Nyár végi vasárnapokon történik a legtöbb családirtás

2021. szeptember 14. – 04:53

frissítve

Nyár végi vasárnapokon történik a legtöbb családirtás
Rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei dolgoznak 2021. szeptember 13-ra virradóan egy dunakeszi családi ház előtt, ahol lőfegyverrel lelőtte volt anyósát, párját és közös gyermeküket egy férfi, aki végül magával is végzett – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este hármas gyilkosság és egy öngyilkosság történt Dunakeszin: egy 54 éves férfi agyonlőtte volt társát, 7 éves közös gyereküket, a nő édesanyját, majd magával is végzett, mielőtt a rendőrök odaértek volna a helyszínre. Az apa és az anya egy ideje már külön éltek, az utolsó napot a kisfiú az apjával töltötte, láthatáson.

Az a kevés, amit a dunakeszi tragédiáról tudni lehet (még ha augusztus helyett a naptár szerint szeptemberi is volt már ez az elmúlt, nyárias hétvége), beleillik egy világosan kirajzolódó mintázatba, amire felfigyelt már egy ideje a kriminológia.

Brit kutatók néhány éve készítettek egy tanulmányt, amelyben végigelemezték 32 év családirtásos tragédiáit, az 1980 és a 2012 közötti időszakból összesen 71 esetet. A tanulmány 2013-ban jelent meg a Howard Journal of Criminal Justice-ben. Az elkövetők az esetek túlnyomó többségében (a 71-ből 59-ben) férfiak voltak.

A kutatók azt találták, hogy a legtöbb családirtás augusztusi vasárnapokon történik. Konkrétabban: egyfelől a tizenkét hónap közül az augusztus volt az, amelyikben a legtöbb családirtás történt. Az összes vizsgált, ilyen típusú tragédia mintegy 20 százaléka augusztusban következett be. Másfelől: a családirtások közel fele hétvégére – legfőképp vasárnapra – esett.

David Wilson birminghami kriminológiaprofesszor, a tanulmány egyik szerzője szerint ennek a jelenségnek részint az a magyarázata, hogy az apák egészen egyszerűen ilyenkor férnek hozzá a gyerekekhez, amikor ők nem dolgoznak, a gyerekek pedig nincsenek iskolában. Ehhez jön hozzá a külön élő apák esetében a tudat, hogy a nyári szünidő, illetve a hétvége elmúltával vissza kell adniuk a gyereket az anyának.

A brit kutatásban vizsgált tragédiák 66 százalékában a család felbomlása, sokszor azon belül a gyerekelhelyezés körüli konfliktus megfigyelhető volt az indítékká összeálló előzmények között. A gyilkossá lett apák 81 százaléka egyébként – a dunakeszi elkövetőhöz hasonlóan – öngyilkosságot kísérelt meg a családirtás után.

A hivatkozott tanulmány: Yardley. E, Wilson. D, Lynes. A. A taxonomy of male British family annihilators, 1980-2013. The Howard Journal of Criminal Justice, 2013 DOI: 10.1111/hojo.12033

Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!