miért nem esszük tejföllel? Érthetetlen, hiszen a forró fánk és a hideg, krémes tejföl elképesztően jók együtt.

Most jutottam el addig, hogy itthon is elkészítsem. Valamiért azt gondoltam, hogy bonyolult lesz, aztán rájöttem, hogy itt tulajdonképpen egy olajban sült túrógombócról van csupán szó. Innen már érthető is a tejfölös tálalás.

Nem lehet elképzelni emberbarátabb fánkreceptet annál, mint amit egy vasárnap délutáni sziesztából felébredve, hirtelen felindulásból is nulláról 20-30 perc alatt simán el lehet készíteni. Csak azért nem mondom, hogy még egy gyerek is össze tudja rakni, mert az olajban sütés azért odafigyelést kíván, de a tészta összeállítását, sőt, a golyózást is rájuk lehet bízni.

Ez a recept azért nem papanasi, mert azokban jóval több a liszt, és kevesebb a tojás. Itt az volt a célom, hogy az olaj ellenére is könnyű dolog legyen a végeredmény, voltaképpen egy túrógombóc-fánk volt a cél. Úgyis kerül még rá tejföl is bőven.

Túrófánk tejföllel és lekvárral

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex
Alapanyagok kb. 10 darabhoz

  • 500 gramm zsíros túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 140 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 liter olaj

a tálaláshoz:

  • zsíros tejföl
  • lekvár

Az olajat egy nagy és nehéz lábosba öntöm.

A túrót és a tejfölt egy nagy tálba teszem. Beleütöm a két tojást, hozzákanalazom a cukrot, és alaposan elkeverem. Ehhez a folyamathoz még egy villa a legpraktikusabb, így a túrót is össze lehet kissé törni kevergetés közben. Lehet hozzá citromhéjat is keverni, ha van a kéznél kezeletlen. Hozzáadom a lisztet, sót, sütőport, és most már egy spatulával vagy fakanállal keverem simára.

Az olajat felmelegítem nagy lángon. Amikor már elég forró, dobok bele egy próba tésztapöttyöt. Ha pillanatok alatt megbarnul, akkor már jó lesz az olaj. Ekkor kis pingponglabdányi gombócokat formázok a masszából, kissé kilapítom őket, hogy majd sok tejföl férjen rájuk, és – egyszerre csak négyet – a forró olajba süllyesztek. Körülbelül 1,5-2 perc múlva megfordítom, majd ha a másik oldala is aranybarna, szűrőkanállal – vagy ha ilyen nincs kéznél, két villával – kihalászom, és egy rácsra, szűrőbe vagy papírtölővel bélelt tálcára teszem.

A tejfölt egy-két löttyintésnyi tejjel felöntöm, kézi habverővel krémesre keverem, és tálaláskor a fánkokra kanalazom, arra pedig kevés lekvárt pöttyözök.

A Telex Főzőiskola sorozatában olyan ételeket mutatunk be lépésről lépésre, amiket kezdők is sikerrel elkészíthetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!