Tisztába tették az Oscar történetének egyik legkitartóbb legendáját

2022. szeptember 2. – 05:02

frissítve

Tisztába tették az Oscar történetének egyik legkitartóbb legendáját
Sacheen Littlefeather (j) visszautasítja az Oscar-díjat, amit Roger Moore és Liv Ullmann adnának át neki Marlon Brando helyett 1973-ban – Fotó: Bettman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus közepén az Oscar-gálát szervező filmakadémia bejelentette, hogy hivatalosan is bocsánatot kérnek Sacheen Littlefeathertől, attól az indián nőtől, aki Marlon Brando nevében utasította vissza a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart Roger Moore-tól, és egy rövid beszédet tartott az amerikai őslakosok mellett kiállva.

Littlefeather azt mondta, A Keresztapáért díjazott Brandóval együtt tiltakoznak az ellen, ahogy az amerikai filmipar ábrázolja az amerikai indiánokat, akik szinte mindig negatív szereplők voltak a filmekben, és az esetek döntő részében fehér színészek játszották őket.

Sacheen Littlefeather a Wounded Kneenél történt eseményeket is megemlítette, amelyekben ő is részt vett egyébként. 1973 februárjában a dél-dakotai Pine Ridge rezervátumban fegyveres indiánok szállták meg Wounded Kneet, az utolsó indián mészárlás helyszínét. A tiltakozókat amerikai katonák és páncélos járművek vették körbe. A demonstrálók március 16-án kikiáltották az önálló oglala-sziú nemzetet. Végül sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük az amerikai kormánnyal.

Egy Oscar-díjat visszautasítani kifejezetten ritkaság, eddig összesen háromszor történt meg: a forgatókönyvíró Dudley Nichols az akkori írósztrájk miatt nem vette át a díjat, csak három évvel később. George C. Scott megkapta a legjobb főszereplő díját a Pattonért, de a színész utálta a díjátadót, korábban azt kérte, hogy húzzák ki a nevét úgy általában a jelöltek listájáról. A harmadik pedig Marlon Brando volt, Littlefeather segítségével.

Mivel Littlefeather megint bekerült a hírekbe, megint felmerült az a pletyka, ami nagyon sokszor előkerül akkor, amikor az esetet megemlítik: nevezetesen az, hogy John Wayne, becenevén a Duke (Herceg), az impozáns westernhős annyira pipa volt a nő beszédétől, hogy fel akart menni a színpadra lerángatni onnan, és hat biztonsági őrnek kellett megakadályoznia ebben. A sztori felbukkant akkor is, amikor Will Smith lekevert egy pofont Chris Rocknak a 2022-es díjátadón, a tényellenőrzéssel foglalkozó Snopes is közölt egy cikket az esetről, amiben gyakorlatilag megerősítették a legendát.

A probléma viszont az, hogy ez nagy valószínűséggel ennek ellenére sem történt meg. A legenda újbóli felbukkanása arra késztette a Self-Styled Siren néven író Farrah Nehme filmes szakértőt, hogy utánajárjon az igazságtartalmának, majdnem ötven évvel azután, hogy megtörtént.

Nehme egyértelműen megállapítja, hogy az eset nagyon-nagyon nagy valószínűséggel nem történt meg. Ami azért érdekes, mert az eset egyik résztvevője, Littlefeather is azt állítja, vagy legalább is sejteti, hogy megtörtént.

Több okból is képtelenség az a verziója a történteknek, hogy a beszéd közben a híresen konzervatív John Wayne akár a színpad szélén, akár a függöny mögött állt, és egy fél focicsapatnak kellett visszatartania, Littlefeathernek pedig a saját épsége miatt fegyveres őrök segítségével kellett távoznia a Dorothy Chandler Pavilion színpadáról.

