Fact-check: „Egy Pfizer-jelentés szerint grafén-oxidot tettek a vakcinába”

2023. április 19. – 12:25

Fact-check: „Egy Pfizer-jelentés szerint grafén-oxidot tettek a vakcinába”
Előkészített Pfizer–BioNTech-vakcinák – Fotó: Federico Gambarini / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég arról írtunk az Ellenőrzőben, hogy egy álhír szerint az állam egy jogszabállyal elveszi a társasházi lakásokat a tulajdonosoktól. A tévedés egyik forrása a Szilaj Csikó nevű oldal volt, ami egy nyugatellenes, járvány- és oltástagadó, ősnemzeti érzelmű online lap. Akkor feltűnt, hogy az egy cikkük címe az, hogy „Rendkívüli helyesbítés! Az FDA megerősíti (?), hogy grafén-oxid van az mRNS COVID-19 vakcinákban”.

Az oldal korábban kiadott egy „Kovidtisztázót” is, ami tulajdonképpen a vírus és az oltás körüli összeesküvés-elméletek gyűjteménye. Emiatt felmerült, hogy a grafén-oxidos cikk is gyanús, ezért megnéztük, hogy a cikk címében is szereplő amerikai gyógyszerügynökség, az FDA tényleg beismerte-e, hogy grafén-oxid van a Pfizer–BioNTech vakcinájában. Fontos megjegyezni, hogy a Szilaj Csikó cikkében leginkább a cím a félrevezető, de erre még visszatérünk.

Az, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcinában grafén-oxid van, nem új állítás. Már 2021-ben is megjelent összeesküvés-elméletekben, például ebben a videóban. Egy podcast műsorvezetője arról kérdezte vendégét, a hírhedt hoaxterjesztő dr. Jane Rubyt, hogy tényleg 99 százalékban grafén-oxid, azaz méreg-e az mRNS-re épülő oltás. A válasz igen volt.

Itt érdemes tartani egy gyors kitérőt, és átbeszélni, mi is az a grafén-oxid. Ahogy a nevében is látható, oxidált grafitról van szó. A grafén a legkeményebb ismert anyag, szénatomok hatszögletű csoportjaiból áll össze, és olyan vékony, hogy szinte kétdimenziós. Remekül vezeti az áramot és a hőt, ezért sok területen bevethető. Viszont drága és bonyolult előállítani, ezért tudósok folyamatosan keresik a hasonló alternatívákat. Grafén-oxidot közvetlenül grafénból is lehet csinálni, de grafitból is, ami sokkal olcsóbb. Mivel szénalapú dologról van szó, ez sötétszürke anyag. Felmerülhet a kérdés, hogy ha valami 99 százalékban egy sötétszürke anyagból van, akkor vajon miért tűnik átlátszó folyadéknak egy fecskendőben.

Na de hogy jön ide az FDA? Az amerikai gyógyszerfelügyelet egy bírósági döntésnek eleget téve kiadta a Pfizer egyik jelentését, amiben a vakcinájuk vizsgálatáról írnak, Ebben azt figyelték meg, hogy hogyan épül fel és működik a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje, amivel rákapcsolódik a sejtekre. A jelentés hetedik oldalán, a 3.4-es pontban az olvasható, hogy

„a TwinStrep-jelölt P2 S esetében 4 μL tisztított fehérjét vittünk fel 0,5 mg/ml koncentrációban arany Quantifoil R1.2/1.3 300 rácsokra, amik frissen lettek grafén-oxiddal bevonva”.

Ez nem egy kifejezetten olvasóbarát mondat, de érdemes rákeresni a részletekre. A Twin-Strep-tag egy fehérjevizsgálatoknál használt eszköz, a Quantifoil R1.2/1.3 300 rács pedig szintén kutatások során használják. Látható, hogy a rács van bevonva grafén-oxiddal, nem a tüskefehérje, a vakcina vagy a fecskendő. A szövegben többször fel sem merül az anyag, hiszen a jelentés nem az oltóanyag összetevőiről szól (azt itt vagy itt megtalálja).

Sokan felkapták a fejüket, amikor a Pfizer logója mellett megtalálták a grafén-oxid szavakat, úgyhogy még a Twitteren is jelezték, hogy nem, a vakcinában nincs grafén-oxid (ami amúgy akár vérrögképződést is okozhat). Rámutatnak, hogy az anyagot csak a tüskefehérje elemzésekor használták.

A hír természetesen azonnal kikerült az álhírterjesztő oldalakra. Egy Substack-cikk és az Exposé a szövegkörnyezetből kiemelve mutatta be a grafén-oxidot tartalmazó sorokat, és azt hazudta, hogy a dokumentumból kiderül, hogy szükség van az anyagra a vakcina gyártásakor. Ezt a cikket többen is megosztották a Facebookon, bár nem terjedt futótűzként. Ha valakitől nagyon távol áll a kémia, akkor a tudományosnak tűnő szöveg meggyőző lehet: valós szervezetekre, cégekre, iratokra mutogat, rengeteg rövidítést használ, mégis érthető konklúziót von le. A probléma az, hogy a konklúzió hibás, valótlan állításon alapul. Az is árulkodó, hogy az FDA által kiadott dokumentumot nem csatolták a szöveghez, csak kiragadott képek formájában, így nem látszik, miről is szól a jelentés.

Ennek ellenére a Szilaj Csikó először kritika nélkül, szó szerinti fordításban vette át. Pár órával később azonban részben módosították a címet és a cikket. A „Rendkívüli helyesbítés! Az FDA megerősíti (?), hogy grafén-oxid van az mRNS COVID-19 vakcinákban” cím továbbra is egyértelműen félrevezető, hiszen az FDA nem erősített meg semmi ilyesmit.

A cikk elején Letoha Tamás oltásszkeptikust idézik, aki szintén arról írt, hogy csak a vizsgálathoz használtak grafén-oxidot. Ezenkívül azonban semmit nem változtattak az eredeti cikken, és a dőlt betűs idézet után a második, erősen kiemelt bekezdés az, hogy

„de hazudtak nektek. Ugyanis nemrégiben olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek megerősítik a Pfizer vakcinában lévő grafén-oxid, egy rendkívül mérgező és vezető anyag jelenlétét.”

Ez az Exposé cikkében is szó szerint így szerepel (angolul). A szöveg folytatódik, és cikkünk írásakor, tíz nappal a Szilaj Csikó írásának megjelenése után még mindig valótlan állításon alapuló álhírt terjeszt. A szöveg így zárul:

„Ez a leleplezés széles körben riadalmat kell, hogy keltsen, és valószínűleg táplálja a gyanút a közegészségügyért felelősök valódi szándékaival kapcsolatban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!