Nagyon izgalmas időszak jön a közéletben – ilyen volt a választási időszak a Telex újságírói szerint

2024. június 16. – 16:29

Nagyon izgalmas időszak jön a közéletben – ilyen volt a választási időszak a Telex újságírói szerint
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Új helyzet elé állította a Fideszt a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás kampánya: a kegyelmi ügy után két fontos szereplőjét vesztette el a párt, lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit, aki ráadásul a Fidesz leendő EP-listavezetője volt. Magyar Péter megjelenése azonban nem csak a Fideszt, az ellenzéket is váratlanul érte. De milyen volt ez a választás újságíróként?

Hogyan bírjuk szóra az újságírók elől bujkáló politikusokat? Hány Magyar Péter-cikk kerülhet egy nap címlapra? Mi történik a szerkesztőségben a választás napján? Erről beszélgettünk a nyolcadik, évadzáró Telex Közbeszéden, ahol rendhagyó módon a Telex újságírói voltak vendégeink.

Felpezsdült a közélet

A választás napja épp olyan volt a szerkesztőségben, mint ahogy az emberek elképzelik a filmekből az újságírók munkáját

– mondta Német Tamás, a Telex főszerkesztője, az emberek kiabálnak, „frissítsd már, ezt még nem tehetjük, de ez még megfordulhat, dehogy fordulhat”, stb. Az idei EP- és önkormányzati választások kampányáról és eredményéről rajta kívül Fábián Tamás, élő választási adásunk műsorvezetője, és Király András belpolitikai szerkesztő beszélgetett. A moderátor Presinszky Judit belpolitikai újságíró volt.

Kezdetként a Telex újságírói a választási kampány legmeglepőbb mozzanatait emelték ki. Szóba került a februári kegyelmi-ügy kirobbanása, Magyar Péter színre lépése és Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti visszalépése. Mindhárom résztvevő elmondta, hogy sokkal unalmasabb kampányra készültek, de a valóságban csak kapkodták a fejüket.

Király Andrásnak egyszerűbb lenne azt megmondania, min nem lepődött meg az idei kampányban, mint azt, mi volt számára a legnagyobb meglepetés. Az ellenzéki összefogás, vagyis az MSZP, DK, Párbeszéd közös listájának rossz eredménye és a Momentum negatív szereplése nem érte váratlanul, de szinte minden más igen: például a 60 százalékos részvétel vagy Magyar Péter eredménye. Szerinte lényegében a kegyelmi botrány kirobbanása óta, azaz február elejétől kampány volt Magyarországon.

Fábián Tamás is a Magyar Péter jelenséget emelte ki a kampányból, ami szerinte „felkavarta az állóvizet”, és heves reakciókat váltott ki a kormányoldaltól is. Ő is úgy látja, hogy négy hónapja kampány van, és az egész társadalom sokkal fogékonyabb lett a közéletre. Fábián szerint az emberek elszoktak attól, hogy vitákat látnak a tévében, de most „tényleg elkezdett tétje lenni annak, mit mondanak a politikai szereplők”.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Német Tamás főszerkesztő általánosságban jegyezte meg, hogy elképesztő volt látni, ahogy februártól elkezdte érdekelni az embereket a belpolitika. Év elején még azt gondoltuk, hogy minden idők egyik legunalmasabb kampányára készülünk, ehhez képest valami egészen más történt, mondta. Visszatért a közélet, tétje lett annak, amit politikusok mondanak. És értelemszerűen nem ilyen kampányra készült a Fidesz sem. Valószínűleg úgy gondolták, elég lesz, ha a háború-béke kérdésre helyezik a hangsúlyt, és nem igazán foglalkoznak az önkormányzati választással. Az elmúlt fél év történései viszont meglepték és kicsit kibillentették a kommunikációjából a kétharmados Fideszt.

Ezt az is jól mutatta, hogy korábban Orbán Viktor soha nem mondta ki: csak a saját szavazóikkal kell foglalkozni a kampányban, őket kell elvinni szavazni, viszont a miniszterelnök erről most nyíltan beszélt a meghirdetett mozgósításban.

„A kampány utolsó napjaiban mindenki arról beszélt, milyen jól működik a mozgósítás, megindult a Fidesz felfele, de az derült ki, hogy sem a kormányzati kommunikációs gépezet, sem Rogán Antal nem mindenható” – tette hozzá Fábián Tamás.

Hogyan álltak hozzá a Telexhez a kormánypárti politikusok?

Újságíróink hosszan beszéltek arról, hogy miért nem készültek fideszes politikusokkal interjúk a kampány alatt. Egyszerű a válasz: vagy nem válaszoltak a megkereséseinkre, vagy amikor már le volt beszélve egy interjú, végül visszamondták azt.

Bár ha nem is önként, de azért sok kormánypárti politikus megszólalt a kameránk előtt. Ez főleg annak köszönhető, hogy a Telex olvasói segítettek megtalálni, hol kampányolnak a fideszes politikusok. Így tudtuk meg például, hogy hol mond beszédet Szijjártó Péter vagy hol kávézik Szentkirályi Alexandra.

