Megtaláltuk Budapest leghidegebb strandját

2024. augusztus 7. – 11:41

frissítve

Megtaláltuk Budapest leghidegebb strandját
A Palatinus a Margit-szigeten – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Durva kánikulai heteken vagyunk túl, július közepéig 22 melegrekord dőlt meg, Körösszakálon egyszer 41,4 fokot is mértek, de a budapestiek is szenvedtek rendesen a hőségtől. Ilyenkor pedig tényleg nem nagyon segít más egy kelet-európai nagyvárosban, mint egy hűs medence, egy árnyékos fekhely és néhány jeges itallal kísért sajtos-tejfölös lángos. A Telex munkatársai Budapest hat strandján jártak, és nemcsak a szolgáltatásokat, de a hangulatot és az árakat is tesztelték.

Palatinus: A hullámmedence akár a tenger, csak nem sós

A Margit-szigeti Palatinus strand régóta a kedvencem, ennek több oka is van: központi fekvésű, nagy területű (bő másfél négyzetkilométer), mindenféle méretű és hőfokú medencével. Több medencében is van bugyogizó masszászsbefúvás, nyakra ömlő vízsugár, és ezekből pont van annyi, hogy egy nyári hétköznap ne kelljen szemrehányó pillantásokat vetni valakire, aki már két teljes perce képes masszíroztatni velük magát: helló, ideje lenne arrébb tempózni!

A strand elég nagy ahhoz, hogy akár egy hétvégi rohamot is álljon a hőségben anélkül, hogy karnyújtásnyira kelljen kerülni a szomszéd törölközőjéhez, főleg a strand déli részén vannak hatalmas, legtöbbször teljesen üres füves területek. A fedett alagsori részen a gyógyvíz mellett szauna, illetve gőzkabin is működik: a szauna ugyan az 50-60 fok helyett csak 45-ön üzemelt ottjártamkor, a gőz viszont szokatlanul csípős volt.


És ugye a lényeg: a csúszdák mellett a fő látványossága a Palatinusnak a hullámfürdő, ami jópofa dolog, olyan, mint a tenger, csak nem sós. Azt kevésbé értem, miért nem működik folyamatosan: a hangosbeszélő figyelmeztet, hogy öt perc múlva indul, és nagyjából 10 percig működik óránként. Mondjuk karácsony sincs minden nap.

A strandra hétköznap 5000 forint a jegy, 3800 a kétórás, illetve ugyanennyi a 17-20 óra közötti belépő. Nagy bánatomra pár éve megszűnt a futójegy, ami három órán belül kétszeri belépésre jogosított, így az ember kiugorhatott futni egy szigetkört, utána pedig hűsölhetett a habokban. Kérjük vissza!

2018-ban csináltam egy videót arról, hogy vajon mire elég egy (akkor érezhető összegnek tűnő) tízezres a strandon. Most megnéztem ugyanazokat a dolgokat, ételeket, italokat, és az látszik, hogy nagyjából a duplájára nőttek az árak hat év alatt. Akkor a nettó átlagkereset 220 ezer forint körül volt, most viszont 440 ezer magasságában van, vagyis a strandolás arányaiban nem drágult, bármennyire is felszisszen az ember, ha meglátja: 2900 forint a sajtos-tejfölös lángos. (Bakró-Nagy Ferenc)

Római-parti Plázs: Túlzás nélkül a legjobb (ingyenes) dolog a városban

Utoljára 2019-ben voltam a Római szabadstrandon, amikor a Valyo Egyesület kezdeményezésére hosszú évtizedek után először lehetett fürdeni a Dunában pár napra. Akkor még csak egy kis kacsaúsztatónyi részen lehetett behatolni gyönyörűséges folyónkba: szó szerint, ugyanis a pár négyzetméteres vízfelületet színes, műanyag kacsákból készült bójával határolták le. Az első budapesti szabadstrand ötletét aztán felkarolta a főváros, és 2021-ben az óbudai önkormányzat nyitotta meg először hivatalosan az első dunai fürdőhelyet, én azonban azóta valahogy nem keveredtem el oda.

