Fact-check: Rengeteg megosztott érzelmes fotón valójában nem ukrán katonák búcsúznak a családjuktól, hanem amerikaiak

2022. március 31. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió kezdete óta eszméletlen méretű dezinformációs kampány tombol a neten. Ezeknek néha az a célja, hogy az egyik oldal megítélését javítsák/rontsák (mint például a kamu Putyin–Hitler Time-címlap vagy az, hogy az ukránok csak színészeket fényképeznek fafegyverrel a kezükben), máskor azért terjesztik őket, hogy zajt keltsenek a közösségi oldalakon.

Jelentősen több ember figyelmét fogja felkelteni egy hír arról, hogy Steven Seagal az oroszok oldalán harcol, mint egy cikk arról, hogy a 25. multi is kivonul Oroszországból – annak ellenére, hogy az előbbi nem igaz, utóbbi pedig valós és tényleg fontos hír. A kattintékony álhírek maguk alá temetik a kevesebb reakciót kapó, valós dolgokat, amik az algoritmusok kegyetlen hatékonyságra optimalizáltsága miatt így valószínűleg kevesebb emberhez jutnak el.

Most egy olyan képcsokrot mutatunk be, amivel a posztolók célja egyrészt az empátia ébresztése volt az ukrán katonák felé, másrészt – bizonyos esetekben – a szégyentelen lájkvadászat. Tulajdonképpen propagandaposztok. Ilyen például ez a bejegyzés, amin március elseje óta összegyűlt 411 reakció, 24 komment, és 46-an osztották meg.

A poszt leírásában az áll, hogy „ukrán katonák búcsúznak a családtagjaiktól, mielőtt háborúba mennek, miközben pontosan tudják, hogy ezt lehet az utolsó”. Nagyon hasonló még ez a poszt (326 reakció), valamint ez (282 reakció, 363 megosztás), bár az utóbbiban az áll, hogy ukrán és amerikai katonák vannak a képeken. Számtalan hasonló poszt terjeng a neten, szinte mindben ezek a képek vannak. Ha valaki kíváncsi rá, keressen rá a Facebookon, hogy ukranian soldiers saying goodbye.

Az igazán sasszeműek kiszúrhatták, hogy mi az oka annak, hogy tényellenőrző cikket szentelünk a bejegyzésnek: valójában az összes képen az Egyesült Államok katonái láthatók, kivétel nélkül. A beágyazott poszt egyik szépsége, hogy a posztoló még egy forrást is megjelölt, egy bizonyos Lanre Shinát, ezzel is azt az érzetet keltve, hogy minden rendben, hiszen ott a fotós neve. Ezzel szemben

Ez abból is látható, hogy Terri Gurroláén kívül az összes katona egyenruháján látható vagy az amerikai zászló, vagy az, hogy a haderő melyik ágában szolgálnak. A képekről az információkat egy egyszerű Google-kereséssel találtuk – ennek módszerét ebben a cikkben írtuk le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!