Ez most az éhezők viadala második része, tegnap volt az első, holnap lesz a harmadik

2023. április 6. – 17:30

Ez most az éhezők viadala második része, tegnap volt az első, holnap lesz a harmadik
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Emelkedő élelmiszerárakról, húsvéti menüről és hagyományokról kérdeztünk országszerte árusokat és vásárlókat húsvéti piaci körképünkben. A budapesti Központi Vásárcsarnokot, a szegedi, a győri, valamint a pécsi piacot látogattuk meg. Hol pörög a legjobban a húsvét? Ki mond le a sonkáról, és mennyit költenek az ünnepek alatt a családok? Íme a válaszok, városok szerint.

Budapest: sok asztalról hiányzik majd a húsvéti sonka, közben egyre népszerűbb a bárányhús

A Központi Vásárcsarnok árusai szerint idén kevesebbet vásárolnak, de többet költenek a vásárlók, de persze akadnak, akik az ünnepek alatt semmire nem sajnálják a pénzt. A legtöbbeknél még mindig a

sonka, tojás, torma kerül az asztalra, de egyre népszerűbb a bárányhús is.

Az újhagymacsokor átlagosan 400, a retek 180-200 forintba kerül, a friss magyar L-es tojás 85 forintba. Kötözött sonkát 3-4 ezer forintért találtunk, a szívsonka kilója 3500–4000 forint körül mozog.

„Tavaly ennyire nem volt érzékelhető a válság, de idén érezhetően elmarad a forgalom a tavalyitól – állítja a csarnok szélen lévő egyik hentesárus. Nincs az az őrült roham, mint tavaly volt, a vásárlók pedig inkább az olcsóbb húsokat viszik. Dehát érthető, 3500–4500 forint kilója a húsnak. Nincs pénze az embereknek, inkább lemondanak a drágább termékekről. Sokan mondják, hogy idén nem lesz húsvéti sonka az asztalon.” Szerinte a csarnok közepén lehet, hogy más a helyzet, mert ott a húsvéti vásár miatt több a nézelődő és a turista.

Major Dominika egy, a piac közepén lévő hentesboltban eladó. Épp tökéletes angolsággal szolgál ki turistákat, de hazai vásárlóik is bőven akadnak. „Köztük is nagy a szórás, akad, aki most is hármasával viszi a kötözött sonkát és idén a bárányhús és a borjú is keresettebb. De tény, hogy kevesebben vannak, érezhető, hogy nem költenek annyit az emberek, mint tavaly. Nálunk egyébként nem jellemző, hogy teljesen lemondanak a húsról, inkább a mennyiség kevesebb, ez a vásárlóink mintegy 30-40 százalékára igaz. És persze sokan átmentek a piacról az olcsóbb áruházláncokhoz is.”

Major Dominika – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Major Dominika – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Bár a zöldségek is drágultak a tavalyi árakhoz képest, azokról a legkevésbé könnyű lemondani – a retken vagy a tormán senki nem szeretne spórolni. „Reggel hatalmas roham volt, egy pillanatra sem tudtam megállni, mondja a nagypéntek előtti csütörtökről a zöldség–gyümölcsös Varga József. Ilyenkor az emberek megvesznek mindent, tudják, hogy holnap nem lesz nyitva semmi. Pedig szombaton is ki lehet jönni a piacra, de azért az nem szokott nagyon erős nap lenni.” A zöldségesnél a retek, az újhagyma és a torma fogy a leginkább. Arra a kérdésre, hogy kevesebbet vásárolnak-e az emberek, változtak-e az igények, csak annyit válaszol: „Mit mondhatnék? Vannak kisebb és nagyobb pénztárcák.”

A csarnok vásárlói közül többen azt mondták, idén sem szeretnének lemondani a sonkáról, inkább kisebb mennyiséget vesznek. „Eddig egy egész sonkát vettünk, most kevesebbet vásárolunk. Inkább a minőség, mint a mennyiség” – mondja egy anyuka, aki két lányával érkezett bevásárolni. 25-30 ezer forintot szoktak a húsvéti étkezésekre költeni, ahogy nő a család, úgy nő a büdzsé is, mondják.

Varga József – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Varga József – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az egyedül élő György húsz éve jár a Központi Vásárcsarnokba húsért és zöldségért. „Nem veszek az idén sem mást, mint tavaly, 10 000 forintot szoktam általában költeni. Persze aminek megemelkedett az ára, azt ki fogom fizetni. Egyedül élek, de a család néha benéz, húsvétkor főtt sonka, tojás mindig van az asztalon. Vendéglátós voltam, szoktam még kacsanyaklevest is készíteni.”

