Építettek egy kisvárost a Marvel dolgozóinak

2022. április 7. – 05:08

Építettek egy kisvárost a Marvel dolgozóinak
Fotó: Town at Trilith / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Egyáltalán nem ritka a világon, hogy egyes kisvárosokat teljes egészében nagy cégek birtokolnak vagy egyenesen ők építenek, elég csak a gyárvárosokra gondolni. Az Egyesült Államokban ennek különösen nagy múltja van, számos kisebb-nagyobb települést hoztak létre alapvetően nyersanyagiparral foglalkozó cégek. Az viszont viszonylag új jelenség, hogy már nemcsak szénbányákhoz vagy kitermeléshez húznak fel lakóövezeteket, hanem beszálltak a buliba a nagyobb techcégek és filmstúdiók is.

Utóbbiban különösen erős a Disney, hiszen két floridai településük (Bay Lake és Lake Buena Vista) is van, ahol főként a közeli Walt Disney World dolgozói laknak. Hasonló projektbe kezdett a Disneyhez tartozó Marvel Studios is Georgia államban, ahová egyre több filmes szakember költözik New Yorkból vagy Los Angelesből. Trilith városról a Variety közölt egy nagyobb cikket, és ebből kiderül, hogy a projekt sokkal több annál, mint hogy alkalmi filmes dolgozók pár hónapra egymás mellé költöznek.

Fotó: Town at Trilith / Facebook Fotó: Town at Trilith / Facebook
Fotó: Town at Trilith / Facebook
Fotó: Town at Trilith / Facebook

Az amerikai film- és tévégyártás fontos helyszíne lett az elmúlt években Georgia állam, hiszen Los Angeleshez vagy New Yorkhoz képest jóval olcsóbb itt dolgozni, kevesebbet is kell adózni, viszont a térség adottságai miatt bármilyen produkciót le lehet itt gyártani. Ezért is hoztak létre itt egy hatalmas stúdiót 2013-ban Pinewood Atlanta Studios néven, amelyben azóta is főleg a Marvel-moziuniverzumhoz kapcsolódó filmeket és sorozatokat gyártanak. Itt forgott többek között a Fekete Párduc, több Bosszúállók és Pókember, a második A galaxis őrzői, illetve olyan tévésorozatok is, mint a WandaVision, a Loki vagy a Hawkeye.

A filmgyártás azonban olyan, hogy ha az iparág központja Los Angeles és New York, akkor meglehetősen összetett logisztikai feladat egy akár több száz vagy ezer fős stábot több állammal arrébb költöztetni, hogy aztán a pár hónapos munka befejeztével ismét repülhessenek haza a világosítók, a technikusok és mindenféle stábtagok és háttéremberek. A Marvel Studios pedig olyan méretű tartalomgyártásba kezdett az elmúlt években, hogy folyamatosan használják a ma már Trilith Studios néven futó georgiai stúdiót.

Éppen ezért 2016-ban úgy döntöttek, hogy a stúdiótól egy utcára található Pinewood Forest területén létrehoznak egy teljesen új lakóövezetet, alig 13 mérföldre az atlantai reptértől. A projekt elindításakor nagyon fontos szempont volt, hogy európai hangulatú, kisvárosokra emlékeztető települést hozzanak létre, ami megfelel a modern urbanisztikai elvárásoknak. Végig az „új urbanizmus” vonalat követték a tervezésnél, vagyis

  • a várost alapvetően sétálásra tervezték, hogy minden fontos intézmény elérhető legyen kevés gyaloglással;
  • a tervezésnél a fontossági sorrendben utolsó lett az autós közlekedés;
  • figyeltek arra, hogy a házak ne egyformák legyenek, hanem mindegyik kicsit különbözzön a másiktól;
  • a legtöbb házhoz nem előre, hanem hátulra építettek garázst, így is háttérbe szorítva az autókat;
  • sok lakóháznak egyáltalán nincs kertje, viszont ezért cserébe sokkal több „zsebparkot” hoztak létre, mint az ilyen méretű településeknél szokás;
  • a település területének 51 százaléka zöldövezet;
  • a házak geotermikus energiával működnek.
Fotó: Town at Trilith / Facebook Fotó: Town at Trilith / Facebook
Fotó: Town at Trilith / Facebook
Fotó: Town at Trilith / Facebook

Trilithben egy ilyen ház 700 ezer dollárba, vagyis közel 250 millió forintba kerül, ami a duplája a környező települések ingatlanárainak, viszont még így is jóval olcsóbb, mint venni egy lakást vagy házat Los Angelesben vagy New Yorkban. A filmeseket pedig azért elég jól fizetik, így sokaknak megéri otthagyni a nagyvárosi életet, hogy ugyanazt a munkát végezhessék egy idilli kisvárosban élve. És ebben a kisvárosban ugyanúgy van multiplex mozi, kávézók, színház, fitnesztermek és közösségi terek, mint minden nagyvárosban. A város egyes részei pedig néha felbukkannak különböző Marvel-produkciókban is.

A Variety cikkéből kiderül, hogy az ötezer fős településre az elmúlt években kaszkadőrök, színészek, rendezők és rendezőasszisztensek költöztek, és szép lassan annyi filmes került egy helyre, hogy ők bármilyen produkciót képesek leforgatni.

Trilith titka abban is rejlik, hogy a jellegzetes amerikai kertvárosi várostervezéssel ellentétben nem kizárólag nagy családi házakra húzták fel az egészet, hanem van itt minden hotelektől kezdve egyszobás lakásokon át többlakásos apartmanokig, de persze az is megtalálja a számításait, aki rendes családi házat akar. A szakértők szerint ez azért is jó, mert lehetőséget ad arra, hogy különböző anyagi helyzetű emberek is a városba költözhessenek, vagyis nem egy újabb középosztálybeli kertvárost hoznak létre, ahol a jobb módú állampolgárok élhetik az életüket – teljesen elzárva a társadalmi különbségektől.

Ettől függetlenül a szakértők arra is kitérnek, hogy még a legolcsóbb épület sem megfizethető az átlagemberek számára, ezért például a legkevesebbet kereső stábtagok, például a díszletépítők, cateringesek és más kiegészítő munkát végzők garantáltan nem engedhetik meg maguknak, hogy Trilithbe költözzenek. De arról sincs szó, hogy kizárólag filmesek élnének itt: a nagy családi házak tulajdonosainak 30 százaléka dolgozik a helyi stúdiónak, a lakástulajdonosoknak pedig 70 százaléka. Persze elég valószínű, hogy ezek az arányok nőni fognak a jövőben, mert a helyi városvezetés együttműködést kötött a Georgiai Egyetem filmes szakával, hogy a mesterképzésen részt vevő hallgatók Trilithben tölthessék a szakmai gyakorlatukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!