Fact-check: Manfred Weber tényleg magyargyűlölő dolgokat mondott?

2024. június 21. – 11:31

Fact-check: Manfred Weber tényleg magyargyűlölő dolgokat mondott?
Manfred Weber – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz és a kormányközeli média egyik új főellensége Manfred Weber. Az EP-választás előtt háborús pszichózissal vádolták, azóta is háborúpártiként emlegetik, de most új állandó jelzőt kaphat a legnagyobb európai parlamenti pártcsalád, az EPP vezetője: magyarellenes, hungarofób.

Erről péntek reggeli rádiós bejelentkezésében Orbán Viktor részletesen beszélt. A miniszterelnök kijelentette, hogy Webernek „egyetlen, a szívéhez közel álló célja van, hogy ártson Magyarországnak”. Valószínűleg ennek a kijelentésnek ágyazhatott meg csütörtökön Menczer Tamás, aki egy videóban beszélt arról, hogy Weber nem szereti a magyarokat.

Ehhez egy videót is bemutatott, pontosabban egy kivágott, rövid részletet egy sajtótájékoztatóból. A felvételen látható, ahogy Manfred Weber azt mondja, hogy

„a 7-es cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen”.

Menczer arról beszélt, hogy Weber a magyarokat akarja büntetni, amiért „nemet mondtak a háborúra, a bevándorlásra és az LMBTQ-propagandára”, miközben Weber szerinte háború-, bevándorlás- és LMBTQ-párti. Menczer videójáról a Magyar Nemzet is hamar cikket írt.

A felvétel egyébként nem új, sőt, már hat éves, egy 2018-as sajtótájékoztatón készült, Weber a felvételen az Euronews tudósítójának kérdésére válaszol. Azonban Menczerék egy hosszabb válasz rövid részletét vágták ki, ami nem feltétlenül fest valós képet a nyilatkozatról – például a háborúpártisággal kapcsolatban, hiszen Oroszország csak négy évvel Weber szavai után, 2022-ben támadta meg Ukrajnát.

Weber a felháborodást keltő mondat után hosszan kifejti, hogy miért szavazott Magyarország ellen. Persze a kivágott rész kontextusból kiragadva nagyon hatásos, így nem is csoda, hogy hat évvel ezelőtt az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István is azonnal kiemelte, és bocsánatkérésre szólította fel az EP-képviselőt.

Az akkor még a Fidesz-KDNP-t is tagjai között tudó pártcsalád elnöke reagált is a szocialista politikus aggályaira. A Népszavának ezt írta:

„Természetesen a lehető legnagyobb tisztelettel viseltetek a magyar nép és Magyarország iránt, és elismerem Magyarország hozzájárulását az európai építkezéshez. Botrányosnak tartom, hogy a magyar ellenzék szándékosan félreértelmezi a szavaimat, és megpróbálja mesterségesen megrongálni a magyar emberekhez fűződő kapcsolataimat. Ezt nem fogadom el”.

A lap szerint arra is utalt a kijelentésével, hogy a 7-es cikkelyes eljárás nem egy pártpolitikai kérdés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!