Húszperces, egyszerűsített ratatouille, amihez rajzfilmpatkány sem kell

2023. szeptember 20. – 18:13

Húszperces, egyszerűsített ratatouille, amihez rajzfilmpatkány sem kell
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenekelőtt tisztázzuk azt, ami mindenkit érdekel: nem, a ratatouille első három betűje nem a patkány jelentésű szóból adódik, és bár a rajzfilm tényleg az egyik legcukibb, ami gasztrotémában készült, az ételnek nincs köze a rágcsálókhoz. A régi okcitán kifejezés ratatolha, ami azt jelenti: kevergetni. Merthogy ezt az ételt kevergetik, méghozzá jó sokáig, ugyanis eredetileg minden egyes alapanyagot külön kell hozzá elkészíteni, és csak a végén kerülnek egy edénybe mind.

Ugyancsak a rajzfilm okozta félreértés, hogy a ratatouille egy sült, rakott zöldségféleség – így arat vele nagy sikert a mese végén a kis patkányszakács – de valójában ez is tévedés, illetve messzi, bátor elrugaszkodás az eredetitől. A ratatouille egy sűrű, paradicsomos, paprikás, cukkinis, padlizsános ragu, rengeteg olajjal és sok zöldfűszerrel. Ha már valamihez hasonlítani kell, akkor közelebb állunk a valósághoz, ha a lecsóhoz viszonyítjuk. Valójában ez is torzítás, mert a ratatouille-ban a zöldség a főszereplő, nem viszi el sem kolbász, sem virsli, se szalonna húsos irányba, mint nálunk.

Bár az ételt provanszi eredetűnek vallja a gasztrotörténet, egyes feltételezések szerint lehettek hasonló ételek Baszkföldön és Katalóniában is, sőt, az ókori Rómában akár, de pontos dokumentum minderre nem utal. A lényeg, hogy nyár végén sok kertben termett rengeteg padlizsán, cukkini, paradicsom és paprika, ezeket egy nagy lábosba hajigálták, a végeredmény pedig jó lett.

A legjobb a francia konyhában éppen az, hogy amennyire hiperkifinomult tud lenni a magas gasztronómiában, annyira egyszerűek, hétköznapiak és rusztikusak a regionális konyhái. Aztán persze valamelyest állítgattak ezen az ételen is a 20. századi nagy szakácsok, és arra jutottak, hogy jobb a zöldségeket egyenként elkészíteni serpenyőben, hogy mind épp a saját optimális állagát elérve kerüljön aztán a lábosba. Ez viszonylag fáradtságos művelet, de egyszerűsíthető, ha több serpenyővel dolgozunk egyszerre. Az egyikben készül a mártás hagymával, fűszerekkel, paradicsommal, a másik kettőben pedig sült a cukkini, padlizsán, majd a paprika. Egyszerűbb, de rengeteg mosogatnivalóval jár, ezért idén tovább egyszerűsítettem.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

A sütőben sütöttem elő a zöldségeket, majd vaslábosban melegítettem őket össze. Először mindent összevissza, később jöttem rá, hogy sokkal jobb úgy, ha az állagban egymáshoz hasonlókat teszem egy tepsire: a paradicsomot a paprikával, a padlizsánt a cukkinivel. Előbb a paradicsom és a paprika lett kész, ezeket kivettem a sütőből, lehúztam a héjukat, és a fazékban párolódó hagymával együtt mártást főztem belőlük, közben pedig megsült a többi zöldség is.

Ez így már olyan szimpla gyors vega vacsora/ebéd lett, amit egy kezdő is simán össze tud dobni, és mivel elképesztően szép zöldségek vannak most a piacokon, érdemes belőle nagy adagot készíteni, napokig eláll, és nem csak magában, kenyérrel tunkolva, de bulgurral, vagy tésztával, mindenhogyan jó.

Lusta Ratatouille

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • egy közepes padlizsán
  • két kisebb cukkini (a képen látható adagban az egyik sárga)
  • 4 nagyobb kápia paprika
  • egy közepes vöröshagyma
  • fél kg friss paradicsom vagy ugyanennyi kész passzírozott
  • egy deci olívaolaj
  • só, bors
  • rozmaring, oregánó, kakukkfű, zsálya

Két tepsit veszek elő, az egyikbe a felkockázott padlizsánokat és cukkiniket teszem, a másikba pedig a paprikákat (egészben) – és a paradicsomokat (félbevágva), vágott felükkel lefelé. Az olaj felét egy kis tálkába öntöm, és egyenletesen lekenegetem vele padlizsánokat, cukkiniket, sózom, majd mindkét tepsit a sütőbe teszem, és 200 fokosra előmelegített sütőben megsütöm őket. A paradicsomos tepsi kb. 15 perc múlva jó is lesz, a paprikák héját lehúzom, a paradicsomokét elég leemelni. Egy nagy lábosban a maradék olajon megpárolom a felaprított hagymát, hozzáadom a paradicsomot, héjazott, feldarabolt sült paprikát, a fűszereket, és lassan rotyogtatni kezdem. Mikor a többi zöldség is megsült, hozzákeverem őket is, az egészen együtt is rottyantok egyet, és kész.

A Telex Főzőiskola-sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!