A világ legvidámabb rendőreinek fegyver sem kell

2022. november 13. – 11:20

A világ legvidámabb rendőreinek fegyver sem kell
Fotó: Lögreglan / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Izlandon annyira alacsony a bűnözés szintje, hogy a rendőrök csak gázsprét és gumibotot használnak, fegyverük nincs – de van egy fantasztikus Instagram-oldaluk.

Az Insta-profiljuk alapján elég stresszmentes lehet a reykjavíki rendőrök, azaz a lögreglan élete, bőven marad idejük mókára-kacagásra, valamint az élet apró és szórakoztató örömeire, mint amilyen a fagylaltozás, a hóemberépítés, a csúszdázás, a trambulinozás, a lábfürdőzés, a szinkronmozgás, a gyerek megviccelése, az északi fényben fotózkodás, a rendőrnek (!) öltözés farsangkor vagy a szülinapitorta-evés Mancs őrjáratos tányérokon.

A sort még hosszan lehetne folytatni a 2012 óta működő Instáról csemegézve. A vidámság okai pedig legalább ennyire érdekesek, nem puszta véletlen, hogy az izlandi rendőrök élete ilyen vidám: Izland a világ egyik legbékésebb országa, a bűnözési ráta évről évre ott a legalacsonyabb az egész világon, a szigetország a Global Peace Indexen – azaz a legbékésebb országok listáján – évek óta az első helyen áll, ahogy az idén is, és más büszkeséglistákon is rendre az élmezőnyben végez. Az egy főre vetített erőszakos bűncselekmények száma itt sokkal alacsonyabb, mint más országokban. Nem meglepő hát, hogy a rendőrség általános felszerelése kimerül a gázsprében és a gumibotban. (A legfehérebb nap című 2019-es izlandi-dán filmben például meg lehet tekinteni, mikor és hogyan használnak a derék izlandi rendőrök gázsprét. Elég viccesen.)

Vajon miért ennyire békés ország Izland? Tény, hogy ritkán lakott, és kábé mindenki mindenkinek a rokona. (Jelzésértékű, hogy Izlandon van egy olyan app, amelynek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy frissen megismert randipartnere vajon vér szerinti rokona-e.) A Magyarországnál jóval nagyobb területen fekvő, de mindössze 385 ezer fős szigetország valóban nagyon szellős, sokszor több száz méter választja el egymástól a szomszédokat, az emberek így nem igazán tudnak egymás agyára menni, de ez önmagában még mindig nem lehet elég indok.

Kerékpáros rendőrök pózolnak a reykjavíki Pride felvonuláson augusztus 6-án – Fotó: Lögreglan / Instagram
Kerékpáros rendőrök pózolnak a reykjavíki Pride felvonuláson augusztus 6-án – Fotó: Lögreglan / Instagram

A valódi okokat a legtöbben inkább abban látják, hogy Izlandon nincsenek egyenlőtlenségek: az ország 97 százaléka középosztálybeliként tekint magára, és csupán 3 százalék érzi úgy, hogy fölfelé vagy lefelé kilóg. Kolduló vagy hajléktalan embert szinte nem lehet látni a főváros Reykjavíkban, a kimagaslóan gazdag családok pedig sokszor a halászok. A szegénység rendkívül ritka, egy izlandi, korábban szocdem képviselő ismerősöm mindig azt mondogatta, hogy

„Izland az az ország, ahol ténylegesen megvalósult a demokrácia és az emberek közti egyenlőség”.

Persze azért itt is szükség van a rendőrségre a törvények betartatása érdekében. A szervezet 9 területet fed le, ezek közül a legnagyobb – a kitűnő Insta-oldalt is ők működtetik – a Reykjavík Főváros Rendőrsége, amely a fővárosi régió és mintegy 208 ezer fős lakosságának nyugalmáért felel.

Egészen a 2010-es évekig nem történt semmi olyan esemény Izlandon, ami megrázta volna a lakosságot, jelentős bűnesetek sem fordultak elő a szigetországban – ellentétben az élénk fantáziájú izlandi krimiszerzők könyveivel. A legtöbben ezért ma sem zárják a házaikat, a birkák szabadon kóborolhatnak a domboldalakon, és akár egyedül utazó nőknek is teljes nyugalommal javasolják a stoppolást.

Csupán két esetet tartanak számon: a rendőrség 240 évre visszatekintő történetében az első és eddigi egyetlen halálos kimenetelű tűzpárbaj 2013. december 2-án történt, Árbærban, Reykjavík egyik külvárosában, amikor egy lövöldöző férfihoz riasztották a rendőrséget. A kiszálló rendőrök előbb könnygázzal próbálták jobb belátásra bírni az 59 éves lövöldözőt, ám ő ekkor a rendőrökre is lőni kezdett. Az egyik rendőr eltalálta a fegyverest, aki a kórházba szállítás közben meghalt. Ami ezután következett, az inkább szokatlan, mint ismerős: Haraldur Johannessen országos rendőrfőkapitány azonnal bocsánatot kért a férfi családjától. A lövöldöző indítékai azóta sem derültek ki egyértelműen, annyi biztos, hogy a szomszédjait korábban megfenyegette.

Rendőrök helyszínelnek Reykjavíkban 2013. december 2-án, amikor egy lövöldöző férfihoz riasztották őket, aki a tűzpárbajban megsebesült, majd később meghalt – Fotó: Halldor Kolbeins / AFP
Rendőrök helyszínelnek Reykjavíkban 2013. december 2-án, amikor egy lövöldöző férfihoz riasztották őket, aki a tűzpárbajban megsebesült, majd később meghalt – Fotó: Halldor Kolbeins / AFP

Nyolc évvel később egy újabb lövöldözés történt egy kelet-izlandi kisvárosban, itt egy férfi a barátnője gyerekei apjának házánál kezdett el lövöldözni, ami ugyancsak tűzpárbajba torkollott a férfi és a rendőrök között. Az eltalált lövöldözőt kórházba szállították, később 8 évi börtönbüntetésre ítélték.

Az utolsó említésre méltó esemény az izlandi rendőrség életében idén szeptember végén történt: a rendőrség letartóztatott négy, terrorista-összeesküvéssel gyanúsított embert, mert felmerült a gyanú, hogy az ország különböző intézményeit és állampolgárait készülnek megtámadni. Ez volt az eddigi első és utolsó ilyen jellegű összeesküvés a szigetország történetében.

E három esemény a jelek szerint és mindenki szerencséjére nem mosta el az izlandi rendőrség töretlen jókedvét és bolondozásra való hajlamát.

(Források: 1, 2, 3, 4, 5)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!