Olyan kényes politikai témához nyúlt egy Star Trek-rész, hogy évekig nem merték leadni Angliában

2024. március 8. – 03:38

Olyan kényes politikai témához nyúlt egy Star Trek-rész, hogy évekig nem merték leadni Angliában
A Star Trek: Az új nemzedék szereplőgárdája 1987-ben – Fotó: CBS Photo Archive / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 1990-ben bemutatott Star Trek-epizód idén újra felkapott téma lett, mivel a szóban forgó részben arról beszél a Data nevű android Picard kapitánynak, hogy 2024-ben újra egyesül Írország.

A Star Trek: Az új nemzedék sorozat The High Ground című epizódjában elhangzó részletet az évszám mellett azért is kapták fel újra, mert Michelle O’Neill, a Sinn Féin ír nacionalista párt egyik vezetője, illetve a belfasti autonóm kormány minisztere februárban azt ígérte, még ebben az évtizedben kiírják a népszavazást Írország (az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság) újraegyesítéséről.

Attól persze még messze vagyunk, hogy Data mondatai valósággá váljanak, hiszen a következő brit választáson esélyeseként induló Munkáspárt vezetője, Keir Starmer azt nyilatkozta, hogy az ír népszavazásra nagyon kevés esélyt lát.

Az 1990-es Star Trek-epizódot ma már simán elérhetik a brit nézők, de korábban erre esélyük sem volt. A kilencvenes években bevett tévés gyakorlatnak számított, hogy az amerikai premierhez képest évekkel később érkeztek csak meg Európába a műsorok, a Star Trek: Az új nemzedék említett részének bemutatásától azonban az ír (RTÉ) és a brit közszolgálati csatorna (BBC) is elállt, holott addig minden részt átvettek. Végül 1992-ben a Sky adta le az epizódot, de kivágták belőle az ír újraegyesülésről szóló részt.

Erre a cenzúrára azért volt szükség, mert 1992-ben még javában tartottak az észak-írországi zavargások, a harcok pedig többször véres eseményekhez vezettek Angliában is. 1992 áprilisában például az Egyesült Királyságban terrorszervezetként kezelt, az ír egyesülésért harcoló IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) robbantott a parlamenti választások másnapján London üzleti negyedében. Ebben a légkörben érthető, hogy a Sky sem merte bevállalni az akkoriban politikai állásfoglalásként értelmezhető jelenetet. A BBC végül 2007-ben adta csak le az epizódot, de arról azóta is homályosak az információk, hogy a cenzúrázott vagy a teljes részt vetítették-e le ekkor.

A BBC nemrég felkereste az epizód íróját, a 2024-re vonatkozó jóslat szerzőjét, Melinda M. Snodgrasst, aki elmondta, hogy a forgatókönyvírók csak jóval a premier után tudták meg, milyen problémákba ütközött ez a rész Amerikán kívül.

Snodgrass arról is mesélt, hogy a Data és Picard kapitány között zajló beszélgetés szerinte ma is aktuális, nagyon fontos kérdéseket feszegetett. A két szereplő között zajló párbeszéd alapvető mozgatórugója ugyanis az az örök kérdés volt, hogy ha valaki sarokba szorítva érzi magát, utolsó eszközként nyúlhat-e erőszakhoz a célja eléréséhez. „Ami az egyik félnek szabadságharc, az a másiknak terrorizmus” – utalt az epizód fő kérdésére a sci-fi írói karrierje előtt történelmi tanulmányokat is folytató Snodgrass.

A The High Ground című epizód tehát a terrorizmus témáját dolgozta fel, a rész cselekményét az indítja be, hogy a történet szerint a Rutia IV bolygóra érkező Enterprise űrhajó egyik parancsnokát, az orvos Beverly Crushert egy robbantás után túszul ejti a helyi Ansata terroristaszervezet, ami gyilkosságokkal és erőszakkal harcol a bolygó függetlenségéért.

Data az Ansata és a terrorizmus történetét áttanulmányozva azzal fordul Picard kapitányhoz, hogy az eddigi példák alapján úgy tűnik, az erőszak néha hatékony eszköz a politikai célok eléréséhez. „Igen, lehet. De sohasem értettem egyet azzal, hogy a politikai hatalomhoz vezető út egy fegyver csövéből indul” – válaszolja Picard.

„Mégis, többször előfordult, hogy ezek az akciók sikeresek voltak. Mexikó különválása Spanyolországtól, az ír egyesülés 2024-ben, vagy a Kenzie-lázadás. Nem lenne helyesebb így azt mondani, hogy a terrorizmus elfogadható, ha semmilyen más eszköz nem maradt egy ügy békés rendezésére?” – szajkózza dilemmáját Data, mire Picard így reagál:

„Data, ezek olyan kérdések, amelyekkel az emberiség egész története során küzdött. Az, hogy ez a téma összezavar, emberi reakció” – nyugtatja meg az androidot a kapitány.

A párbeszéd írója szerint ezzel az epizóddal az volt a célja, hogy bemutassa, mennyivel jobb megoldás, ha ilyen vitás helyzetekben inkább civilizáltan beszélgetünk és nem lövöldözünk egymásra.

A BBC a korszak cenzúrájáról könyvet író bostoni professzort, Robert J. Savage-et is megkérdezte, aki szerint Margaret Thatchert, az Egyesült Királyság akkori miniszterelnökét valószínűleg eléggé nyugtalanította volna, hogy Picard nem ad egyenes választ Data kérdésére a terrorizmus megítéléséről, ezért is dönthettek a tévés vezetők az epizód cenzúrázása mellett.

„Akkoriban 2024 még távolinak tűnt. Valószínűleg inkább 2224-et kellett volna írnom. Csak úgy leírtam ezt az évszámot, eszembe se jutott, hogy ilyen hamar eljön” – mesélte Snodgrass, aki hozzátette, nagyon örült annak, amikor 1998-ban megszületett a megállapodás a tűzszünetről Észak-Írországban. Mint ahogy azt is örömmel figyelte, hogy a Trónok harca korábbi észak-írországi forgatásai miatt a helyi gazdaság is fellendült némileg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!