Suhajda Szilárdról szóló sorozatban próbálják megfejteni, mi történhetett az Everest-expedíción

2024. október 8. – 17:49

Suhajda Szilárdról szóló sorozatban próbálják megfejteni, mi történhetett az Everest-expedíción
Kilátás Suhajda Szilárd sátrából az Everest expadíció egyik táborában – Fotó: Spektrum

Másolás

Vágólapra másolva

Feltehetően mind ismerjük azokat a dokusorozatokat, amik úgy kezdődnek, hogy nyomozók, rokonok és szomszédok ülnek le a kamerával szembe és felváltva mesélnek arról a bizonyos sötét napról, amikor a békés, fehér kerítéses és zöld pázsitos kertvárosi élet békéjét megzavarta egy brutális gyilkosság. Hasonló elemekkel dolgozik a Spektrum új, Minek ment oda c. műsora is. Azonban ebben a sorozatban nem nyomozók és szomszédok, hanem tapasztalt, okleveles hegymászók, főiskolai barátok, a feleség és az anyós mesél Suhajda Szilárdról, a békéscsabai hegymászóról, akinek 2023-ban veszett nyoma a Mount Everesten.

A Minek ment oda első részét október 6-án este mutatták be, és úgy tűnik, hogy a műsor készítőinek és résztvevőinek a célja az, hogy

megmutassák azt a szavakkal nehezen leírható élményt, amit a hegymászás adhat, mi az, amit a laikusok, a kívülállók nem érthetnek. Mintha a műsor, ahogy a címe is jelzi, választ szeretne adni arra a sokak fejében megfogalmazott kérdésekre, hogy minek ment oda? És a családja? Nem gondol rájuk?

Mindemellett persze megismerjük Suhajda Szilárd hegymászáson kívüli életét is: megtudjuk, milyen volt barátként, apaként és férjként. Egyvalamit azonban (egyelőre vagy lehet, hogy soha) nem tudunk meg: milyen hiba csúszhatott a gépezetbe akkor, amikor Suhajda Szilárd május 20-án útnak indult, hogy meghódítsa a világ legmagasabb hegyét?

A hegymászótársak közül egyesek úgy gondolják, hogy butaság, egyenesen felelőtlenség volt betegen nekivágnia az expedíciónak, míg mások úgy vélik, egy tapasztalt serpa megmenthette volna Suhajda életét, akiről a műsor elejétől végéig úgy beszélnek, mint aki tudta, mire vállalkozik, és mi az a pont, amikor vissza kell fordulni. „Egy rossz mozdulat lehetett. Lehet, azt hitte, hogy megfelelően rögzítette magát, miközben nem. Korábban már mesélt olyanokról, hogy fent a hegytetőn hallucinált” – fejti ki Suhajda Szilárd Angliában élő testvére.

Az első rész még csak ízelítő volt. Sztorizgatások a múltról, látunk felvételeket Suhajda Szilárd gyermekkoráról, majd a következő pillanatban már egy hófödte hegycsúcson találjuk magunkat a békéscsabai hegymászó társaságában, aki édesapjának énekli teli torokból a boldog születésnapot. Megtudjuk, hogy Suhajda mindig heavy metalt és/vagy rockot hallgatott edzés közben, ahogy azt is, hogy első mászóbakancsát akkor vásárolta, amikor főiskolásként egy félkész tetőtéri szobában lakott, és nem riadt meg attól sem, ha respirátorral, azaz egy maszkkal az arcán kellett futnia, hogy teste a megfelelő kondiban legyen fent a hegyen.

Az elején nehéz volt feldolgozni azt, hogy egy sportolóval élek együtt

„Kétszer vagy háromszor megkérdeztem, hogy a csúcsmászás után biztonságban vissza tud-e jutni a négyes táborba, és ő egyértelműen azt válaszolta, hogy igen” – mondja a műsorban Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea.

A pár 2014-ben ismerkedett meg a barátaikon keresztül. „Az elején nehéz volt feldolgozni azt, hogy egy sportolóval élek együtt. Él bennem egy versenyszellem, és ami nekem egy erőltetett tempó volt, az a Szilárdnak szinte meg se kottyant. Nagyon inspiráló volt látni, hogy nap mint nap elindul, mennyi munkát tesz abba, hogy felkészült legyen, hogy sikeres legyen az expedíció” – fejti ki Tímea, aki szintén szerelmese a magashegyi hegymászásának.

