Nyolcvan évig lapult egy amerikai műugró bőröndjében az 1920-as olimpiáról ellopott zászló

2022. február 17. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz éve az olimpia játékok egyik szimbóluma az ötkarikás zászló, ami az 1920-as antwerpeni olimpián debütált a nagyközönség előtt. Bár ez az olimpia öt hónapon át tartott (április 20-tól szeptemberig 12-ig), a hivatalos megnyitóünnepséget csak augusztus 14-én tartották. Ezen a napon vonták fel először az olimpiai zászlót, amelynek eltűnése köré egy félreértésektől sem mentes legenda épült.

Az egyik történet szerint a „hivatalos olimpiai zászlót” a játékok alatt ellopták, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) pedig közel nyolcvan éven át fogalma sem volt arról, hová tűnt a zászlójuk. A rejtély megoldására egészen 1997-ig kellett várni. Ebben az évben az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága egy díszvacsorát rendezett, ahová sportvezetők és újságírók mellett meghívták az akkor élő legidősebb olimpikont, a 100 éves Hal Haig „Harry” Prieste-et is, aki az 1920-as olimpián tízméteres toronyugrásban nyert bronzérmet. A banketten az egyik újságíró a beszélgetés közben szóba hozta az eltűnt zászló történetét, mire Prieste mindenki megdöbbenésére azt mondta:

„Ebben tudok segíteni. A bőröndömben van.”

Prieste elárulta, hogy barátja, a kor egyik legjobb úszója, a háromszoros olimpia bajnok Duke Kahanamoku vette rá a csínyre, hogy a 4,5 méteres póznáról letépje az olimpiai zászlót, amit aztán szuvenírként hazavitt magával Kaliforniába. A zászló a bőröndje alján lapult 1920 óta, ennek köszönhetően maradt meg ilyen jó állapotban. „Azt gondolom, hogy már nem sokáig leszek itt… Nem lenne jó, ha egy bőröndben maradna... Nem fogom tudni már felakasztani a szobámban” – mondta később azzal kapcsolatban, hogy miért árulta el, hogy annak idején ő csente el a zászlót.

Hal Prieste és a visszaadott olimpiai zászló 2000. szeptember 11-én, Ausztráliában – Fotó: SVEN NACKSTRAND / AFP
Hal Prieste és a visszaadott olimpiai zászló 2000. szeptember 11-én, Ausztráliában – Fotó: SVEN NACKSTRAND / AFP

A sztori a NOB-hoz is eljutott, és kitalálták, hogy Prieste nagy médiafelhajtás közepette, pár nappal a 2000-es sydney-i olimpia kezdete előtt adja vissza a 80 éves zászlót Juan Antonio Samaranch akkori NOB-elnöknek. Ez össze is jött, az akkor már 103 éves, időközben tolószékbe kényszerült, megvakult és félig siket, ám szellemileg még mindig fitt Prieste-et kiutaztatták Ausztráliába, ahol megtörtént a nagy átadó. Az erről készült Reuters-videó itt tekinthető meg. A NOB ezt a zászlót később a lausanne-i Olimpiai Múzeumban állította ki, Prieste-nek pedig egy emlékéremmel köszönték meg, hogy a korai olimpiák egyik fontos emlékét „visszaadományozta” nekik.

Nem az a zászló

A történet ezzel akár kerek is lehetne, ám vannak olyan részletek, amelyek alapján egy kicsit sántít a dolog. Az nem kétséges, hogy Prieste valóban ellopott egy olimpiai zászlót Antwerpenből, ám biztosan nem azt, amit a megnyitóünnepségen felvontak a stadionban – állapította meg Karl Lennartz német sporttörténész.

Az antwerpeni megnyitóról több fénykép is készült, amelyeken jól látszik, hogy egy hatalmas, nagyjából 6x3 méteres olimpiai lobogót vontak föl, és ez a zászló a későbbi éremátadókról és a záróünnepségről készült képeken is feltűnik. Ezzel szemben az amerikai műugró által visszaadott zászló csupán 135,5 x 94 centiméteres, ami önmagában bizonyítja, hogy Prieste nem az eredeti olimpiai zászlót lopta el, hanem annak egyik kisebb másolatát, amik a stadion környékén lengedeztek.

Az antwerpeni olimpia nyitóünnepsége 1920. augusztus 14-én – Fotó: Getty Images / 1920 Getty Images
Az antwerpeni olimpia nyitóünnepsége 1920. augusztus 14-én – Fotó: Getty Images / 1920 Getty Images

Lennartz azt írta, hogy az antwerpeni játékokról szóló hivatalos olimpiai jelentés szerint a stadionban lévő nagy zászlót a megnyitó után valóban ellopták, ám a belga rendőrök később elfogták a tolvajokat. Emellett azt is írja, hogy a játékok alatt legalább három helyről loptak el még olimpiai zászlókat a stadion közelében. Feltételezhetően ezek egyike lehetett a Prieste által zsákmányolt darab is.

Egy sorozatban Charlie Chaplinnel

De folytassuk hősünk történetével, akinek élete nem csak az olimpia miatt érdekes. Az 1896-ban született, örmény származású Prieste az olimpia előtt kaszkadőrként dolgozott hollywoodi filmekben. Szerepelt a népszerű Keystone Cops című némafilmes komédiasorozatban, amelyben még a fiatal Charlie Chaplin is megfordult.

Az olimpia utáni karrierje hosszú és változatos volt: fellépett műugróshow-műsorokban, komikus, akrobata és még cirkuszi zsonglőr is volt a Broadwayn. Negyvenéves kora után megtanult korcsolyázni, és különféle jégbemutatókban szerepelt. A show-bizniszben Hal Haig Prieste néven vált ismertté. 100 évesen fáklyavivő volt az 1996-os atlantai olimpia előtt. 104 éves korában, 2001. április 19-én hunyt el egy New Jersey-i idősotthonban.

Felhasznált források:

  • Karl Lennartz, The Story of The Rings. In Journal of Olympic History 2001. december / 2002. január.
  • The first Olympic flag went missing for 77 years after the 1920 games until a 1920 Olympian revealed he’d had it in his suitcase the whole time (Today I Found Out)
  • Hal Prieste, America's Oldest Olympian, Dies at 104 (The New York Times)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!