A modellek közel 90 százaléka negatívan gondolkodik a testéről a Semmelweis Egyetem kutatása szerint

2024. május 29. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

A modellek közel 90 százaléka negatívan gondolkodik a testéről, több mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik – derül ki a Semmelweis Egyetem új, nemzetközi kutatásából. Az egyetem szakemberei 84 nemzetközi ún. „high-fashion” modellt vontak be a kutatásba 2016 júniusa és 2021 májusa között, akiknek 23 nyitott kérdésre kellett válaszolniuk anonim módon – a karrierjükről, divatiparban szerzett tapasztalataikról, valamint a testképükkel és életmódjukkal kapcsolatos személyes kihívásokról. A modellek átlagéletkora 23 év volt, és 17 országból jelentkeztek, volt köztük amerikai, kanadai, holland, angol, francia, magyar, lengyel, orosz és spanyol is.

A kutatás eredménye szerint a modellek 88,7 százaléka a sovány vagy a kórosan sovány kategóriába esett.

A modellek a testükkel kapcsolatban tették a legtöbb észrevételt: 89,3% negatív véleményt fogalmazott meg (pl. „kövérnek éreztem magam és ezt utáltam”), 64,3% pozitívan is nyilatkozott (pl. „szerintem a testem tökéletes”), de a résztvevők gyakran beszéltek extrém fogyókúráról, és nagyobb valószínűséggel említettek testképzavarokkal és pszichológiai problémákkal kapcsolatos tüneteket, illetve gyakran tettek negatív megjegyzéseket a testsúlyukról – olvasható a kutatásban.

A megkérdezettek az étkezési szokásaikról szóló kérdésekre is válaszoltak:

  • 78,6% szigorúan kordában tartja, hogy mit eszik, gyakran kihagyja az étkezéseket, vagy nagyon keveset eszik.
  • 27,4% minimál diétán volt, például napi három almát evett,
  • 40,5% extrém módon redukálta a kalóriabevitelt,
  • 22,6 százalék elvesztette az étkezés feletti kontrollt, falási rohamai vannak, önhánytatást végez vagy extrém diétát követ.

„Azok a fiatal modellek, akik ennyire szigorú diétákat követnek, túl sokat sportolnak, önhánytatást gyakorolnak vagy hashajtókat használnak, komoly egészségügyi veszélynek teszik ki magukat. Például emésztési problémák, hajhullás, a hormonális egyensúly megborulása, csontritkulás és szívproblémák is kialakulhatnak náluk” – mondta dr. Bogár dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének PhD-hallgatója, a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány első szerzője.

A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Korábban a Telexen is részletesen írtunk arról, hogy újra divatba jött a 90-es évek soványságkultusza, és arról is, hogy mindenáron le akarunk fogyni, amivel Európa legértékesebb cége jár a legjobban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!