Ezt csak akkor bántam meg igazán, amikor július közepén, a sokadik 35 fok fölötti napon először sétáltam bele a Dunába a Plázson. Pár nappal korábban jöttem haza a Balatonról, ahol folyton arról panaszkodtunk, hogy a 27 fokos vízben egyáltalán nem tudunk lehűlni a hőségben. Na, a Dunára nem lehetett panasz: a 24 fokos, lágyan áramló folyóban hirtelen úgy éreztem magam, mintha hetek óta tartó kómából ébresztettek volna fel. A két, nagyjából 50 méter hosszan leválasztott sávban még úszni is lehetett, ugyanis hétköznap lévén nem voltunk túl sokan.

Fotó: Thüringer Barbara / Telex
Fotó: Thüringer Barbara / Telex

A hatalmas fáktól árnyas parton aztán elheveredtem a takarómon, elővettem az otthonról hozott főtt kukoricákat meg a gyömbéres, lime-os limonádémat, és pompásan megebédeltem fillérekért. A Rómain ugyan rengeteg bár és étterem van, köztük a híres Fellini, és a Plázs mellett lévő Nap bácsi, de egy szabadstrandban az is csodás, hogy senki sem néz rád furán, ha nem a rozmaringos, citromos pisztrángot eszed 4950 forintért egy papírtányérról.

A Plázs másik nagy előnye az, hogy számos fizetős stranddal ellentétben itt nem üvölt a hangszórókból egyetlen kereskedelmi rádió vagy önjelölt DJ szettje sem, a Duna halk hullámzását csak az életmentő füttye zavarta meg néha, ha egy-egy bátrabb strandoló átbújt az úszókötélen. A háborítatlan hangulatban simán el is szendereghettem volna, de ehelyett a könyvemből ki-kikukkantva egy szomszéd takarón dinnyét fogyasztó család felé araszoló kacsacsaládot bámultam, meg azt a pórul járt kajakost, aki pont velem szemben borult be a Dunába, majd a hajójába kapaszkodva sodródott lefelé a folyón.

A Plázs augusztus 20-ig lesz nyitva, minden nap ellenőrzött vízminőséggel, ingyenes napágyakkal, mosdó- és zuhanyzóhasználattal. A szomszédban lévő Nap Bácsinál kóla és kávé helyett Club Matét ajánlanak (1350 forint), a legolcsóbb sörük egy cseh pils 1450-ért, lángost nem árulnak, a legolcsóbb kajájuk pedig a nap-dog (2950 forint). (Thüringer Barbara)

Csepeli strand: A hekk tilos, de a medencék kellemesek

A Csepeli Strandfürdő egy hatalmas, héthektáros zöld területen fekszik,
skandináv stílusú faburkolatú épületeivel, és a zöld gyep melletti rekortán sportpályákkal igazán kulturált környezet benyomását kelti. A strand origóját a buborék formájú, 26 fokos, 1,5 méter mélységű élménymedence adja, amely egyik végén a három csúszdáról (kettő üzemelt) leérkező fürdőzőket is elnyeli. A csúszdákért nem kell külön fizetni, és ottjártunkkor sorban állni sem.

A medence nagyon kellemes, egy ideig pont jó a hőfoka, de aki nem mozog benne, negyedóra elteltével libabőrözni kezd, de a medence szökőkút funkciójú elemei alatt is jó páran hűtötték magukat. Az élménymedence kör alakú áramoltató része egy alkalmazott elmondása szerint hónapok óta nem működik, és nem is lehet tudni, mikor javítják meg. Ellenben a pezsgő ülőfürdők gőzerővel bugyogtak. Az élménymedence mellett egy 38 fokos termálmedence található, és bár ki van írva, hogy 14 éven aluliak nem használhatják, legalább tíz kisgyerek pancsolt benne – az úszómester állítólag nem győzi figyelmeztetni a szülőket. „Sajnos, ez nem a béke szigete”, mondja egy középkorú hölgy, miközben két vízipisztolyozó fiú lövöldözik.

Több büfé közül lehet választani, bár a kínálatuk nagyon hasonló. Az egyikben a sajtos-tejfölös lángos egész jó volt, és az ára is kicsit kedvezőbb volt a balatoninál (1800 forint). Óriás hot-dogot 1450 forintért, óriás palacsintát 1250-ért lehet kapni, sörökből 1000 forint volt fél liter, a presszókávé 500 forintba, a palacsinta 600 forintba került. A büféstől viszont megtudjuk, hogy a strand vezetősége a hekket nem engedélyezi, pedig sokan vinnék.

