A gigantikus szarvasagancs kapu, amihez a mai napig gyűjtik az agancsokat

2021. április 26. – 05:41

frissítve

A gigantikus szarvasagancs kapu, amihez a mai napig gyűjtik az agancsokat
Fotó: Carla Couto / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy fest tíztonnányi szarvasagancs összegyűjtve, műalkotássá formázva? Hamarosan mindenki megnézheti magának Magyarországon a Hungexpo területén, amikor elkészül az Egy a természettel című, 2021-re tervezett Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás üdvözlőkapuja. Március végi hír, hogy megérkezett az agancsok első szállítmánya Szőke Gábor Miklós szobrászművész műhelyébe, aki egy monumentális, bőgő gímszarvasbikának a kaput képező fejszobrát fogja megalkotni. A készülő műról annyit tudni, hogy 16 méter magas és 20 méter széles lesz, de hogy pontosan hogy is fog kinézni, azt egyelőre nem mutatták meg a nagyközönségnek.

De hogy mit lehet ennyi agancsból kihozni, arra látványos példa az amerikai Wyoming állam egyik nevezetessége: az Afton városkát keresztülszelő, négysávos út fölött feszülő ív, ami büszkén hirdeti magáról, hogy a világ legnagyobb, vapitiagancsból (A cikk egy korábbi változatában jávorszarvast írtunk egy kis fordítási anomália miatt, angolban elk a jávorszarvas is.) készült ívje. Ez ugyan nem szarvasfej alakú, de a felhasznált agancsok tömegét nézve hasonló a készülő magyar alkotáshoz. 3011 darab, összesen 13,6 tonnányi agancsból, méghozzá – ahogy a miénk is – elhullajtott agancsból készült. 5 és fél méter magas, 23 méter széles. Az Atlas Obscuránál úgy számoltak, hogy mai értéken körülbelül 300 ezer dollárt, vagyis nagyjából 90 millió forintot ér az anyag, ami benne van.

Fotó: Cfrolander / Wikimedia Commons
Fotó: Cfrolander / Wikimedia Commons
Fotó: Janecskó Kata / Telex
Fotó: Janecskó Kata / Telex

Az ötlettel 1956-ban rukkolt elő a helyi kereskedelmi kamara, és 1958 nyarára készült el az ív. Tavaszonként a mai napig gyűjtenek agancsot hozzá: szükség van pótlásra néha a fenntartáshoz, apróbb javításokhoz. Az időjárás viszontagságaitól bevonattal védik, ezt a kezelést időről időre megismétlik. Az ívet megkoronázó szobor csak a kétezres évek elején készült el. Egy aftoni művész, Jonathan „The Bear Man” LaBenne faragta ki a két egymásnak feszülő szarvasbika életnagyságú szobrát, ajándékul a városának.

2020-ban a Thrillist nevű amerikai oldal Wyoming állam legfurább út menti látványosságának választotta az aftoni agancsívet.

A nagyjából 2 ezer lelkes Afton egyébként nemcsak az agancsokról nevezetes, hanem arról a hangulatos kis rönkházikókból álló motelről is, ahol Vladimir Nabokov a Lolita írása közben megszállt. A világ egyik leghíresebb könyvében is visszaköszönnek annak a hosszú autós utazásnak a részletei, amelyet az Amerikában élő orosz író a feleségével, Verával tett meg a múlt század közepén. Ennek az útnak az utolsó állomása volt 1952 augusztusában Afton, amelyet Nabokov elbűvölő kis városnak írt le. Ma is üzemel itt a negyvenes években épült Corral Lodges motel, amelyre ráismerhetünk a Lolitának ebből a részletéből:

„A csomós fenyőgerendákban végződő rönkház aranybarna fénye sültcsirkecsontokra emlékeztette Lót.”

A Corral Lodges motel ma is álló házai – Fotó: Janecskó Kata / Telex
A Corral Lodges motel ma is álló házai – Fotó: Janecskó Kata / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!