Kétszer végigjártam a Kéktúrát, most az irodámig alig bírok elmenni – ezért perel az eutanáziáért az ALS-szel diagnosztizált Karsai Dániel

2023. szeptember 28. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez életem legnagyobb ügye, szakmai szempontból is” – mondta az RTL-nek dr. Karsai Dániel ALS-szel diagnosztizált alkotmányjogász, aki szerdai Facebook-posztjában bejelentette: Strasbourghoz fordul, hogy lehetősége legyen méltósággal befejezni az életét.

Karsai az RTL-nek felidézte, hogy első tüneteit 2021 júniusában tapasztalta, azonban eleinte nagyobb gondja nem volt. „Kicsit ügyetlen voltam, de éltem az életem, sportoltam, dolgoztam” – mondta. Időközben járt neurológushoz, majd végül tavaly augusztusban „minden kétséget kizáróan” ki tudták mondani, hogy ALS-szel küzd. „Azóta, az elmúlt egy évben romlik gyorsabban és erősebben az állapot” – mondta.

Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

„Teljesen tiszta fejjel kell végigélni azt, hogy teljes fizikai és szellemi passzivitásba szorul az ember”

– mondta Karsai a betegségéről. Az alkotmányjogász már sokkal kevesebbet tud csinálni, mint azelőtt, de sokat jelent neki, hogy tud még dolgozni. Karsai arról beszélt, hogy korábban kétszer végigjárta a Kéktúrát, de korábbi szenvedélyéről, a túrázásról le kellett mondania. „Most a taxitól eljönni az irodám bejáratáig egy komoly kirándulás” – meséli. Azt szeretné elérni, hogy mikor a teste egy olyan állapotot ér el, hogy nincs már benne semmi, „csak szenvedés és küzdelem, minden más értelmes tevékenység kizárásával” ott meghozhassa az élete végét jelentő döntést. Fontosnak tartja, hogy ez nem lesz kötelező érvényű mindenkire, elfogadja, hogy más vallása például ezt tiltja, mindössze annyit szeretne, hogy adják meg a lehetőséget.

Az ügyről azt mondta, hogy az a bíróságon sürgősséget kapott: eszerint reális esély van arra, hogy januárban megszülessen az ítélet. A bíróság először róla mondja ki, hogy jogsértés érte, ezután a magyar kormánynak kell lépéseket tennie, hogy megszűnjön a jogsérelem, ami jogalkotási kérdésnek számít.

„Az ügy gyönyörű szakmai kihívás is, hiszen itt az emberi lét és az emberi jogok, a világnézeti szabadság, az emberi méltóság, kínzás, emberi bánásmód végső határairól beszélünk. Ez az életem legnagyobb ügye, szakmai szempontból is”

– mondta. Karsai úgy fogja fel, hogy számos, hasonló helyzetben lévő sorstársát képviseli a bíróság előtt, ami hatalmas felelősség és megtiszteltetés. „Legyen erről beszélgetés, legyen társadalmi párbeszéd, aztán együtt jussunk valamire, Strasbourggal együtt, arra támaszkodva” – mondta. Az interjúban megköszönte az emberek reakcióját és azt, ahogy hozzá viszonyulnak. „Vadidegen emberek olyan kedvesek és olyan jó szándékúak voltak, hogy a teljes Naprendszer energiáját megkaptam fél nap alatt” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!