Fotó: Rátkai Zsófi / Telex
Fotó: Rátkai Zsófi / Telex

A felnőtt belépő 4000 forintba, csepeli lakosoknak 3500-ba kerül. Összességében a stranddal elégedettek voltunk, de jár a fekete pont az áramoltató medence miatt! (Rátkai Zsófi)

Külkerpark: Buda megkopott patinája

A Külkerpark a város egyik legnyugisabb, legszebb strandja, az erdős, dombos környezet szinte szanatóriumi, ez pedig bőven kárpótol azért, hogy magán a strandon azért látszik, hogy az idő vasfoga intenzívebben harapdálja az épületeket, futópályát, medencéket, teniszpályákat, hogy azzal bármilyen karbantartás lépést tudna tartani. Régi dicsőségének emlékét, amikor „még nem engedtek be oda csak úgy akárkit”, masszívan őrzi az idősebb törzsközönség, de családias léptéke, kiterjedt, szellős zöldfelületei szinte bármilyen korosztálynak vonzóak lehetnek, akik nem szeretik a nagy tömeget, és nem vágynak nagy extrákra.

Egy vasárnapon voltam legutóbb családdal, de tömeg ekkor sem volt, a nagy medencében gyakran egy egész sáv jut egy úszóra, sőt az sem ritka, hogy üres sávok is akadnak. Úszósapka nem kell, van szauna, büfé, teniszpályák, mászófal, normális ping-pong asztalok, strandröplabda pálya. Kellemes mélységű a gyerekmedence, és van egy homokozó, nagyjából bármilyen életkorú gyerekkel el lehet ott tölteni egy napot, fürdeni vagy olvasgatni az árnyékban, bár hétköznapokon a gyerektáborok néha ebbe bekavarnak. Az öltözőt, büfét, medencéket, ahogy minden mást is a strandon áthat a budai patina, de ha nagyon sok pénzt ölnének bele, jó eséllyel már megfizethetetlen lenne a legtöbbeknek, így sem tartozik a legolcsóbb strandok közé.

Fotó: Külkerpark.hu
Fotó: Külkerpark.hu

Van saját parkolója 1000 forintért, a felnőtt belépő 4800 Ft, a diák és nyugdíjas jegy 3500 forint, gyerekjegy 2200, délután háromtól 4200 forint a jegy. A büfé árai nem lógnak ki a strandbüfés átlagból, egy sör 1200 körül, limonádé 1000 forint körül, a főételek 2-3000 forinttól kezdődnek, viszont vannak komplexebb ételek is, nem csak strandételek. (Jenei Miklós)

Csillaghegyi strand: Nem egy Aquaworld, cserébe nyugalom van

Egy júliusi szerda délután látogattam el a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodába, ahol korábban még nem jártam. A strand hátránya, hogy jócskán messze van a belvárostól, én két villamossal és egy fülledt HÉV-vel jutottam ki a III. kerületi „plázsra”. Akkor mégis miért ezt a strandot választottam? Mert jókat hallottam a fürdőről, ami nemcsak felnőtteknek, de a családoknak is tökéletes lehet, ugyanis van külön gyermekvilág-rész, beltéri és a kültéri medencével, játszótérrel, sőt csúszdákkal is – bár azok épp nem üzemeltek, mikor ott jártam.

A kinti úszómedencében többször is megmártóztam, a víz kellemesen hűs volt, és egyáltalán nem volt zsúfolt. Ez különösen tetszett benne, simán le tudtam úszni több hosszt is totálisan zavartalanul. Még szabad napágyakat is találtam, amiknek a használatáért nem kellett fizetni. Ha valakinek mégse jutna, az is le tud heveredni a fűbe, a fák árnyékba pihenni, szundikálni, keresztrejtvényt fejteni, bár a kinti medencéhez közeli zöld rész nem túl tágas.

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Enni-inni két helyen is lehet a Csillaghegyi fürdőben, van egy büfé a bejárat közelében, illetve a strandon egy klasszikus piros, műanyag székes, utóbbiban a sajtos-tejfölös lángost 1890 forintért, egy korsó sört 1290 forintért árulnak. Egy hot dogot 1190 forintért, palacsintát és Coca-colát pedig 790-ért lehet venni. A presszókávéért 690 forintot kérnek.

