Az air fryer nem csinál csodát, de sokaknak hasznos lehet

2023. december 7. – 21:32

Az air fryer nem csinál csodát, de sokaknak hasznos lehet
Vakteszt rántott hússal és krumplival – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három különböző air fryert teszteltem hetekig, sütöttem krumplit, tojást, melegítettem joghurtot, nyomkodtam az ábrákat. Amellett, hogy próbáltam megérteni, miért süt mostanában mindent ebben minden gasztroblogger, objektív szempontok alapján mértem fel, jó-e valamire, tud-e többet a sima sütőnél, és tényleg felváltható-e vele az olajban sütés örök nyűgje.

Emlékszik még valaki a digitális képkeretekre? Már talán senki nem használ ilyet, de egy időben került minden karácsonyfa alá, ahogy volt sláger az mp3-lejátszó és a melegszendvicssütő is. Pár éve ilyenek az air fryerek, rengeteg cserélődik ki az ünnepekkor. Mivel megrögzött konyhaikütyü-ellenes vagyok, eddig nem gondoltam, hogy ki kéne próbálnom ilyesmit, ám közben annyi olvasói levelet kaptam a témában az utóbbi évben, hogy muszáj volt tesztelnem. Nem beszélve arról, mekkora őrület épült köré az interneten, lassan úgy tűnik, minden recept elkészítéséhez szükség van egy air fryerre, blogok és könyvek épülnek a kis készülékre.

Az ígéret gyönyörű, ám nyelvészeti szempontból ellentmondásos. A frying az angolban olajban sütést jelent anélkül, hogy az olaj szót használná. Az air fryer magyarul ezért: levegővel olajban sütő. Fából vaskarika, sárkányból királylány. Levegővel nem lehet olajban sütni, vagy ez, vagy az, itt nyilván arról van szó, hogy ezek a kis elektromos kabinok úgy sütnek levegővel, mintha olajban sütöttek volna. Azt ígérik, olyan lesz a végeredmény, mintha olajban sült volna az étel: kívül ropogós, belül puha, szaftos, ízletes – az olajszag, a fájó gyomor és a rengeteg extra kalória nélkül.

Ezrével állnak a hátam mögött olyan kísérletek, amelyekkel próbáltam kiütni az utált olajban sütést, és nem, sosem lett ugyanolyan semmilyen rántott hús, sült krumpli vagy falafel a sütőben. Így aztán nem hittem a gépek ígéreteinek.

Forró levegővel sült rántott hús és krumpli – Fotó: Ács Bori / Telex
Forró levegővel sült rántott hús és krumpli – Fotó: Ács Bori / Telex

Bár még sosem használtam air fryert, most rögtön három érkezett a konyhámba, elfoglalva nem csak a konyhapultot, de az egész étkezőasztalt. Az első hátrány: már egy gép is pulthelyet foglal, méghozzá jó sokat, márpedig ez olyasmi, amit nem érdemes elrakosgatni, majd újra elővenni, mint egy tésztagépet vagy gofrisütőt.

Mivel totál air fryer szűzként estem neki a cuccoknak, nézzük, mi volt az általános benyomásom ezekről a masinákról. A három általam tesztelt air fryer nagyon hasonlított egymásra, így úgy gondolom, inkább a műfaj szorul bemutatásra, nem az egyes típusok.

Egyáltalán mire jó az air fryer?

Az air fryerek kicsi légkeveréses sütők, mégis másképp működnek, mint egy hagyományos sütő. Ennek oka pedig éppen a méretükből fakad: kisebb kamrában kering a forró levegő, így egyenletesebb sütésre képes és gyorsabb, mint egy hagyományos, nagy légkeveréses sütő. Az előnye tehát, hogy pici, de ez a legnagyobb hátránya is. Az átlagos méretű kütyük egy-két adag étel elkészítésére alkalmasak. Lehet persze több körben sütni bennük az ételeket, ebben az esetben viszont az első adag rég tönkremegy, mire a második elkészül.

Első és legfontosabb tanulságunk, hogy az átlagos méretű air fryerek egy-két fős háztartásba valók. Próbáltam több ételt beléjük gyömöszölni, és ahol volt, ott a rácsos, kétszintes megoldást is alkalmaztam, mindkettő a lényeget rontotta el, a zsúfoltság miatt félig nyers, szottyadt ételek keletkeztek.

A nagyobb méretű gép már több adagot készít el, de még több pulthelyet vesz el, és egy ötfős családot még mindig nem szolgál ki.

