Fact-check: „Az állam egy új jogszabállyal ellopja a társasházi lakásokat”

Legfontosabb

2023. április 13. – 16:07

Fact-check: „Az állam egy új jogszabállyal ellopja a társasházi lakásokat”
Illusztráció – Fotó: Balaton József / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy hírre, ami áprilisban kezdett el terjedni a Facebookon. E szerint az állam egy új törvénymódosítással elveszi a társasházakban élők lakását, amit aztán a volt tulajdonosok sehogy sem fognak tudni visszaszerezni. Pontosabban:

„Nyáron hatályba lép az a törvény, ami a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból). Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!!”

Egy április 10-ei bejegyzést a cikkünk írásakor már több mint 8200-an osztottak meg, de a sztori már korábban, január 19-én is járt a Facebookon. Később aztán itt, itt, itt és itt is megjelent. Többen is erre a Magyar InternetFigyelőben megjelent cikkre hivatkoznak, ami valójában csak szó szerint átemelt egy cikket a Szilaj Csikó nevű, alternatív gondolkodást népszerűsítő oldalról.

A Szilaj Csikó főszerkesztője, Varga Domokos György korábban hosszan elemezte, hogy szerinte mi is az a „Kovid”, és azt, hogy mit gondol az oltásról. Szerinte a vírus egy laborban fejlesztett biológiai fegyver, a vakcina viszont nem vakcina, hanem titkos cél áll mögötte: hogy az emberek be legyenek oltva, féljenek a vírustól (tehát a hatalmak könnyen kordában tudják őket tarani), és a társadalom immunrendszerének roncsolása. Emellett lelkesen támogatják, hogy Budaházy György kegyelmet kapjon, és elég egyoldalúan, oroszbarát hangsúllyal írnak az orosz–ukrán háborúról.

A Szilaj Csikó társasházakról szóló írása szerint kaptak egy levelet, de a szerzők kérésére nem fedik fel, hogy kitől. Azért tartották fontosnak a levél közlését, mert azzal szerintük a népszerű összeesküvés-elméletek, az „Új Világrend” és a „Nagy Újraindítás” újabb bizonyítékát találták meg. Attól tartanak, hogy Magyarország „készül belesimulni a globalisták tulajdonfosztó törekvéseibe”, ezért arra kérik olvasóikat, „hogy aki hasonlóképpen nagy veszedelmet lát a törvénytervezet véglegesítésében és megvalósulásában, sivalkodjon, ahogy csak bír”.

Na de mi is ez a jogszabály, ami ellen sivalkodni kell? A 2021. évi XCII. törvényről van szó, ami a a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szól. A 2021-ben elfogadott, de 2023. július 1-jén hatályba lépő törvény nem arról szól, hogy az állam kiszervezi az ingatlanokat a magánszemélyek tulajdonából, hanem arról, hogy élve a 21. századi lehetőségekkel, modernizálja a jogi személyek adatbázisait, nyilvántartásait.

A cikkben pusztán annyit emelnek ki a tervezetből, hogy „jogi személyként tételezi a társasházat”. A pontos megfogalmazás viszont az lenne, hogy a társasházak, amik eddig az Ingatlan-nyilvántartásban szerepeltek, most bekerülnek ebbe a nagyobb, könnyebben hozzáférhető adatbázisba, így több fontos adat nyilvánosan is elérhető lesz (például az, hogy ki a közös képviselő). A törvényben részletesen felsorolják, kiknek az adatait teszik bele ebbe a nyilvántartásba:

„cégek, a civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetek, a társasházak, továbbá azon jogi személyek vagy nem jogi személy jogalanyok adatait, amelyek vonatkozásában a nyilvántartással összefüggő határozathozatali eljárást nem bíróság folytatja le, és amelyek adatainak e törvény szerinti nyilvántartásba vételét törvény elrendeli.”

A társasházak a negyedik bekezdésben, a „civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezeti formák” között szerepel.

Frissítés – 17:10:

A bejegyzések miatt egyébként több jogász is írt arról a Facebookon, hogy nem kell tartani a törvénytől. Köztük Dr. Keserű Barna is, aki részletesen leírta, miért nem veszélyes a változás. Egyrészt – úgy tűnik – azért, mert valószínű, hogy elnapolják a hatálybalépését. Másrészt viszont azért, mert nem arról van szó, hogy hirtelen minden, ami bekerül ebbe a nyilvántartásba jogi személlyé válik, valószínűleg csak az egyszerűség kedvéért alakult így.

„A társasház nem rendelkezik jogi személyiséggel, csak ún. relatív jogalanyisággal, ami azt jelenti, hogy csak az épület fenntartással és a közös tulajdonnal kapcsolatban minősül jogalanynak (így pl. köthet szerződést takarítóval, indíthat pert közös költség tartozás iránt, de pl. nem vásárolhat részvényeket vagy köthet franchise szerződést). (…) A lakástulajdonosok szempontjából a társasház jogi személyiségének a hétköznapokban gyakorlati jelentősége nem lenne, hiszen már most is közös költség formájában fizetik a társasházak fenntartását, függetlenül attól, hogy milyen típusú jogalanynak minősülnek. A jogi személyiség nem egyenlő a vagyonbeszolgáltatással!”

