Fact-check: Egy Facebookon terjedő kép miatt Romániában megszállták a benzinkutakat, pedig indokolatlan volt a pánikhangulat

2022. március 10. – 15:58

frissítve

Fact-check: Egy Facebookon terjedő kép miatt Romániában megszállták a benzinkutakat, pedig indokolatlan volt a pánikhangulat
A közösségi oldalakon terjedő kép, ami kiváltotta a pánikvásárlást
Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi oldalakon szerda délután elterjedt egy fotó, ami szerint a MOL benzinkutaknál már 11 lejbe (megközelítőleg 844 forintba) kerül egy liter benzin. Ennek következtében Romániában – a nagyvárosokban és kisebb településeken egyaránt – dugók, a benzinkutaknál pedig hatalmas sorok alakultak ki. A lakosság pánikszerű vásárlásba kezdett, többen hatalmas konténerekbe tankolták a benzint és a gázolajat, egyesek műanyag zacskókba és szemetes kukákba töltötték az üzemanyagot. A hír például ebben és ebben a Facebook-posztokban terjedt, és ez pedig az egyik terjedő videó:

Ugyan csütörtökre több romániai töltőállomásnál valóban jelentősen emelkedett a benzin és a gázolaj ára, a 10-11 lejes literenkénti ár csak egy-egy kútnál jelent meg, a legtöbb kúton olcsóbb volt a benzin. Rareș Bogdan parlamenti képviselő is ezzel próbálta meg megnyugtatni az embereke.

A romániai versenytanács által működtetett, árösszehasonlító weboldalon legutóbb március 10-én éjfél után frissítették az árakat (ez a nap folyamán még alakulhat), de látni lehet, hogy az erdélyi városokban csütörtökön átlagosan 7,99 lej és 8,40 lej között lehet standard benzint vásárolni, a gázolaj ára 7,97 lej és 8,94 lej között mozog. A benzinkutak árajánlatait összehasonlítva egyébként szembetűnik, hogy a MOL-nál jóval drágább az üzemanyag, mint a Petrom vagy az OMV kutaknál, pedig az utóbbi időszakban rendre az utóbbi társaságnál lehetett a legdrágábban üzemanyagot vásárolni.

A versenytanács csütörtökön az egy nappal korábban kialakult helyzet miatt vizsgálatot indított, mert közlésük szerint előfordulhat, hogy egyes szolgáltatók indokolatlanul emeltek az árakon. A hatóság ugyanakkor leszögezte, a versenytörvénybe ütközhet, ha egy vállalat az általa alkalmazni kívánt árat előre bejelenti a piacon.

A pánikszerű hangulat vélhetően az elmúlt napokban tapasztalt folyamatos üzemanyagár-emelkedésnek is köszönhető, emiatt történhetett, hogy a lakosság nagy része készpénznek vette a Facebookon terjedő információkat. A kedélyeket még az sem csillapította, hogy Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerda este felhívta a figyelmet, hogy a drágulásról szóló hírek nem megalapozottak, az árak emelkedése főleg a MOL-ra és azon belül is a határmenti töltőállomásokra vonatkozik.

A határ mellett kialakult helyet egyik magyarázata, hogy a Magyarországon bevezetett ársapka miatt a MOL logisztikai nehézségekkel küzd a partnervállalkozások kiszolgálása terén, ugyanakkor az is közrejátszik, hogy a magyar-román határon jelenleg hatalmas a torlódás.

A magyar helyzetről részletesebben itt írtunk: roham a benzinkutakon: kényszerbezárás készlethiány miatt, tömött sorok a működő helyeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!