Szuper zöldségcsipsz fodros kelből – Fotó: Ács Bori / Telex
Szuper zöldségcsipsz fodros kelből – Fotó: Ács Bori / Telex

A magyar ember számára legfontosabb olajban sült étel a rántott hús, ezt teszteltük mindhárom gépen. Apró különbségeket leszámítva nagyon hasonló végeredménnyel végeztek. A panírozott csirkemell- és -combfilék ropogósak lettek kívülről és kellemesen szaftosak maradtak belül. Még a vastagabban hagyott szeletek is jól átsültek, mégsem száradtak ki. Egyetlen csalódást okoztak: csúnyák voltak. Foltosra, sápadtra sültek, ami miatt egyszer bele is estem abba a hibába, hogy visszaküldtem őket még pár percre, de attól szebbek nem lettek, csak szárazabbak. Sajnos a prekoncepcióinkon nehéz változtatni: hiába olyan jó az állaguk ezeknek a húsoknak, mint az olajban sülteknek, ha egészen másképp néznek ki.

A krumplihasábokkal hasonló a helyzet: ugyan nem egyenletesen, de itt-ott ropogósra sülnek, abban az esetben, ha szellősen, egy rétegben tesszük be őket a kosárba. Sajnálatos tanulság az is, hogy az olaj nem csak az állagot, az ízt is befolyásolja, egyfajta ízfokozóként is működik, amelynek fájó hiányát sajnos itt érezni. Zavaró lehet az is, hogy nehéz kontrollálni a folyamatot, gyakran túlsülnek benne a dolgok, ám ez nyilván idővel és rutinnal megszokható. Ami biztos: az alap programokra nem jó rábznunk magunkat, szinte mindent túlsütnek, inkább hőfokot-és időt érdemes beállítani, és időnként ellenőrizni.

Ami rengeteget segít az air fryerekben sült ételeken, az – meg fognak döbbenni – az olaj! Sok recept ajánlja olajspray használatát, és valóban rengeteget dob a végeredményen, ha a kosár és a húsok vagy zöldségek enyhén olajosak. Az persze kérdés, ilyenkor pontosan mennyi az annyi, nem jutunk-e véletlenül ugyanabba a zsákutcába, mintha bő olajban sütöttünk volna.

Hisense air fryer – Fotó: Ács Bori / Telex
Hisense air fryer – Fotó: Ács Bori / Telex

Kísérleteztünk még tésztafélékkel is, de ezek is hasonlóképpen sültek meg, mint ahogyan egy jobbféle légkeveréses sütőben történt volna. Bundás kenyér dettó, hiányzott belőle az állagkülönbség és az íz, inkább egy jóféle melegszendvicsre emlékeztetett. A falafel, amelynél az olajban sütés irtó fontos, nagyon kiszáradt belül.

Ételek, amelyek remekül sültek air fryerben:

  • Ropogós zöldségcsipsz: kis adagokban, olajjal masszírozva csodásan ropogósra sütötték a fodros kelt és más, hajszálvékonyra szelt, olajozott, egy rétegben elhelyezett zöldséget.
  • Mirelit készételek: mivel a félkész, fagyasztott csibefalatokat és krumplit elősütik olajban, ezeket csodásan ropogósra süti az air fryer.
  • Tojás: ha eltaláljuk a hőmérsékletet, a tojásfőzést is egyszerűsíti, hiszen nem kell vizet forralni, és a pucolás is könnyebb. Hátrány: nehéz eltalálni az ideális hőmérsékletet és időt.
  • Minden olyasmi, amit sütőben sütnénk, kicsit gyorsabb és kicsit jobb – kis mennyiségben.
  • Bőrös húsoknál meg lehet vele spórolni az előpirítás, majd sütőben sütés maceráját, szuper csirkecombot, -szárnyat készít.
  • Amiben még zseniális, az a maradékok újramelegítése: tényleg sokkal jobban frissíti fel kiszárítás, szottyosítás nélkül a tegnapi ételeket, mint a mikró vagy épp a rosszabb sütők.

Xiaomi, az ablakos – Fotó: Ács Bori / Telex
Xiaomi, az ablakos – Fotó: Ács Bori / Telex
Az air fryer az új mikró

Az amerikai internetet már évekkel ezelőtt lángra lobbantotta az air fryer mozgalom, újra és újra megdöbbennek rajta a TikTok és az Instagram gasztrobloggerei, mennyi minden megsüthető benne. Kifejezetten erre a kütyüre fejlesztenek recepteket, amelyek körülbelül abból állnak, hogy mindenféle alapanyagot bepakolnak a kosárba, betolják, megsütik, és örülnek neki. Az air fryer hype-ot sokan a harminc évvel ezelőtti mikrósütő lázhoz hasonlítják, amelyeket ehhez hasonlóan univerzális csodaként használtak az emberek kezdetben, és mindent abban készítettek, holott csak fagyasztott dolgok felengedésére és tegnapi maradékok újramelegítésére szolgált. Olyan, mintha – a mikró és az air fryer esetében is – elfelejtették volna, hogy a lakásukban eddig is volt egy ilyen varázsdoboz, ami mindenfélét megsütött, amit beletettek, csak kicsit nagyobb, kicsit lassabb, és nem nyomkodni kell rajta, amennyiben régebbi modell, hanem tekergetni. Sütőnek hívják.

