Fact-check: Valóban a sajt a legtöbbet lopott élelmiszer a világon?

2021. november 8. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban egy olyan gouda sajt került a kezembe, amin a forgalmazó egy rajz mellett azt a szöveget tüntette fel, hogy „világszinten a sajt a leggyakrabban ellopott élelmiszer”. Büszkén faltam be, abban a tudatban, hogy az legalább nem lett a bolti szarkák martaléka. Az állítás viszont annyira hihetetlennek tűnt, hogy megpróbáltam utánanézni: legenda vagy valóság?

A neten elsőre a Yahoo!Life 2021 márciusi cikke jött fel, amiben az áll, hogy a statisztikai adatok szerint valóban a sajtot lopják leginkább a boltokban az élelmiszerek közül. A szerző először egy 2019-es adatra hivatkozik, ami szerint a globális sajtforgalmazás értéke elérte a 114,1 milliárd dollárt, tehát a sajt nagy biznisz. Majd ebből levezeti: nem is csoda, hogy az adott évben előállított sajtok 4%-át ellopják, így „ez a finom tejtermék a leggyakrabban ellopott élelmiszer a világon”.

A bizonyíték azonban már billeg, ugyanis az állítás megtámasztására behivatkozott Huffington Post-cikk 2011 decemberi, az pedig a Global Retail Theft Barometer felmérése hivatkozik, amiben 43 ország 1187 kiskereskedőjét kérdezték meg a témában. Csakhogy az is 2011-es keltezésű, azaz ma már 10 éves, ráadásul már le sem lehet tölteni, hogy az ember a saját szemével lássa az adatokat vagy a felmérés metodikáját. (Frissítés: a webarchivumból mégis előbányászható a felmérés, ide kattintva.)

Higgyük el azonban, hogy 2011-ben így volt, és valóban a sajt volt a leggyakrabban ellopott termék a boltok élelmiszerpolcain. A kérdés azonban tovább kínoz: vajon az elmúlt 10 évben az is maradt-e? Ennek eldöntésére további kutatásokat kerestünk a Global Retail Theft Barometer éves jelentései között, amiből a 2013–2014-es elérhető.

Ebben a kutatásban azonban globálisan a borok és szeszes italok, sőt a csecsemőtápszerek is megelőzik a listán a sajtot, ami ráadásul külön nem is szerepel a listán, hanem vélhetően a dobogó harmadik fokán álló friss hús és ínyenc (gourmet) ételek között bújik meg. (Persze a lopási listán messze megelőzik az élelmiszereket a divatcikkek, ruhák és a mobiltelefon-tartozékok, ami sok mindent elárul társadalmunkról.)

Igaz-e a reklámfelirat? – Forrás: rohlik.cz
Igaz-e a reklámfelirat? – Forrás: rohlik.cz

Ha viszont kontinensekre bontjuk a lopási listákat, akkor azt látjuk, hogy csak Észak-Amerikában ez a sorrend, Dél-Amerikában a kávé van az első helyen, a hal, fagyasztott étel és csecsemőtápszer együttesen a másodikon, a dohányáru pedig a harmadikon. Európában pedig végre felbukkan külön megnevezve is a sajt a harmadik helyen (az ínyenc ételek társaságában), azonban itt is beelőzi a pia és a friss hús.

Ennél frissebb elérhető adatokat a Global Retail Theft Barometer nem kínál, az olasz Crime&Tech a Cattolica del Sacro Cuore Egyetemmel karöltve viszont publikált aránylag új, 2019-es európai adatokat is. E szerint a kiskereskedelemben az alkoholos italokat csenik leginkább előszeretettel a bolti tolvajok, ezután következik együttesen a hús és sajt termékcsaládja, majd a csokoládék, cukorkák jönnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!