Fact-check: Tényleg megtízszereződött a magyar ALS-betegek száma a Covid-vakcinák óta?

Legfontosabb

2024. április 5. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Karsai Dániel öccse, Karsai Péter a Mindenségit! csapatának podcastjában testvére betegségéről és a legális eutanáziáért vívott küzdelméről beszélt. A majdnem kétórás interjú alatt azt mondta, hogy ő orvosoktól úgy tudja: a koronavírus-oltások megjelenése óta több ALS-es beteg van, a számuk megtízszereződött.

„Relatíve kevés ALS-es beteg van, bár még így is rengeteg” – mondta Karsai Péter a hazai helyzetről. „Főleg ahhoz képest, hogy Covid előtt mennyi volt, és Covid után mennyi lett. Ugrásszerűen megnőtt a számuk. Nincsenek sajnos bizonyítékaim, és nem szeretem a konteókat sem, de érzékelhetően több ALS-es beteg van a Covid-oltások óta, mint előtte.”

„Nekünk orvosok említették, hogy érdekes módon Covid előtt volt Magyarországon 150-250 ALS-megbetegedés, azóta van 1500-2000. De nem láttam még ilyen tanulmányokat, úgyhogy csínján bánok vele” – tette hozzá.

A témában megkerestük a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének (RIROSZ) elnökét, Pogány Gábort. Ő azt írta: nem tudja megerősíteni Karsai Péter állítását. „A RIROSZ-hoz, sőt, a ritka izombetegségekkel foglalkozó tagszervezeteinkhez sem érkezik több beteg a Covid óta. Az ezekkel a betegekkel foglalkozó orvosokat is megkérdezve ők sem tapasztalnak lényegi változást” – írta.

Válasza elején kiemelte: „nagyon becsüljük Karsai Dániel harcát, hiszen vele együtt sok egyéb ritka betegséggel élőt is érint, mivel a ritka betegségek 96 százalékának még nincs valódi oki terápiája”. Kérdésünkre, hogy van-e tudomása a járvány, az oltások és az ALS közötti kapcsolatot vizsgáló kutatásokról, azt írta, hogy „vannak ilyen kutatások, de egyrészt a Covid és a Covid-oltások óta nem telt el annyi idő, hogy egyértelmű ok-okozati következtetést lehessen levonni, másrészt inkább fordított következtetésre jutottak”. Ehhez tanulmányokat is csatolt (1., 2., 3.).

„Az viszont egyértelmű, hogy az ALS betegség esetén veszélyesebb lehet egy Covid-fertőzés. Örülünk annak, hogy Karsai Péter sem szereti a konteókat, és hogy hamarosan megjön az ALS-re is a valós genetikai terápia” – tette hozzá.

Az, hogy a koronavírus-vakcinákat összefüggésbe hozzák az ALS kialakulásával, nem újdonság, 2022 szeptemberében például a gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó brit ügynökség válaszolt a témában egy közérdekű adatigénylésre: azt írta, hogy 2022. augusztus 24-ig összesen öt bejelentést kaptak a koronavírus-vakcinák és az ALS kapcsolatáról, de hangsúlyozta, hogy ezek mind időbeli egybeesést, és nem feltétlenül ok-okozati összefüggést jelölnek.

Már 2021-ben felröppentek hasonló hírek, többek között a híres konteós oldal, a Gateway Pundit is leközölt egy cikket egy tanulmányról, amelyről a Reutersnek nyilatkozó kutatók azt mondták, nem igazolja a szerzője állításait. A mindössze háromoldalas tanulmánynak nem sikerült bizonyítania sem azt, hogy a vakcinák Alzheimer-kórt okoznak, sem azt, hogy más neurodegeneratív betegségeket, amilyen az ALS is.

A Politifact szintén ezt a tanulmányt fact-checkelte. A kutatást egyébként az a J. Bart Classen publikálta a mindössze 0,29-es impaktfaktorral rendelkező Microbiology & Infectious Diseases szaklapban, aki maga is híres oltásellenes: úgy gondolja, hogy a vakcinák 1-es típusú cukorbetegséget okoznak, és persze autizmust és immunrendszerhez kapcsolódó betegségeket is. Classen a tanulmányában azt állítja, hogy az mRNS-oltások kiválthatják az Alzheimer-kórral és az ALS-sel, valamint a prionbetegségekkel kapcsolatos fehérjék hibás összehajtódását. Bizonyítékai nincsenek, nem írja le, hogyan elemezte a koronavírus-vakcinákat, és azt sem, hogy hogyan jutott az eredményeire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!