Nekem ugyan egy nagyon megfáradt, már cserére váró sütőm van, aminek ingadozik a hőmérséklete és foltosra süt, de a legújabb sütők közül elég sok tud már olyan, vagy majdnem olyan gyors és egyenletes sütést, mint egy air fryer. A régebbiek tudásánál viszont valóban jobb egy kicsivel, és gyorsabb is – kis mennyiségben.

Az air fryer azért lehet népszerű, mert hátrányaival együtt egyszerűen kényelmesebb egy sütőnél, nincs előmelegítési idő, azonnal indítható, és egy-két adagból bármit elkészít húsz perc alatt, amit beleteszünk. A fogantyúja, a programjai, a könnyű tisztíthatósága kedvet csinál a főzéshez, leveszi a vállunkról a felelősséget. Ha nem a legjobbra törekszünk, akár ehetőt készít úgy is, ha semmit nem ellenőrzünk, figyelünk, igazítunk, megcsinálja helyettünk. Így aztán kifejezetten jó lehet kezdőknek, kollégista fiataloknak, önállósodó nagykamaszoknak. Jó lehet olyanoknak, akik egyedül vagy másodmagukkal élnek, és nem igazán szeretnek főzni, vagy a konyhában hosszabban időt tölteni.

A modellek összehasonlítása

A pici, olcsóbb Gorenje – Fotó: Ács Bori / Telex
A pici, olcsóbb Gorenje – Fotó: Ács Bori / Telex

A teszthez egy kisebb Xiaomi (Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L, kb. 38 000 forint) egy kisebb Gorenje (kb. 23 000 forint) és egy nagy Hisense air fryert (kb. 45 000 forint) kaptam kölcsön. Külön is próbálgattam őket, így nem éreztem nagyobb különbségeket, ezért csináltam egy vaktesztet: mindháromba egyszerre betettem ugyanolyan két-két szelet panírozott csirkecomb filét, és hasábokra vágott krumplit. A szerkezetek saját programjait használtam. A felhasználhatóság mindegyik gépnél könnyű és érthető: be kell nyomni a választott ételfajta rajzát, amire felajánl egy hőmérsékletet és időtartamot. Ezek minimális mértékben különböznek a három gépnél. A végeredmény eléggé hasonló volt, de a Hisense végzett a legjobban a vakteszten, utána jött a Xiaomi, aztán pedig a Gorenje:

  • a Gorenje kissé szárazabb végeredménnyel végzett, belül is kiszáradt a hús, a krumpli is hamarabb és alaposabban átsült.
  • A Xiaomi szaftos belsővel és ropogós külsővel végzett, a krumpli viszont nagyon egyenetlenül sült meg benne, pár szem nyers, míg pár túlsült lett.
  • A Hisense-ben sült hús lett a legjobb, a krumpli nagyjából ugyanolyan lett, mint a Gorenjében. Mivel ez a három közül a legnagyobb gép, ezért ebben volt a folyamat a leglassabb – viszont mivel kétkosaras, egyszerre sülhetett benne két adag hús és krumpli.
A bundás kenyér sima melegszendvics állagú lett – Fotó: Ács Bori / Telex
A bundás kenyér sima melegszendvics állagú lett – Fotó: Ács Bori / Telex

A Xiaomi modell további előnyei, hogy ablaka van, tehát látjuk, hogyan alakulnak benne a dolgok, és félúton szól, hogy fordítsuk, rázzuk meg a benne lévő elemeket, ami szintén hasznos funkció. Tud nagyon alacsony hőmérsékletet is, ami olyan türelmesebb tesztelőknek való, akik például joghurtkészítésre használnák. Van hozzá letölthető applikáció is, aminek viszont nem láttam hasznát.

A Gorenje a legkisebb az általunk teszteltek közül, tényleg csak két adag étel fér bele, és a programjai magas hőmérsékletet javasolnak, ami gyakran erősen szárít – érdemes játszani a hőmérsékletekkel, adott esetben inkább mérsékelni. Kicsi, de erős eszköz.

A Hisense jóval nagyobb, ráadásul két külön kosára van, így egyszerre lehet benne sütni húst és köretet, ami nagy időspórolás. Ám rengeteg helyet foglal.

Hogy megéri-e air fryerbe fektetni? Nekem biztosan inkább egy korszerű sütő lenne az ideális, de ha valaki nem nagycsaládot etet, csak két-három embert, és nem igazán szeret főzni, a praktikumra, a gyorsaságra megy és egy gépre bízná magát, annak hasznos lehet. Egy biztos: mindent ez a kütyü sem old meg helyettünk, vagy ha rábízzuk magunkat, a végeredmény nem lesz olyan jó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!