Az árak szintén nem befolyásolják a menüt Komáromi Kristóféknál. „Őrizzük a húsvéti hagyományokat, nagypénteken nem eszünk húst, de van a családunkban, aki a teljes böjtöt is tartja. Húsvétkor sonka, tojás és torma kerül az asztalara, valamint különböző kenegetők: például céklakrém és zellerkrém, ami egy erdélyi különlegesség. Hiába nőttek az árak, ilyenkor nem spórol az ember – teszi hozzá Kristóf, aki várja a vasárnapot, mert akkor már bulizni is lehet, hétfőn pedig locsolkodni indul.

Komáromi Kristóf – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Komáromi Kristóf – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Győr: a vásárcsarnokban ez a húsvét jobban pörög a tavalyinál, mi történt?

Győrben is van belvárosi piac, de piaci hangulatért a vásárcsarnokba járnak a legtöbben. Kedden kezdődött a húsvéti roham, és a kereskedők szerint több a vásárló, mint tavaly az ünnep előtt. Ez nem azt jelenti, hogy nem drágult minden, hanem azt, hogy a multiknál is éppen eléggé drágult azért ahhoz, hogy kisebb legyen a hagyományos piac hátránya a megszokottnál.

„Nem veszünk kevesebbet húsvétra, de többet költünk, és sokkal több kört megyünk a vásárlás előtt. Idén mindenhol megnézzük: mi mennyi – mondja Horváth Krisztina. – Reméljük, hogy huszonötezer forintból kihozzuk az ünnepi ebédet és vacsorát, ami tavaly tizenöt-tizenhatezerből kijött. Ebben nincs benne a csoki, édesség, az még plusz ötezer körül lesz. Magam sütöm a kenyeret, és nem veszek kevesebb vagy kisebb tojást, de most a harminc darabért háromezer forintot fizetek, tavaly meg 50-60 forint volt darabja."

A tojást a pultnál Domonkosné Becker Zsuzsanna árulja férjével, szerintük csak 10 forint a különbség darabonként tavalyhoz képest. Az általános drágulás miatt év közben csökkent a vevők száma, de a húsvéti roham a tavalyihoz hasonló. A kis tojás darabja 70, a nagyobbé 90-95 forint.

Domonkosné Becker Zsuzsanna – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Domonkosné Becker Zsuzsanna – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Markó Vendel zöldséges úgy érzékeli, hogy több a vásárló idén húsvétkor, valószínű, hogy a multikra nézve is közmondásossá vált áremelés kedvezett a piacnak: ha már mindenképpen drága, vegyük a hagyományos helyen – gondolhatták sokan. (Bár az árversengésbe kezdett multik 30-40 százalékkal akciózott áraival nem szállhatnak ringbe a kiskereskedők).

Markó Vendel azt mondja, minden szezonális zöldségen rajta van tavalyhoz képest a plusz 25 százalék, pedig a szokásos árrésükből ők már ősszel visszavettek. Nézzük tételesen:

350 forint egy csomó retek (tavaly 250 volt).

350 forint az újhagyma, tavaly ilyenkor 250-300-ért adták.

2000 forintnál kezdődik a paprika, tavaly 1500 volt.

A paradicsom most 1800 forint, tavaly 1400-ba került.

A saláta 400 forint (ennyi volt leárazás előtt például a Lidlben is), tavaly a csarnokban 300-350-ért kínálták.

„Nyolcvanegy éves nyugdíjas vagyok, a nyugdíjam magasabb az átlagnál, de csak kapkodom a fejem – feleli Mohr József. – A húst magam füstöltetem, de ha mindent összeadok, harminc-negyven százalékos a drágulás. Nem veszünk kevesebbet, de korábban ilyenkor egy wellnesskirándulásra el tudtunk ugrani, most ezt kihagyjuk az ünneplés kedvéért.

Mohr József vásárol a piacon – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Mohr József vásárol a piacon – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Több vevővel találkozik a tavalyi húsvéthoz képest Lőrincz László hentes is a győri Vásárcsarnokban, nála a parasztsonka 4200, tavaly óta 500 forinttal ment feljebb. A füstölt combsonka ára szintén, a füstölt csülöké 2000-ről 2500-ra ugrott. Egy másik hentes azt mondja: nem emelt most többel 50 forintnál, a füstölt kötözött comb, lapocka kilója idén is 3400-3500 forint.

