Üzleti siker lett a kínosan vicces családi fotók gyűjteménye

2021. február 14. – 19:46

frissítve

Üzleti siker lett a kínosan vicces családi fotók gyűjteménye
Az emós, gótikus lányoknak nem kell csinálni semmit, mindig a legviccesebbek – Fotó: Awkward Family Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Bő tíz év alatt sikeres brand lett egy kaján ötletből: az Awkward Family Photos alapítói könyveket, naptárakat adnak ki, kiállításokat szerveznek a kínosan vicces családi pillanatok közszemlére tételével. A beküldők között természetesen magyarok is vannak.

Mike Bender visszaemlékezése szerint az ötlet onnan jött, hogy amikor 2009-ben meglátogatta szüleit, egy furcsán kínos családi fotót vett észre a falon. A képen hárman (apa és két fia) feszítenek síruhában, egy kínosan mesterkélt, mégis nevetésre ingerlő beállításban. Mikor ezt elmesélte barátjának, Doug Chernack-nek, kiderült, hogy neki is vannak hasonló fotói, amin az ember inkább már kínjában nevet. Ha pedig nekik vannak, akkor másoknak is biztosan, gondolták.

A két Los Angeles-i forgatókönyvíró (Bender az MTV Movie Awards-on dolgozott, Chernack tévés valóságshow-kat készített) összedobott egy weboldalt, amit már a legelső héten felkapott egy Rhode Island-i rádió, és innentől nem volt megállás. Ma már naponta 20-25 beküldött kép közül válogatnak, csak az Instagram-oldaluknak közel milliós követőtábora van. Kiadtak öt sikeres könyvet, naptárakat készítenek és forgalmaznak, számos ajándéktárgyat adnak el az Awkward Family Photos márkanévvel és híresebb fotóival.

A képekben egyetlen dolgot keresünk, azt amikor az emberek valamit nagyon akarnak erőltetni, de a nagy erőlködés kínosan vicces helyzetet eredményez. A legjobb, ha a fotón szereplőknek fogalmuk sincs, milyen kínos szituációban vannak

- árulta el a filozófiát egy interjúban Mike Bender.

A válogatáson elbukik az a kép, amin a szereplők eleve kínosan viccesnek akarnak mutatkozni. Máskor azért kell levenni fotót, mert az egyik képen szereplő érintett nem találja annyira viccesnek, hogy rajta röhög a fél világ. De sokan vannak, akik szívesen nevetnek magukon – még Magyarországon is.

Több mint egymillió fotót küldtek már nekünk a világ számos országából, köztük Magyarországról is, mondta a Telexnek Doug Chernack. Személyes kedvence a kép, amin egy morcos magyar testvérpár szerepel vicces kalapban, a másik favorit pedig egy félresikerült kirándulást dokumentál.

Bendernek viszont nem magyar a kedvenc képe, hanem (valószínűleg) amerikai: a „Csurrantó” című fotó, Jimtől. A karácsonyi képet maga a főszereplő küldte be, aki a fotózás előtt kiugrott gyorsan a fürdőszobába csurrantani egyet. A fotó tanúsága szerint azonban néhány csepp elkalandozott, és ezen később a család, majd a fél világ jót mulatott.

Úgy tekintünk magunkra, mint egy széles befogadó közösségre, ahol az emberek a kínosan vicces helyzeteket ünneplik

- írta le Bender az érzést, milyen az Awkward Family Photos egyik atyjának lenni.

Szöveg: Tenczer Gábor; Képszerkesztő: Barakonyi Szabolcs