Az egyik az idő: Littlefeather alig két percig volt a színpadon. A beszédének tartalmát senki sem ismerte előre, még az Oscar-gála rendezői sem, akik összesen 45 másodpercet adtak arra, hogy elmondja a mondandóját. Mivel a nő fél percet azzal töltött, hogy egyáltalán bemutatkozzon, John Wayne-nek nagyjából 45 másodperce volt arra, hogy felfogja a mondandóját, a színpad szélére érjen, és annyira felpaprikázza magát, hogy vissza kelljen tartani őt. Mivel a közvetítésen látszik a színpad széle, sőt, valamennyire a függöny mögötti rész, egyértelműen meg lehet állapítani, hogy Wayne nincs ott, nemhogy dulakodjon. És Littlefeathert nem biztonsági őrök kísérik le, hanem Liv Ullmann és Roger Moore.

A másik ok Wayne maga: az akkor 65 éves veterán színész súlyos tüdőrákos volt akkor, nem sokkal a gála előtt műtötték ki két bordáját és az egyik tüdejének egy jelentős részét. Wayne tényleg ott volt a ceremónián mint a konferanszié a közvetítés utolsó műsorszáma, a You Ought to Be in Pictures című dal előadása előtt. A felvételeken látszik, hogy Wayne lassú, és nehezére esik folyamatosan beszélni. Nehme átnézte a korabeli sajtót, és Wayne csak hónapokkal később, 1973 decemberében reagált Brando húzására, szomorúnak tartotta, amiért egy ismeretlen lányt küldött maga helyett, és nem személyesen mondta el a mondandóját.

Nehme megtalálta a hat biztonsági őrös történet eredetét is: Marty Pasetta 1972 és 1988 között volt az Oscar-gála tévés rendezője. Amikor a hetvenes években kérdezték az esetről, még csak annyit mondott, hogy Wayne fel volt paprikázva, de ennél többet nem emlegetett. Aztán amikor befejezte az Oscar-rendezői karrierjét, 1988-ban már előkerült a hat darab szekus. Hozzá kell tenni, hogy a sztori akkor kezdett el igazán ilyen formában terjedni, amikor John Wayne már nem élt. A színész 1979-ben halt meg.

John Wayne és az 1973-as Oscar-gála nyertesei:

A probléma ezzel az egész dologgal az, hogy hiába volt Littlefeather is az állítólagos események résztvevője, az ő emlékezete sem tűnik teljesen megbízhatónak. A 2010-es években készült interjúkban, illetve egy dokumentumfilmben is arról beszél, hogy Wayne már akkor meg akarta támadni, amikor ő a színpadon volt. Idén augusztusban már arról beszélt, hogy miután lejött a színpadról, látta az idős színészt, aki úgy indult el felé, mint aki bántani szeretné, és ebben akadályozták meg a biztonsági őrök.

Érdekes módon van egy sztori, amiben feltűnik egy biztonsági őr, de John Wayne helyett egy másik világsztár, Roger Moore a főszereplője. Amikor Moore és Littlefeather elhagyták a színpadot, egy nagydarab biztonsági őr ment oda hozzájuk azért, hogy összeszedje őket, mert szükség van minden díjnyertesre a műsor végi táncos-énekes gálához. A biztonsági őr figyelmét sikerült elterelni, Moore és a nő beszálltak egy liftbe, ami felvitte őket az ilyenkor szokásos sajtókonferencia helyszínére. Ezzel a beszámolóval az a difi, hogy Dick Guttmantól, egy hollywoodi PR-szakértőtől és sajtóstól származik, és a táncos-énekes gála részletei sem stimmelnek benne.

Úgyhogy az igazság Nehme szerint a következő lehet: Littlefeather felment a színpadra. A színfalak mögött várakozó John Wayne – aki nem sokkal később szintén a színpadra lépett – nagy valószínűséggel hangot adott annak, hogy nem tetszik neki, ami történik, de semmi fizikai folytatása nem volt az esetnek. Littlefeather lejött a színpadról, Clint Eastwood utána tett egy csípős megjegyzést, hogy a legjobb filmnek járó díjat vajon a John Ford westernfilmekben megölt cowboyok emlékére kellene odaadnia, Littlefeather közben felolvasta a sajtónak készített 15 oldalas szöveget, és válaszolt a kérdéseikre. A Keresztapa győzelme után pedig feljött John Wayne, ének, a műsornak vége. Minden más csak az eddig dagadó legenda volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!