Szegeden a tojás népszerű, az ünnepi hagyományok már kevésbé

A szegedi Mars téri nagypiacon több mint félezer asztal várja a vásárlókat, akik kosarai, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a húsvét előtti csütörtök reggelen is tömve voltak az ünnephez kapcsolódó termékekkel, és bár a látogatók nem taposták egymást, manőverezni azért néha kellett, hogy elférjen az ember a sorok között.

A sózott sonka kilója itt 4500 forint körül mozgott, a tojás darabja 100-tól egészen 150 forintig is elment. Zöldségek közül főleg a hagyma dominált a táskákban, ez átlagosan 300 forint körül ment kilónként, ahogy a szintén kelendő retek is. Fél kiló túró megközelítőleg 900 forintot kóstált a legtöbb tejesnél, tormát viszont nem találtunk, és hogy merre lehet, abban az árusok sem tudtak segíteni. Virágból akadt bőséggel, a vágott szálanként átlagosan 200–400 forintért fogyott.

„Ez most az éhezők viadala második része, tegnap volt az első, holnap lesz a harmadik”

– mondta egy hölgy, aki szerint érezhető, hogy az emberek a kétnapos zárvatartás miatt már jobban felkészülnek. Az árusok elmondása szerint napok óta ünnepi lázban ég a piac, egy kis üzlet vezetője arra panaszkodott, hogy mindenki rohan, nem gondolkodnak, rendetlenséget hagynak maguk után. „Volt ma is egy nő, levette a passzírozott paradicsomot, aztán visszarakta a polcra a tamponok mellé.”

A Mars téri nagypiac Szegeden – Fotó: Bálint András / Telex
A Mars téri nagypiac Szegeden – Fotó: Bálint András / Telex

Valószínűleg a tojásosok kerestek a legtöbbet az ünnepen, volt, aki arról számolt be, hogy reggel már ötven dobozzal eladott, ami ugye félezer darabnak felel meg. A tojással ellentétben az ünnepi hagyományok már nem annyira népszerűek a szegedi piacon: bár vendégseregre szinte kivétel nélkül mindenki számít, locsolókat már sokkal kevesebben várnak a megkérdezettek közül. Tíz emberből jó, ha kettő-három tartja még a húsvéti locsolkodás hagyományát, tojáskeresés viszont lesz több helyen is. Legalább a gyerekeknek is van mivel játszani, vélekedtek többen.

Pécs: az új vásárcsarnokban színesebb lett a kínálat

A régi mellett felhúzott, tavaly átadott új pécsi vásárcsarnoknak ez az első húsvéti időszaka, és tucatnyi árussal, vásárlóval beszélgettünk a tapasztalataikról. Azok az árusok, akik korábban a régi csarnokban is jelen voltak, egyöntetűen pozitívan értékelik a helyzetet. A vásárlók is általánosságban elégedettek a helyszínnel, és kiemelték, hogy sokkal színesebb lett a kínálat, jobb a választék. Van, aki a bevásárlóközpontok helyett itt próbálja elintézni a nagybevásárlást, de ez azért még nem működik teljesen.

A füstöltárusokkal tudtunk a legnehezebben beszélni, ami persze érthető, mivel sonkáért álltak a legtöbben sorba. És ezen még a tematikus gyorspultok (csak sonka+eladó+pénztárgép) sem segítettek. Próbáltuk a klasszikus eljárással készült, combsonkák árait összehasonlítani, amik 3200-4000 Ft/kg között mozogtak. A mangalicasonka innen már nem is nagy ugrás: 4000-4400 Ft/kg a jellemző.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Az egyik házi tejtermékekkel foglalkozó árusnál a friss tehéntúró 2400 Ft/kg-os áron megy, és úgy látják, hogy a vásárlók elfogadják az emelkedett árakat. „Minden drágább lett, nekünk is emelni kellett” – mondja az üzemeltető, és azt is hozzáteszi, hogy 26 év után nekik felüdülés volt átköltözni. Nem csak a szolgáltatások jobbak, hűtőgépek helyett itt saját hűtőkamrájuk van, a több vásárló között pedig sok az új arc.

A tojás ugyan nem hiánycikk, és a mérettől függő árak összetartanak (ketreces: M-es, 80-85 Ft/db, XL-es 90-95 Ft/db), de szabadtartásút egyáltalán nem találtam. Viszont több helyen volt fürjtojás 500 Ft/12 db-os, illetve 750/18 db-os áron.

Bár a hónapos retek esetében is a csomagárak feltűnően együtt mozognak (300-350 Ft), minőségben, frissességben nagy a szórás, és a csomag alatt értett mennyiségek is durván eltértek. A torma pedig 1500–1800 Ft között mozgott, de a frissen szedett, kistermelői tormáért 2000 Ft-ot kértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!