Annyira meleg van, hogy uborkát teszünk a krumplifőzelékbe

2023. június 21. – 12:11

Annyira meleg van, hogy uborkát teszünk a krumplifőzelékbe
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki a főzeléktudományi tanulmányai kezdetén jár, mindenképp a krumplival kezdje, mert az valóban elronthatatlan, nincs benne semmi csapda, még sűríteni sem kell, nem csomósodik, viszont lehet nyári hangulatúra venni egy kis kapros uborkával.

Bár tudom, hogy sokan még mindig utálják a főzelékeket az iskolai menzák csirizes rémálmos emlékképei miatt, de hahó, 2023 van, már több évtizede tart a gasztroforradalom, és olyan pimpelt főzelékekkel van teli a magas gasztronómia, hogy Horváth Ilona forog a sírjában. Mi viszont örülünk, mert úgy tűnik, ez a műfaj még mindig szárnyal, és bár néha már elképesztően túlbonyolított, ezerféle kiegészítővel megrakott verziókat is látni, azért a mértéktartó díszítgetés, variálgatás jót tesz neki. Nem mintha bármi baj lenne a klasszikus, paprikás-babéros burgonyafőzelékkel, az verhetetlen. A technika lényege itt is, és minden krumplifőzeléknél annyi, hogy nem szabad túl sok folyadékot adni hozzá, és éppen csak addig kell főzni, még már teljesen megpuhult, de még nem totál pépes.

A krumpli, mint főzelék-alapanyag azok közé tartozik, amit tényleg bőven elég saját magával sűríteni, nem szükséges hozzá rántás vagy keményítő. Kivéve, ha valakinek éppen az a rántás által adományozott plusz íz hiányzik, akkor ne hagyja ki belőle. Ebben a verzióban hagyma és zeller is van a krumpli mellett, de ugyanilyen jó extra ízt adhat neki egy karalábé is, ha épp az van kéznél.

A legújhullámosabb főzelék ma már úgy készül, hogy van hozzá egy mártás, abba kerülnek a külön sült-főtt zöldségek, majd még a tetejére további savanyú, esetleg ropogós elemek, fűszerek. Itt ezek a trendek csak annyiban jelennek meg, hogy a meleg főzelékre egy hideg, finomra aprított uborkasaláta kerül: nehéz megmagyarázni, miért jó ez, de zseniális. Talán mert a hideg, és a ropogós, és a savanyú mind ellentétesek a főzelékkel, így válik kiegyensúlyozottá az egész. Vagy nem tudom, a lényeg, hogy jó.

Krumplifőzelék kapros uborkával

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • egy kg krumpli
  • egy fej vöröshagyma
  • egy pici fej zeller, szárral együtt
  • egy evőkanál vaj
  • víz vagy húsleves
  • 1 dl sűrű tejföl
  • friss petrezselyem
  • só, 2 db babérlevél

A tetejére:

  • fél kígyóuborka
  • egy evőkanál alma-vagy rizsecet
  • két nagy csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • friss kapor
  • tejföl

A krumplit meghámozom, felkockázom, nem túl nagy, kb. két centis méretűre vágom, tálba teszem, hideg vízzel felöntöm. Meghámozom és felaprítom a hagymát, a zellert is meghámozom és felkockázom. A zellerszárat is felaprítom. A vajat egy lábosban felolvasztom, belekeverem a hagymát és a zellert, zellerszárat, picit megsózom, és puhára párolom. Leöntöm a vizet a krumpliról, a hagymás alaphoz keverem, felöntöm annyi vízzel vagy húslevessel, hogy épp ellepje. Sózom, adok hozzá babérlevelet, lefedve főzöm kb. 10-15 percig, míg meg nem puhul. Ekkor kiveszek belőle egy magas falú edénybe (ha botmixert használok) vagy egyenesen a turmixgép üstjébe két merőkanálnyi főzeléket, és a tejföllel leturmixolom. Visszaöntöm a lábosba, elkeverem, belekeverem az aprított petrezselymet, és kész.

Az uborkás feltéthez apró kockákra vagdosom az uborkát, elkeverem az ecettel, sóval, cukorral, apróra vágott kaporral, külön kistányérba teszem. Tálaláskor a főzelékre adok még a tejfölből egy kanállal, majd az uborkából kanalazok rá.

A Telex főzőiskola sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!