A világ leggazdagabb futballistája mellett Messi és Ronaldo koldusnak tűnik

2023. október 16. – 05:03

A világ leggazdagabb futballistája mellett Messi és Ronaldo koldusnak tűnik
Faiq Bolkiah a thai elsőosztályú Chonburi-Nakhonratchasima Mazda mérkőzésen 2023. április 29-én – Fotó: Peter Van der Klooster / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi futball-világbajnokság, és ott Argentína és Lionel Messi mennybemenetele óta a focivilág első számú forró témája az, hogy a legnagyobb sztárok egészen felfoghatatlan összegekért szerződnek le a karrierjük utolsó éveire, jellemzően nem éppen tradicionális futballnagyhatalmak elég halvány színvonalú bajnokságaiba. Cristiano Ronaldo, Neymar vagy Karim Benzema 150-200 millió eurós éves fizetéssel labdázgat szaúdi csapatokban, Messi rongyos 50 millióért játszik Floridában.

Na, ha az ő csillagászati fizetéseiket mind összeadjuk és megszorozzuk harminccal, akkor már majdnem abban a magasságban vagyunk, ahol a világ leggazdagabb focistájának vagyona áll. Ő Faiq Bolkiah, 25 éves, középpályás a thaiföldi első osztályú bajnokságban jelenleg a nyolcadik helyen álló Ratchaburi nevű csapatban. Amúgy hatszoros brunei válogatott is, és civilben a brunei szultán unokaöccse.

Faiq apja, Jefri Bolkiah herceg az olajsejkség pénzügyminisztere volt 1986 és 1997 között. Aránylag fényűző életet élt ekkoriban, ezt most nem is részleteznénk különösebben, elég talán annyi, hogy amikor beütött a válság 1997-ben, és kicsit alaposabban átnézték az állami szervek költéseit, kiderült hogy tíz év alatt 14,8 milliárd dollárt szórt el az államkincstárból a saját luxuskiadásaira. Szerencsére a szultán amnesztiát adott neki. A szultán amúgy a bátyja, akinek a legenda szerint egyszer építtetett egy stadiont, csak azért, hogy abban Michael Jackson és Whitney Houston adjon magánkoncertet a születésnapján. Hat feleségétől összesen 19 gyereke született, közülük az egyik Faiq, aki a hivatalos örökösei közé is tartozik, a vagyonát úgy 20 milliárd dollárra becsülik. De őt csak a foci érdekli.

Faiq 1998-ban született Los Angelesben, amikor az apja és a szultán között éppen mosolyszünet volt a már említett, közpénz jellegét elveszített milliárdok miatt, és emiatt száműzetésbe kényszerült pár évre. Faiq így amerikai állampolgársággal is rendelkezik, 19 éves korában beválogatták volna az amerikai korosztályos fociválogatottba is, de ő a brunei U19-es csapatot választotta. Mivel Angliában járt iskolába, természetes volt, hogy a focikarrierjét is brit csapatoknál kezdte, a Southampton fociakadémiájáról került 2014-ben, 16 évesen egy Arsenal-próbajáték után a londoni sztárcsapat Chelsea-hez, pontosabban annak a másodosztályban játszó fiókcsapatához. Innen a Leicester Cityhez igazolt, éppen abban az évben, amikor a csapat az évszázad angol focimeglepetését okozva megnyerte a bajnokságot. De itt sem sikerült a felnőtt csapatba bekerülnie, így 22 éves korában búcsút intett az angol focinak, és egy rövid portugál kitérő után Thaiföldre költözött. Azóta is ott játszik, az első osztályban.

Bár valószínűleg mellényzsebből megvehetné a saját csapatát stadionostul, vagy akár az egész thaiföldi fociligát, a csapattársai és a vele foglalkozó cikkek szerény, csak a focival foglalkozó, komoly fiatalemberként írják le, aki nem hivalkodik a vagyonával. A százezres követőtáborral bíró Instagram-oldala is ezt tükrözi, szinte kizárólag a meccseiről való fotók vannak rajta. Most éppen a 2026-os világbajnokságra készül nagy erőkkel, ahol Brunei válogatottja Indonézia ellen játszik a selejtező első körében. Indonézia 6-0-ra nyerte az első meccset, így nincs azért sok esély arra, hogy Brunei és Faiq bekerüljön a selejtezőcsoportba Irak, Vietnam és a Fülöp-szigetek mellé negyediknek. A szakértők nem sok esélyt adnak nekik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!