Lenyeljük vagy kiköpjük a dinnyemagokat?

2024. július 28. – 10:21

Lenyeljük vagy kiköpjük a dinnyemagokat?
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sokak szerint ellentmondás van abban, hogy imádok és bármikor nekiállok a konyhában szöszmötölni, pizzatésztát dagasztani vagy lehúzni a lecsóhoz a paprika héját, de nem, nem és nem vagyok hajlandó kimagozni a görögdinnyét. Gyerekkorunkban folyton riogattak minket azzal, hogy dinnyefa, sőt, rögtön egy komplett görögdinnye nő majd a hasunkban, ha lenyeljük a magokat, vagy simán megfulladunk tőlük, sőt, volt olyan mese is, hogy a kis fekete vagy fehér magok vakbélgyulladást okoznak.

A legnagyobb félelmet mégis az generálja, hogy sok gyümölcs magjának a belsejében valóban vannak mérgező anyagok, ilyen a sárgabarack és a cseresznye magja is, amelyekben egy olyan vegyület van, amely a gyomrunkban ciánná változik. A cián mérgező, de csak akkor, ha sikerül szétrágni, széttörni a magot, ami nem annyira egyszerű. A dinnyemag viszont a szétrágás után sem mérgez meg, mert nemcsak ciánmentes, de szinte gyógyszer.

Néhány éve sok cikk jelent meg arról, hogy kár köpködni a dinnyemagokat, mert valójában nagyon egészségesek, tele vannak ásványi anyaggal, fehérjékkel és vitaminokkal. Van bennük magnézium, cink, vas, jófajta zsírok, és ez ráadásul több dinnyefajta magjára is igaz. Együk csak meg a dinnyemagot, ne köpködjük meg vele testvéreinket és barátainkat, mert csodákat művel.

Most viszont már ott tartunk, hogy mégiscsak érdemes kiköpködni a magokat dinnyeevés közben, mert annyira, de annyira egészségesek, hogy szuperképességeik csak akkor tudnak felszívódni az emésztőrendszerünkben, ha beáztatjuk, majd nedves helyen kicsíráztatjuk őket. Ha pedig azt szeretnénk, hogy gasztronómiai értelemben legyenek élvezhetőek, akkor meg kell sütögetni, hámozgatni őket, mint a tökmagot. Az indiai konyha előszeretettel használja a dinnyemagot mint alapanyagot, currykre, salátákra szórják vagy müzliszeletekbe keverik.

Ezzel aztán visszaérkeztünk a kiindulóponthoz: tényleg ki kell szedegetni a dinnyéből a magokat, de nem azért, mert ártanak, hanem épp azért, mert jót tesznek.

Ha viszont a kérdés az, ki kell-e köpni a dinnyemagot attól való félelmünkben, hogy bajt okozhat, akkor egyértelműen nem a válasz. Ha lenyeljük a gyümölccsel együtt, ugyan nem fognak felszívódni belőle az ásványi anyagok, csak simán átmennek rajtunk.

Ennek ellenére sokan pusztán élvezeti okokból piszkálgatják ki a magokat a dinnye húsából, mert zavarják őket evés közben, megbontják a homogén állagot és a rágás egyenletességét, fennakadnak a fogakon. Más szerint viszont az élet túl rövid ahhoz, hogy a kés hegyével magokat piszkálgassunk a dinnyéből, magokat köpködni pedig nem gusztusos dolog.

Akárhogy is, a dinnyeszezonból mindent ki kell hozni, amit csak lehet, ehhez ajánljuk kicsit más dinnyereceptjeinket, fagyasztott fetával, kenyérrel vagy granitának használjuk fel az egyik legcsodálatosabb nyári gyümölcsöt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!