Pár órán keresztül nyugiban lenni, napozni, a Trónok Harca első kötetét olvasni, a medencéből ki-be járkálni a nyári kánikula közepén – minderre tökéletes volt nekem a Csillaghegyi Strandfürdő. Tény, hogy nem egy Aquaworld, de kellemes hely, megérte ellátogatni és kifizetni érte a 4000 forintot, ami a felnőtt belépő ára. (Kaiser Orsi)

Paskál: Masszázs, szauna, árnyékok

Egy nem kánikulai hétfő délután látogattunk ki a legjobb barátnőmmel a Paskálra, nyugis kis dumálgatás és lábáztatás céljából, amire teljesen megfelelt a hely. Zugló egyetlen strandján van két kisebb gyógyvizes medence, két pancsolós-üldögélős sima medence, és egy kacsaúsztató a gyerekeknek. A gyógyvizes medencék mellett kaphatunk még ilyen-olyan szolgáltatásokat, van masszázs, szauna, gőzfürdő stb. Emellett volt egy rendes kültéri úszómedence is, benne sávokkal, és nem is ugráltak benne a gyerekek. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert néhány strandon meghagyják ezeket is pancsoldának.

A strand elég tágas, vannak sportpályák, sok az árnyékos rész és vannak napozóágyak is. Ezekért amúgy nem kell fizetni, az aki kapja marja-rendszer érvényesül. Nagy pozitívum, hogy a belépő mellé automatikusan jár értékmegőrző szekrény, amit az óra nyit. Így nem kell a törölközőkkel pszichológiai hadviselést folytatni. Viszont az a gyanúm, hogy ha nagyobb a tömeg, akkor nem biztos, hogy mindenkinek jut szekrény.

Fotó: Paskál Gyógy- és Strandfürdő / Facebook
Fotó: Paskál Gyógy- és Strandfürdő / Facebook

Hétköznap a felnőtt belépő 4000 forint, a hétvégi 4800, ugyanez a gyerek/diák/nyugdíjas változatnál 3600 és 4000. A délutáni belépő sem sokkal olcsóbb (3200 forint), ráadásul csak két órával a zárás előtt, 18 órától lehet olcsóbban bemenni, de a medencéket 20 perccel zárás előtt el kell hagyni. A büfékben tipikus strandkajákat találtunk, viszonylag drágán. Egy standard tejfölös-sajtos lángos 2500 forint körül mozog, de a hamburger is 2200-tól kezdődik. A korsó sör nagyjából 1100 forint körül van.

Az összbenyomásunk az volt, hogy a Paskál alapvetően egy nyugis strand, bár mi hétköznap délután, és nem is a legnagyobb melegben mentünk ki. A Google-vélemények alapján vannak napok, amikor tömegnyomorral kell számolni, főleg a hőhullám idején. Szerintem akkor éri meg ezt a strandot választani, ha egész napra megy az ember, és a gyógyfürdőt is igénybe veszi. Ha gyerekekre optimalizált strandot keres valaki, talán nem ez a legjobb választás. (Persze a franc tudja, a Balatonban is elvannak a gyerekek csúszdapark meg anyámkínja nélkül.)(Bozsó Ágnes)

A Csillaghegyi és a Paskál a főváros alá tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai, ide az ÉnBudapestem alkalmazással a budapestiek kedvezményes áron juthatnak be.

Összegzés

A legolcsóbb és legcsendesebb strand díját egyértelműen a Római-parti Plázs nyerte el, egy teljesen sportszerűtlen küzdelemben, hiszen a Duna egyetlen, ráadásul ingyenes szabadstrandja némileg kategórián kívül indult. A tesztelt fürdők közül a Palatinusért kell a legtöbbet fizetni, de szolgáltatásban is ez adja a legtöbbet, viszont ez a lángos árát is megemeli. És van néhány kevésbé frekventált strandja Budapestnek, ahol zsúfoltságtól mentesen, átlagosan 4000 forintért hűthetjük le magunkat, és még napozóágy is jár mellé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!