Fact-check: A Fidesz nem egy úttörőkitűzőről szedte, hogy előre, nem hátra

Fact-check: A Fidesz nem egy úttörőkitűzőről szedte, hogy előre, nem hátra
A kitűző eredetije, amiből feltehetőleg a módosított verzió készült – Forrás: eremeshop.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz az idei választási kampány szlogenjének azt a jelmondatot választotta, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra”, mert Orbán Viktor szerint ha megkérdeznénk 10-20 embert, nagyjából egy asszociációs körben mondanák meg, hogy nekik mit jelent ez a mondat, de mindegyik egy kicsit különbözne a másiktól.

Március elején aztán elkezdett terjedni a Facebookon egy kép egy régi úttörő jelvényről, amin az áll, hogy „ne hátra menjünk, hanem előre”. A képhez az a szűkszavú leírás társult, hogy „innen vették”, azaz a kormánypárt egy úttörő-jelvényen található jelmondatot hasznosít újra a 2022-es választási kampányban. A kép a cikk írásakor 1494 megosztásnál járt.

A kép még aznap megjelent a Redditen is, méghozzá azzal a címmel, hogy „Viseljétek büszkén a vadiúj FIDESZes kitűzőt 🚫⏪✅⏩”. A poszt 540 lájkot (a Redditen ezt upvote-nak hívják) kapott és 27-en kommenteltek alatta – valaki például azt, hogy ezt a Békemeneten kéne osztogatni, más viszont arra kérte a többieket, hogy valaki küldje be a képet egy fideszes csoportba. (Hogy ez lenne a kép ősforrása, és innen került volna át Facebookra, nem egyértelmű, de van rá esély. Mindenesetre Redditen főként viccnek vették a képet a felhasználók, Facebookon a többség valódiként értékelte és adta tovább.)

Március 15-e alkalmából Puzsér Róbert is megosztotta a képet a 189 ezer Facebook-követőjével, ő 5 ezer reakciót és 270 megosztást kapott rá. A kép a Twittert is megjárta.

A kép valójában manipulált, eredetileg nem ez a felirat állt rajta. Ha az ember az ebben a cikkben leírt módszerrel (vagy egy böngészőkiegészítővel) rákeres a képre, a képtalálatok között azonnal talál egyet, ami a kiköpött mása a mostanában megosztottnak, egy nagy különbséggel – egészen más a felirat.

Az áll rajta, hogy a „Vörös zászló hőseinek útján előre”. Ha rákeresünk erre a jelmondatra, akkor eljutunk egy galéria oldalára, ahol kiderül, hogy ez egy 50 éves évfordulóra készült szocialista úttörő jelvény. Ha tovább keresünk, akkor a második találati oldalon találunk egy képet 1968-ból, ami a Kommunisták Magyarországi Pártja magalakulásának 50. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen készült. A jobb felső sarokban látható a jelvény, ami a kitűzőn is szerepel.

Miből lehet látni, hogy a képet átalakították? Kezdjük a legegyértelműbbel: az N-ekkel, a „menjünk” M betűjével és Ü-jével. Mindegyik N ugyanúgy néz ki, de még a szennyeződés is pont ugyanott van mindegyiken, a bal szár közepén, közvetlenül a hajlat alatt. Ha nagyítva nézzük meg a képet, az is látható, hogy mindegyiken van egy ugyanolyan kis szennyeződés/karc a jobb szár baloldalán, ami szinte összeköti a jobb és középső szárakat.

A „hanem” végén van egy teljesen normálisan kinéző M, bár nem tökéletes, a közepén ahogy megindul a szár a jobb csúcs felé, kicsit meg van roggyanva. Ehhez képest a „menjünk” első betűje egészen bénácska, a szélső szárai olyanok, mint ha széttartanának, például mintha egy fejjel lefelé fordított V-ből készültek volna. Az Ü is féloldalas, a jobb szára rövidebb, ez azért lehet, mert egy Ö-ből készült.

A „hátra” A betűje felett van egy kis arany kiugrás, ami a belső körből indul. Az azért van ott, mert eredetileg Á volt, de el lett tolva, hogy a „vörös zászló”-ból „hátra” legyen. A szöveg két H-ja is ugyanaz, csak egymás tükörképei.

Bárki is csinálta a képet, elég jó munkát végzett. A betűk mögötti sárgás háttéren szinte egyáltalán nem látszik, hogy manipulálva lett, ami a szöveg két végén a leglátványosabb – azaz épp ez az, hogy nem –, mert az alkotó ügyesen kitakarta az eredeti szöveg extra betűit. Egyedül a „menjünk” utolsó és a „hanem” első betűje között látványos, hogy valami el lett mosva.

Ha az állítás az lenne, hogy a Fidesz jelenlegi mondata korábban Rákosi Mátyástól is elhangzott, akkor más eredményre jutottunk volna. A Huszadikszazad.hu egy olyan oldal, ahol a szerkesztők könyvtárakból elővadásszák a 20. századi újságcikkeket, és azokat digitalizálják. A 444.hu találta meg, hogy az oldal szerint Rákosi Mátyás államminiszter, a Kommunista Párt főtitkára 1946 április 18-án, a MÁVAG üzemében politikai beszámolót tartott. Beszélt gazdasági kérdésekről, és azt mondta, hogy tévednek, akik azt hiszik, hogy a párt azért indít politikai küzdelmet, hogy visszafordítsa az idő kerekét.

„A magyar nép előre akar menni és nem hátra”

mondta, tapsvihar közepette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!