A Szijjártó Péterrel készült videónk a Kalocsán tartott lakossági fórumon készült, ahova Sarkadi Zsolt és Halász Júlia kollégánkat nem engedték be, a TEK pedig rendőröket küldött ránk, hogy Szijjártó elmenekülhessen a kérdéseink elől.

Német Tamás szerint érdekes, hogy forgó kamera előtt a rendvédelmi dolgozók ilyen élesen beleálltak a helyzetbe. Mivel a rendőrök intézkedésükkel egyértelműen akadályozni akarták a Telex újságíróinak munkáját, ezért jogi lépéseket is tervezünk.

Fábián Tamás szerint azért volt valami pozitív hozadéka ennek a videónak: Szijjártó néhány nappal később emiatt állt meg az újságíróknak. Fábián úgy látja: talán megváltozhat a kormány sajtóval való kommunikációja, amit jól mutat, hogy például Orbán interjút adott a Blikknek, Rogán Antal pedig a 444-nek. Újságírónk szerint mindennek a célja az lehet, hogy a kormány olyan emberekhez is eljuttassa az üzenetét, akikhez eddig nem tudta.

Az utolsó héten mindenki átállt kampány üzemmódra

A választási időszakban több élő műsorral is jelentkeztünk a Telexen, elemzőkkel, politikusokkal beszéltük át a kampány aktuális kérdéseit. A választás napján pedig maratoni, tízórás élő műsorunk volt, amit Fábián Tamás vezetett.

Fábián elmondta, már korábban tervben volt, hogy lesznek hasonló nagyszabású élő műsorok a Telexen, de eddig nem volt erre kapacitás. „Egy élő műsor összeállítása rendkívül komplex, sok ember munkáját igénylő folyamat” – mondta. Főleg azért is, mert a Telex alapvetően egy online újság, nem egy videós csatorna. „Így volt abban kockázat, hogy mennyire tudunk belépni erre a terepre” – mondta Fábián Tamás, aki szerint van igény ezekre a műsorokra, ezért folytatni fogják a gyártásukat.

Nemcsak a Telex stúdiójában, hanem a szerkesztőségben is megfeszített munka folyt a választás napján. Presinszky Judit külön ülésrendet készített erre az alkalomra, nagyjából 50-en követték bentről folyamatosan a legfrissebb eredményeket.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

„Az utolsó héten mindenki átállt kampány üzemmódra” – mondta Német Tamás, aki hétfőn reggel 7-re ért haza az éjszakai munka után. De a munka egy pillanatra sem állhat meg, mondta el Király András, így mire a legtöbben dél körül álmosan beértek a szerkesztőségbe, mások már több elemzést megírtak az éjszakai eredményekről.

A vasárnapi választáson az EP-listák alakulása mellett talán a főpolgármester személye érdekelte a legtöbb embert. A beszélgetés időpontjában még nem dőlt el, hogy Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely lesz októbertől Budapest főpolgármestere, és a Telex újságírói sem vállalkoztak arra, hogy ezt megjósolják.

A beszélgetés végén Presinszky Judit arról kérdezte a résztvevőket, hogy mi várható a folytatásban. Hátradőlés vagy konstans kampány a 2026-os országgyűlési választásokig?

Német Tamás szerint az újságíróknak nem lesz szabadnapjuk ezután sem: kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, jön az olimpia és az amerikai elnökválasztás. A hazai közéletben is nagyon izgalmas időszak jön, elég csak a Tisza Párt jövőbeni építkezésére gondolni, vagy a fővárosi közgyűlés összetétele miatt várható harcokra.

Fábián Tamás szerint érdekes helyzet alakult ki azzal, hogy a Tisza Pártnak sokkal nagyobb támogatottsága lett, mint a parlamentben ülő ellenzéki pártoknak. Emiatt szerinte csúcsra fogják járatni az utcai politizálást.

Újságíróként nagyon változatos módon akadályozzák a munkánkat

A beszélgetések végén mindig van lehetősége a nézőknek is kérdéseket feltenni. Volt, aki arra volt kíváncsi, mennyire gyakran fordul elő Szijjártó Péter kalocsai kampányrendezvényéhez hasonló eset.

Fábián Tamás szerint nem heti gyakorlatról van szó. Elmesélt egy emlékezetes hasonló példát: 2019-ben odament Kósa Lajos egyik MTI-ben meghirdetett eseményére, ahol kiderült, hogy mégsem látják szívesen, és véletlenül küldték ki nekünk a meghívót.

Más arra volt kíváncsi, hogy Fábián Tamás hogyan tudja kezelni, amikor az interjúalanyai flegmán válaszolnak neki. A Telex videós újságírója azt mondta: tud nehéz perceket okozni az ilyesmi, de egy idő után hozzá lehet szokni. „Újságíróként nagyon változatos módokon akadályozzák a munkánkat, de ezt a munkát elég nagy távolságtartással, jókedvvel kell végezni”.

A Közbeszéd a Telex támogatóknak szóló élő beszélgetéssorozata, célja, hogy közönség előtt kezdeményezzünk párbeszédet fontos, aktuális közéleti témákról, minél több különböző nézőpontot bemutatva, egy asztalhoz ültetve olyan szakértőket és véleményvezéreket, akik ritkán láthatók közös színpadon.

A Közbeszéd korábbi eseményeiről itt olvashatja beszámolóinkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!