Suhajda Szilárd és a béka – Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook
Suhajda Szilárd és a béka – Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Tímea amikor csak teheti, eljár futni, ami számára nemcsak testedzés, hanem fájdalomcsillapító is. „Mindig Szilárd jut eszembe, amikor fúj a szél” – teszi hozzá az egykori hegymászó felesége, akitől azt is megtudjuk, hogy Szilárd kabalája egy plüssbéka volt, amit mindenhova magával hurcolt, miután 2009 februárjában ő és a barátja kis híján meghaltak az Alpokban. Történt ugyanis, hogy a két hegymászót sátrastól, mindenestől elsodorta egy lavina, mikor az osztrák Eisenerzben voltak expedíción. Szilárd egyik barátja azt meséli, hogy miután az őrületnek vége lett, a két barát azt sem tudta, hogy merre állnak arccal, ezért Szilárd a nyálát kezdte el csorgatni, hiszen abból – a gravitációnak köszönhetően – rögtön kiderül, hogy az ember fejjel lefelé van-e vagy sem. Hónapokkal a szerencsétlenség után megtalálták Szilárd barátjának a bakancsát, amibe egy varangy költözött.

A történtek azonban nem szegték Suhajda Szilárd kedvét, évekkel később kétszer is megpróbálta megmászni a világ második legmagasabb hegyét. Harmadjára pedig sikerült is meghódítania a K2-t.

A szerelemhegy

„A K2-t volt a hegye” – mondja a meghalt hegymászó egyik barátja. Suhajda Szilárd az első magyar hegymászó, aki 2019-ben feljutott a világ második legmagasabb hegyének, a K2-nek a tetejére – méghozzá oxigénpalack nélkül. Suhajda Szilárd már 2015-ben, majd 2016-ban is megpróbált feljutni a 8611 méter magas hegy csúcsára, de az időjárási körülmények meghiúsították tervét.

„Szilárd nem azért ment oda, mert ez a világ második legmagasabb hegye, a szerelme volt a K2. Néha még féltékeny is voltam rá, amikor a naplójában olyanokról írt, milyen szép, amikor a felhő átbukik a K2 csúcsán”

– emlékszik vissza Legindi Tímea. (Suhajda Szilárdék sikeres expedíciójáról egy közel félórás dokumentumfilm is készült, ami itt elérhető.)

A K2 meghódítása után jött a fekete leves: ugyanis egyesek nem hitték el, hogy Suhajda Szilárd valójában feljutott a Himalája hegyei között megbúvó K2-re. Egyik mászótársa szerint méltatlan volt, amit Szilárd a sajtótól és laikusoktól kapott. „Amit műveltek, az a vicc kategóriája,

az egyik okos hozzászólás az volt, hogy nem liheg eléggé”,

míg másik barátja úgy fogalmazott, hogy szekunder szégyent érzett attól, hogy megkérdőjelezték barátja teljesítményét. „Nem értettem, hogy mit nem lehet ezen elhinni. Egy olyan hegymászóról beszélünk, aki korábban feljutott a Broad Peak csúcsára oxigénpalack nélkül és a harmadik próbálkozása volt a K2-n. Számomra nem volt meglepő, hogy ő ezt meg tudta csinálni.”

Végül a tények igazolták Suhajda Szilárdot, bár felesége szerint férjét megviselte az, hogy az emberek nem bíztak a képességeiben. Barátai is azt érezték, hogy valami megváltozott, mintha elveszítette volna azt a gyermeki ártatlanságot és naivitást, ami őt jellemezte. Azonban ez sem tántorította el attól, hogy nekivágjon a világ legmagasabb hegyének, a Mount Everestnek, ami 240 méterrel magasabb, mint a K2.

Megnyugtatott, hogy minden rendben lesz

„Okos, intelligens srác volt, de itt elkövette azt hibát, hogy betegen indult neki. Azt hiszem, a torka fájt. Korábban fordult már vissza sokkal lejjebbről is, mert nem volt jól” – mondja Szilárd egyik barátja. Suhajda Szilárd tavaly május 20-án indult el felfelé a Mount Everesten, annak ellenére, hogy apjának rossz előérzete volt az expedícióval kapcsolatban. „Ő megnyugtatott, hogy minden rendben lesz” – mondja Suhajda Tibor.

Suhajda család a K2 expedíció után – Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook
Suhajda család a K2 expedíció után – Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

A Minek ment oda tapasztalt hegymászói szerint az ember, amikor ott van a hegyen, pláne bizonyos magasság fölött, kilométerekkel a lábában, oxigén híján egy módosult tudatállapotba kerülhet, amikor racionálisan gondolkodni és döntéseket hozni már egy nehezített feladat.

A csúcsmászás előtti videójában Suhajda Szilárd a könnyeivel küszködve köszönte meg családjának a támogatást, valamint azt, hogy hisznek benne. „Minden erőmmel azon leszek, hogy mihamarabb otthon legyek veletek” – fogalmazta meg a hegymászó, aki az eredeti tervek szerint 2023. május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére. Az utolsó jelet aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapta a háttércsapat, akkor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan járt.

Pénteken mentőcsapat indult érte, de szombatra bebizonyosodott: Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást. A családja azt kérte, ha később meg is találják, hagyják a hegymászó holttestét a Mount Everesten. Az Everest-mászás jelentőségéről, a keresés és a segítségnyújtás nehézségeiről lehet részletesen olvasni, a serpákról pedig – akik nélkül nincs Everest-mászás – itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!