Az 50 éves Kate Moss-szal tért vissza a Victoria’s Secret híres-hírhedt bemutatója

2024. október 16. – 21:15

Az 50 éves Kate Moss-szal tért vissza a Victoria’s Secret híres-hírhedt bemutatója
Kate Moss a Victoria’s Secret bemutatóján, New Yorkban – Fotó: Taylor Hill / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha netán valakinek az elmúlt pár évben nem tűnt volna fel, hogy úgy tombol a 90-es évek a divatban, mintha nem lenne holnap, akkor arra jól rárúgta az ajtót a Victoria’s Secret kedd éjjeli bemutatója. Az egyik legnépszerűbb amerikai fehérneműmárka hat év szünet után azzal harangozta be az egyórás brooklyni show-t, hogy kifutójára visszatér minden, ami a márkára jellemző, a csillogás, az angyalszárnyak, és a szórakoztatás is.

A helyi idő szerint hajnali 1-kor kezdődött show pedig majdnem mindent elhozott, amit a márka korábban képviselt. Azért csak majdnem, mert végül is valamennyire betartották, amit a tavalyi bejelentéskor ígértek, feltűntek a legfontosabb plus size modellek is, végigvonult a kifutón például Ashley Graham, vagy a korábbi VS-angyal Tyra Banks is, de mégiscsak a szupertökéletes alakú modellek voltak többségben.

A show egyik legmeglepőbb fellépője, Kate Moss, aki a kilencvenes években egyebek közt épp a nádszálvékonysága miatt vált híressé, éa neki köszönhetjük a sokat szidott heroin-chicet is. Moss most is a pályája csúcsán van, rengeteget foglalkoztatják, akárcsak a lányát, Lilát, aki szintén fellépett a kedd esti show-n. De a híres anya-lánya párossal sem biztos, hogy sikerült megmenteni a Victoria’s Secret sokáig legendás, majd a korszellemet teljesen mellőző bemutatóit.

A mostani, csak nők szereplésével készült bemutatóval a márka azt akarta üzenni, hogy a jövőjét a nők írják majd, és meghallották végre a vásárlóik igényeit, szélesítették és színesítették a kínálatukat. Hat évvel a legutóbbi rendezvény után úgy tűnik, mindent megpróbáltak beletenni az új show-ba: nem számított a kor és a súly, és még akár

azt is mondhatnák, mégis mit akartok még? De a Victoria’s Secret az mégiscsak Victoria’s Secret.

A kilencvenes évek legsikeresebb és legnagyobb amerikai fehérneműmárkája sosem volt high fashion vagy luxuskategória (egy melltartó most is 120 dollár körül, mai árfolyamon 43 ezer forintért elérhető), a kritikákat inkább azért kapta, mert akkor sem változtatott az általa kreált tökéletes női testideálon, amikor a vásárlói és a hétköznapi nők rég a testpozitivitás korszakát élték.

A VS hosszú évekig ragaszkodott a jellemzően huszonéves fehér szupermodellekhez, látványos dekoltázst varázsoló push-up melltartóit és kerek feneket formázó bugyijait olyan tökéletes alakú nők mutatták be, mint Adriana Lima, Heidi Klum és Gisele Bündchen. A legtöbb modell karrierjének pedig akkor az volt a csúcs, amikor VS-angyallá, azaz a márka hivatalos arcai közé választották.

A márka sokáig állta a kritikákat, akkor sem lett inkluzívabb, amikor a magazinok címlapjaitól egészen a konkurenciájáig megjelentek teltebb, színes bőrű vagy akár vitiligós (foltos festékhiányos), azaz a VS-ideáltól eltérő szépséget képviselő, a hétköznapi nőkhöz közelebb álló modellek is.

A Victoria’s Secret sokáig meg is tehette, hogy nem változtat, hiszen az eladásaik a kilencvenes évek végére meghaladták az évi egymilliárd dollárt. Ennek ellenére a 2010-es évek közepére egy letűnt korszak szinonimájává vált. A világ teljesen megváltozott körülötte: a #MeToo botrány és mozgalom után a túlszexualizált reklámokkal már nem lehetett hatni a nőkre, akik egyébként már rég nem akartak megfelelni egy irreális szépségideálnak. Nem segített a rohamosan zuhanó számokon az sem, amikor leigazolták Palvin Barbarát az „átlagos nő” megtestesítőjeként, aztán később az angyalok koncepciótól is megszabadultak.

Ezek után sokan felkapták a fejüket, amikor a Victoria’s Secret tavaly bejelentette, hogy új bemutatóval készül. Úgy tűnik, a márka most meg is próbált mindent: a keddi bemutatón ötven szupermodell vonult végig, volt csillogás, angyalszárny, motor, rock ’n’ roll, ott voltak a világ legismertebb és legkeresettebb modelljei, Adriana Lima, (a szintén nagy meglepetést okozó, hosszabb szünet után kifutóra lépő) Bella Hadid, Alex Consani, Paloma Elsesser és Palvin Barbara is.

Adriana Lima brazil szupermodell – Fotó: Taylor Hill / Getty Images
Adriana Lima brazil szupermodell – Fotó: Taylor Hill / Getty Images

Csak nők léptek fel az egyórás show-n, amit a Blackpink nevű K-pop csapat énekese, Lisa nyitott meg azzal, hogy egy motoron énekelt fekete csipkeszettben, aztán a szám végére Gigi Hadid Barbie-pink baby-dollban, rózsaszín angyalszárnyakkal emelkedett ki a kifutó padlójából.

A show-t telepakolták meglepetésekkel, és nagyjából a nők erejéről, önbizalmáról akart szólni. Azt erőltette, hogy nem számít, ki hány kiló és hány éves. Valószínűleg ezt akarta volna alátámasztani az is, hogy élőben adta elő a Strong Enough és a Believe című számait a 78 éves Cher, vagy az, hogy az I love rock and rollra egyszer csak bevonult a 90-es évek grunge stílusának egyik ikonja, az 50 éves Kate Moss.

Ezek már egyenként is nagy pillanatok lettek volna – mondjuk tíz éve. A bemutató után megjelent cikkeket és kommenteket elnézve, a Victoria’s Secretet kritizáló hangok pedig most sem akarnak elcsitulni. Sokat elárul például az is, hogy a bemutatón fekete csipkés bodyban debütáló plus size modell Ashley Graham azt mondta a People-nak, hogy nagyon izgult a show előtt, örült is a felkérésnek, de először egy olyan apró bugyit adtak neki, hogy cserét kellett kérnie.

„Helló, nemrég szültem három gyereket, van esetleg más?”

– kérdezte Graham a VS-stábtól. „Így aztán kaptam egy bodyt, és nagyon szexinek éreztem magam benne, és amikor megérkeztek a szárnyak, akkor azt gondoltam: »Ó, igen, úgy érzem magam, mint egy angyal. Ez dögös.«”

Ashley Graham plus size modell a Victoria’s Secret bemutatóján – Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images
Ashley Graham plus size modell a Victoria’s Secret bemutatóján – Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Hogy valóban bejött-e a Victoria’s Secretnek a visszatérés, azt egyelőre nem lehet pontosan látni, de sokat elárul, hogy a divatvilág jelenleg legmenőbb stylistja, a Zendayát is öltöztető Law Roach például visszafogottan csak annyit mondott:

„Azt hiszem, ez egy folyamatban lévő munka, nem igaz?”

Persze hozzátette, hogy 20 év után szupernosztalgikus volt újra kifutón látni Tyra Banks szupermodellt Victoria’s Secret-angyalként, szerinte ez egy jó kezdet lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!