Norvégia első repülőgép-eltérítése sörhiány miatt fulladt kudarcba

2022. február 21. – 05:04

Norvégia első repülőgép-eltérítése sörhiány miatt fulladt kudarcba
Az eltérített gépről korábban, 1982-ben, a párizsi Charles de Gaulle reptéren készült – Fotó: Michel Gilliand / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia történetében 1985-ben fordult elő először olyan, hogy valaki megpróbált eltéríteni egy belföldi repülőjáratot. Ez a valaki egy Stein Arvid Huseby nevű férfi volt, aki annyira lerészegedett a gépeltérítés közben, hogy végül senkinek nem esett semmi baja az akcióban.

A Trondheimből Oslóba tartó járat indulása előtt egy nappal nagy dolog történt a 24 éves Husebyvel. Sikeresen leérettségizett, és ennek örömére vásárolt magának egy légpuskát, majd a fegyverrel a kézipoggyászában felült az Oslóba tartó gépre. Ez elég hajmeresztően hangzik, de a '80-as években még nem volt olyan szigorú ellenőrzés a reptereken, mint most, ezért a férfi gond nélkül felvitte a puskát a fedélzetre.

Huseby a gép végében foglalt helyet, és már javában a levegőben voltak, amikor megmutatta a fegyvert az egyik stewardessnek azzal, hogy akkor ő most szeretné átvenni az irányítást a gép fölött, egyébként bombákat helyezett el a gépen, de nincs semmi gond, mert a cél továbbra is az oslói Fornebu reptér. A gép 15 perc késéssel meg is érkezett a kifutóra, ahol természetesen már állig felfegyverzett rendőrök várták.

A szemtanúk szerint Huseby öltönyt és napszemüveget hordott, végig nagyon nyugodt volt, és folyamatosan sört kért a fedélzeten. A túszokért cserébe azt követelte, hogy beszélhessen a norvég miniszterelnökkel és az igazságügyi miniszterrel, illetve egy sajtótájékoztatót is akart tartani a reptéren. Később kiderült, hogy azért csak 24 évesen érettségizett le, mert évekig börtönben ült, ahol állítása szerint rettenetesen bántak vele, és erről szeretett volna beszélgetni a politikusokkal.

A landolás után egy órával a túsztárgyalók elérték, hogy Huseby elengedjen hetven embert, akiket az alapján választott ki, hogy kinek kell átszállnia másik gépre. Ezért cserébe annyit kért, hogy a gépet vigyék közelebb a reptéri terminálhoz. Fél órával később elengedte a többi utast is, és csak az ötfős legénység maradt vele a fedélzeten.

A túszejtés ideje alatt Huseby annyi sört ivott, hogy kifogyott a repülőgép teljes sörkészlete. Ezért azt követelte a rendőröktől, hogy hozzanak neki még több sört, cserébe kidobja a fegyverét az ablakon.

A söröket egy civil ruhás rendőr vitte a géphez, de ahogy átadta az alkoholt a túszejtőnek, a különleges alakulatok megindultak a gép felé, és végül elfogták Husebyt. A gépeltérítésben senki sem sérült meg.

A túszejtőről később kiderült, hogy meglehetősen sanyarú gyerekkora volt. Édesapja verte és zaklatta egészen pici korától kezdve, ezért már 13 évesen inni kezdett. A túszejtés előtt ötször ítélték el különböző bűncselekmények miatt, köztük fegyveres rablásért, amelynek részeként kirabolt egy taxist, majd shotgunt szegezett egy rendőrnek.

Már tinédzserként annyira komoly alkoholproblémái voltak, hogy állandó részegsége miatt elvesztette matróz állását, és 19 évesen elmegyógyintézetbe is küldték. Onnan kikerülve vették fel egy keresztény középiskolába, ahol két évig egyáltalán nem ivott, de végül visszacsúszott az alkoholizmusába. A tárgyalás során Huseby többször is elmondta, hogy az akcióval a saját történetére akarta felhívni a közvélemény és a politikusok figyelmét, és eredetileg az volt a terve, hogy kirabolja az oslói Radisson Hotelt, vagy ott ejt magának túszokat.

A bíróságon az ügyvédje végül úgy mentette meg Husebyt a hosszú börtönbüntetéstől, hogy azzal érvelt, technikailag nem is történt gépeltérítés, hiszen a repülő ugyan 15 perc késéssel, de megérkezett az eredeti céljához. Így végül csak a túszejtés miatt ítélték el. A büntetésében azt is figyelembe vették, hogy nehéz gyerekkora volt, és már 17 évesen alkoholizmust diagnosztizáltak nála. A pszichológusok később azt is megállapították, hogy nem tud racionálisan gondolkodni, és nagyon gyenge mentálisan. Végül három év börtönt és további öt év hatósági felügyeletet kapott.

Huseby története ugyan meglehetősen szomorú, de valamilyen szinten azért lett következménye az akciójának, még ha ezt nem is lehet egyértelműen az ő eredményének betudni. Pár évvel később a norvég kormány soha nem látott börtönreformot valósított meg az országban, amelynek köszönhetően ma már a norvég börtönrendszer az egyik legprogresszívebb, legemberibb a világon. Ez jótékonyan hatott a visszaesők számára: itt az egyik legalacsonyabb azoknak a bűncselekményeknek a száma, amelyeket börtönviselt emberek követnek el. Elég megnézni, hogy még a neonáci tömeggyilkos Anders Breiviket is olyan körülmények között tartják a rácsok mögött, amelyek a Föld lakóinak többsége számára elérhetetlen luxusnak számítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!