– írja Keserű.

A cikk egyébként nagyon messzemenő következtetéseket von le, amiknek valójában semmi közük a törvényhez, pusztán abból indul ki, hogy a társasházak jogi személyek lesznek. A szerző így képzeli el a folyamatot:

  1. bankárérdekből jogi személlyé nyilvánítják a társasházakat;
  2. „a jogi személy társasház létrehozása okirattal, a tulajdonostársak eddigi társasházi vagyonának végleges, visszavonhatatlan elvétele, átadása a jogi személy társasház részére (az már az eddigi tulajdonosok által többé nem szerezhető vissza!)”;
  3. eladósítják a társasházakat;
  4. megállapítják a társasházak fizetésképtelenségét, felszámolják a vagyonát; így
  5. véglegesen kilakoltatják a lakókat, hajléktalanná teszik őket „– a Schadl-ügy is mutatja, milyen a végrehajtói »kultúra« (vagy a társasház államosítása úgy, hogy az államot közben megszállnák a BlackRock emberei – a társasházi ingatlanok globalista tulajdonná tétele, az eddigi tulajdonosok pedig esetleg schwab-i »ingyenpénzen« bérlők maradhatnának, globalista feltételekkel – a Szent Korona tulajdonosi jogaiba való deklarált visszahelyezése akadályt képezhetne”.

„A lényeg: a társadalom teljes kisemmizése és teljes kiszolgáltatottságának az elérése, vagyis a totális rabszolgásítás, most már globálisan, a globalizáció érdekében.”

A szerző szerint a globalista bankárérdek áll többek között a mögött, hogy

  • a modernizáció, kapitalizáció érdekében a nemességből (hazánkban az ősiség törvényének eltörlésével) vagyontalan dzsentrit,
  • később a még vagyonos, például kereskedőrétegből kommunista államosítással vagyontalan értelmiségit,
  • a jobbágyokból pedig a „jobbágyfelszabadítással”, majd a maradék parasztságból a paraszti társadalom szétverésével, a téeszesítéssel nincstelen városi munkást, illetve (főleg városi, de akár vidéki) munkanélkülit csináltak.

A társasházak működését azonban ez a törvény egyáltalán nem befolyásolja, ugyanis azt a 2003. évi CXXXIII., azaz társasházi törvény szabályozza. Ennek módosítása 2023 végén várható. Az ügyben küldtünk kérdéseket a Magyar Ingatlan Tanácsnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 14/04/2023 09:30:

A cikk megjelenése után megkereste a Telexet dr. Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke, és jelezte, hogy az egyesület is adott már ki közleményt az álhírrel kapcsolatban. Kiemelik, hogy senkitől nem veszik el az ingatlanát. A hatóságok külön nyilvántartásban kezelik a lakásokat és a társasházakat, és szerintük az ügyintézés is egyszerűbb lesz.

„A jogi személyiséggel rendelkező társasház viszont tulajdonnal rendelkezhet majd – ami nem egyenlő az alapító okiratban felsorol közös tulajdonnal – és pl. a házmesteri lakások, vagy a tetőtér értékesítése során nem kell felsorolni egyenként a tulajdonosokat. Csak annyi fog a tulajdoni lapon szerepelni, hogy a tulajdonos a »Társasház« – ezért a keletkező bevétel a társasház bevételeként, a mindenkori tulajdonosokat fogja megilletni”

– írták.

Azt is megjegyezték, hogy mivel még nincs végrehajtási rendelet a törvényről, továbi részletszabályok csak később derülnek majd ki.

Apró kitérő a Nemzeti InternetFigyelőre. Az oldal dezinformációs szempontból elég gyanús, nagy az esély arra, hogy egy orosz propagandaoldalról van szó. Bár a Rólunk részben azt írják, hogy valójában kizárólag a haza és a nemzet lebeg a szemük előtt, a közölt hírek leginkább az orosz–ukrán háborúról szólnak, és leginkább orosz szemszögből. Emellett kiemelik, hogy nem egy rendes újságról, cégről van szó, hanem egy szellemi műhelyről, így viszont az oldalon megjelent cikkek igazságtartalmáért felelősséget nem vállalnak.

Azért van szerkesztőségi emailcímük, méghozzá egy @yandex.ru végű, és ha egy cikk elég hosszú, hogy reklám kerüljön a szövegbe, akkor az olvasó orosz nyelvű hirdetéseket kap:

Az orosz nyelvű hirdetések dubaji lakásokat reklámoznak. A jobb hasábban a lap Budaházy szabadon engedését követeli – Fotó: Magyar InternetFigyelő
Az orosz nyelvű hirdetések dubaji lakásokat reklámoznak. A jobb hasábban a lap Budaházy szabadon engedését követeli – Fotó: Magyar InternetFigyelő

Az oldal hitelességét az sem erősíti, hogy a cikk végén a használt kép forrásaként a Getty Imagest jelöli meg, pedig a fotó nem szerepel a képügynökség adatbázisában, a 123RF nevű stockfotós oldalon viszont igen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!