Idén nem hozott új csillagokat a hazai Michelin-kalauz

2023. szeptember 14. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön jelent meg a Michelin 2023-as magyar kalauza, de idén nem voltak nagy újdonságok, egyetlen új magyar étterem sem kapta meg a a legrangosabb gasztronómiai minősítést, a Michelin-csillagot. A korábban elismert éttermek mind megtartották a csillagaikat, a pécsi Morzsa megkapta a különlegesen jó ételeket megfizethető áron kínáló helyeknek járó Bib Gourmand-t, a szigligeti Villa Kabala pedig a fenntarthatóságot díjazó Zöld csillagot – derült ki a Michelin közleményéből.

Az idei kalauzban tehát két apróbb változás volt, így jelenleg a következőképpen néz ki a felhozatal. Két Michelin-csillagja van a tatai Platán Gourmet-nak és a budapesti Standnak, egy Michelin-csillagja pedig az esztergomi 42-nek, valamint a budapesti Babelnek, Borkonyhának, Costesnek, Essenciának, Rumournak és a Saltnak.

Utóbbinak zöld csillagja is van, hasonlóan az ugyancsak budapesti Onyxhoz, a poroszlói Graefl Major Kétútközhöz, a hosszúhetényi Almalomb Étteremhez és az újonnan csatlakozó szigligeti Villa Kabalához. Bib Gourmand-jelöléssel az encsi Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az egri Macok, a balatonfüredi Mór24 és Sparhelt és a pécsi Morzsa került be a kalauzba.

A tavalyi, hét meglévő mellé két új csillagot hozó kalauz után furcsa lehetett, hogy miközben éttermek zárnak be sorban a magas rezsiköltség és alapanyagárak miatt, a hazai luxusgasztronómia szárnyal. A hír kapcsán sokakban felmerült, hogy mennyire hiteles még a 120 éves Michelin-kalauz a világban és milyen befolyással lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség sok százmilliós befektetése arra, kik kerültek be a könyvbe vagy maradtak ki belőle.

Akkori cikkünkben azt írtuk, hogy a Michelin módszereivel bőven vannak problémák, az pedig már jóval korábban kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség százmilliókkal támogatja a csillagvárományos éttermeket, különösen a vidékieket, erről maga a vezérigazgató beszélt saját podcastjában. A 2021 nyarán kiadott közbeszerzési közlönyből kiderül: közpénzből készítették elő a csillagokat és az első magyar Michelin-kiadványt, összesen 361 millió forintból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!