A legenda szerint Walt Disney a halálos ágyán csak egy színészre tudott gondolni

2022. július 24. – 07:10

A legenda szerint Walt Disney a halálos ágyán csak egy színészre tudott gondolni
Kurt Russell 1974-ben a The New Land című tévésorozathoz készült promófotón – Fotó: Disney General Entertainment Content / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szórakoztatóipar története tele van olyan városi legendákkal, amit néha jobb elhinni, mert hasonlítanak azokhoz, amiket általában készíteni szoktak. Az én egyik személyes kedvencem az, hogy a Három férfi és egy bébi egyik jelenetében látszódik egy fiú szelleme az ablakban, a fiú állítólag a forgatáson öngyilkos lett, és ott kísértette még szegény Steve Guttenbergéket. A sztori természetesen nem igaz, valami tényleg látszódott az ablakban az egyik jelenetben, de az nem egy fiú szelleme volt, hanem egy kartonfigura – ráadásul az egyik főszereplő Ted Dansonról.

De ez a cikk most nem Ted Dansonról szól, hanem arról, hogy milyen az, amikor egy ehhez hasonló legenda a való életben is kialakul, igaz, nem szellemekről van szó, hanem élő emberekről. Vagyis egyikőjük él még, a másik pedig meghalt, méghozzá 1966-ban: ekkor ugyanis 65 éves korában meghalt Walt Disney, a Disney alapítója és uralkodója, az utolsó két szó pedig, ami elhagyta a száját, a legenda szerint az volt, hogy

Kurt Russell.

Igen, a színész A dologból vagy a Ron kapitányból vagy az Aljas nyolcasból, attól függ, mennyire vagyunk otthon éppen Kurt Russellben. Vagy hogy ha a hatvanas években voltunk gyerekek, mondjuk az Egyesült Államokban, akkor lehet, hogy inkább azt mondanánk, hogy az a gyerekszínész az élőszereplős Disney-filmekből.

Kurt Russell a karrierjét ugyanis gyerekszínészként kezdte, legelső szerepe az volt, hogy belerúg egyet Elvis Presleybe az A világvásáron történt című filmben. Több apróbb tévés és filmes szerep után 1966-ban megjelent a Follow Me, Boys!, amit a Disney készített, és még maga Walt Disney is élt a premier idején. Két héttel később viszont a legenda szerint a Disney ura a halálos ágyán kimondta a színész nevét, és ennek akkora hatása volt, hogy az akkor 15 éves Russellnek egy tízéves szerződést ajánlott a cég, amit el is fogadott.

Ismétlem: ez a legenda. A legenda, ami aztán tovább csavarodott: Walt Disney nem kimondta a nevét, hanem egy cetlire írta rá. Sőt, nem is a halálos ágyán írta a cetlit, hanem még életben, de ez volt az utolsó dolog, amit valaha leírt. A legendára Russell maga is rátett egy lapáttal, 2007-ben, amikor a Halálbiztos című filmet promózta, ő maga is beszélt arról, hogy a sztori igaz, az ő neve volt az utolsó dolog, amit Walt leírt a halála előtt, sőt, ő maga látta is a papírt. A sztori nekem is eszembe jutott akkor, amikor elindult Magyarországon a Disney+, és hirtelen Russell gyerekkori filmjei elérhetőek lettek: ott volt már egy kattintásra például a Komputer teniszcipőben.

Kurt Russel, Debbie Paine és Frank Webb az 1969-es Komputer teniszcipőben című Disney-filmben – Fotó: United Archives / Getty Images
Kurt Russel, Debbie Paine és Frank Webb az 1969-es Komputer teniszcipőben című Disney-filmben – Fotó: United Archives / Getty Images

Russell ráadásul a későbbi önéletrajzában kedvesen írt Walt Disneyről, aki folyton érdeklődő kérdéseket tett fel neki, és megmutatta, hogyan zajlik egy film utómunkája. A színész később rájött, hogy Disney valószínűleg jobban szerette volna megtudni, hogyan is gondolkodnak a gyerekek. Russell már akkor is egy barátságos jelenség volt, aki nem érezte feszélyezve magát a mogul körül, valószínűleg ezért is voltak olyan jóban. A haláláról egy film forgatásán értesült.

Pár évvel Disney halála után megmutatták Russellnek azt a papírt, amin a neve szerepel. Bár kiderült, hogy már itt is egy kis bibi van a legendában, a papíron ugyanis az szerepel, hogy

Kirt Russell.

Bár nem fér kétség hozzá, hogy Disney a fiatal színészre gondolt, amikor ezt lefirkantotta. A papír pedig nem is egy szimpla fecni volt, hanem egy olyan gépelt lap, aminek a tetején ez állt: TV Projects In Production: Ready for Production or Possible for Escalation and Story. Azaz olyan Disney-tévéfilmek listája, amik készen állnak a gyártásra, vagy éppen még fejleszteni kell a történeteiket. A lap legalján ott szerepelt Ron Miller neve, ő Walt Disney sógora, a stúdió egyik producere volt, a neve mellett pedig ott állt egy lehetséges, kétrészes tévéfilm címe, ami aztán Walt halála után el is készült. Az alatt pedig két lehetséges főszereplő neve – Kirt Russell és Roger Mobley. A tévéfilm végül 1968-ban készült el, de sem Russell, sem Mobley nem szerepel benne, annak ellenére, hogy Walt Disney piros zsírkrétával feljegyezte a neveiket. A papír mellett a cég The Disney World című magazinjának szeptemberi kiadása volt.

Amikor 1970-ben létrejött a Walt Disney Company archívuma, helyreállították Disney irodáját úgy, ahogy hagyta a halálakor. Disney tüdőrákos volt, 1966 novemberében diagnosztizálták, de már nem érte meg a karácsonyt. Az irodájának minden apró részletét vagy rekonstruálták vagy lemásolták, a dekorációtól az asztalán található papírokig. A hetvenes években kiállították újra az irodát, de csak egy üveg mögött, 2001-ben viszont már be is lehetett járni. Ebben a 2009-ben felvett videóban pedig 2:18-nál lehet is látni azt a papírt, amire Disney ráírta Kurt Russell nevét:

Miután Russell nevét odaírta a papírra, Walt Disney kórházba került a tüdeje miatt. A kórházból kiengedték, hogy a családjával tölthesse a hálaadást, de ott rosszul lett, és megint visszavitték. 1966. december 15-én halt meg a St. Joseph’s kórházban a San Fernando-völgyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!