Kiszivárogtak az MCC luxusköltései a 100 milliós téli tábortól a kirívóan drága fogadásokig

Legfontosabb

2024. április 4. – 06:56

Kiszivárogtak az MCC luxusköltései a 100 milliós téli tábortól a kirívóan drága fogadásokig
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány év alatt nagyot változtak a körülmények a Mathias Corvinus Collegium téli táborában. Korábban rendszerint a ceglédfürdői diáktábor volt a helyszín, ahol a táborozók 6-8 fős szobákban, emeletes ágyakon aludtak és diáktáborokra jellemző egyszerű ellátást kaptak.

A 2023-as téli tábort azonban már a szlovákiai Ótátrafüreden rendezték meg. Napközben egy sor közösségi és sportprogram közül választhattak a diákok: aki akart, síelhetett a Lomnici-csúcs alatti sípályán – a kezdőknek oktató segítsége is járt –, de meg lehetett látogatni a tarajkai jégtemplomot, egy whiskyüzemet, a szepességi Lőcsét vagy a bachledkai lombkorona-tanösvényt (ahol tényleg vannak lombok).

A 450 résztvevő este nem tábori ágyakon pihente ki a nap fáradalmait, hanem Ótátrafüred egyik legelegánsabb szállodájában, a külön erre az alkalomra kibérelt, négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ban. A feltöltődést fedett medence, wellnessrészleg, squash-, bowling- és biliárdpályák, két étterem és egy éjszakai klub is segítette.

Más felsőoktatási intézmények is szerveznek téli utazásokat a diákjaiknak, az MCC tábora azonban nem csak az előkelő körülmények miatt volt rendkívüli. Míg más helyeken a diákok jellemzően önköltséges alapon vesznek részt ezeken, addig az elmúlt években az adófizetők pénzéből hatalmas vagyonnal felruházott, kormányközeli MCC táborában a bruttó 100 millió forintos költséget teljes egészében a szakkollégium fizette.

Ez az MCC belső beszerzési és kifizetési adataiból derül ki, amelyek a Direkt36 birtokába kerültek. Az elmúlt néhány évből származó adatok minden korábbinál részletesebb betekintést adnak a nemzetközi szinten is terjeszkedő, a kormányhoz világnézetileg is szorosan kötődő intézmény költéseiről. Az adatokból és az MCC működését jól ismerő forrásoktól kapott információkból többek között a következő részletek derültek ki:

  • Az MCC közel 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására, vagyis cateringjére. A kutatásaink szerint erre a célra kirívóan sokat költenek az MCC rendezvényein. Fejenként annyi pénz folyik el, amennyiből piaci cégek luxusellátást tudnak nyújtani.
  • A rendezvényeiken szinte mindig a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. intézi az ellátást, a cég bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Az Apriori 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.
  • Külföldi vendégelőadók meghívására sem sajnálják a pénzt: az Orbán Viktorral régóta szövetséges Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fiának, Jair Netanjahunak például 2,8 millió forintot fizettek két egyórás panelbeszélgetésért.
  • Külföldi ösztöndíjasaik havi 3–5 ezer eurót, azaz 1,2–2 millió forintot kapnak, többen évek óta részt vesznek az ösztöndíjprogramban.
  • Rengeteg külföldi tanulmányutat szerveznek, ezek résztvevői gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, és a Direkt36 által megkeresett, MCC-hez közeli források nem tudnak arról, hogy az utazásokra kérnének önköltséget a diákoktól.
  • Sok pénzt költenek kormányközeli cégeknél is: a kormányzati propagandakampányokat lebonyolító, Balásy Gyula tulajdonában álló cégeknél nettó 1,8 milliárd forintot költöttek nyolc hónap alatt, a 4iG-nál bruttó 200 millió, Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jénél bruttó 58 millió forintot.
  • Ehhez képest más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumoknak az egész éves költségvetése mozog 40 és 110 millió forint között. Ezeken a helyeken nem költenek milliókat cateringre sem, az egyik szakkollégiumban a rendezvényekre a diákok maguk készítik a szendvicseket.

Az MCC-nek részletes kérdéssort küldtünk a cikkben részletezett, esetenként kirívónak tűnő kiadásokról, ezekre azonban ők érdemben nem reagáltak. Azt megerősítették, hogy a rendezvények és utazások térítésmentesek a diákjaik számára, de hozzátették, hogy a résztvevők kiválasztásánál szociális szempontokat is figyelembe vesznek. Hangsúlyozták, hogy a fenntartó alapítvány „a rá bízott vagyonnal a jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően gazdálkodik, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartozik”.

Bonbon, csiga és harcművészet

2022. április 10-én a budapesti Tas vezér utcai MCC-központban eredményváró eseményt szerveztek a franciaországi elnökválasztás apropóján. Szoros verseny ígérkezett a szélsőjobboldali jelölt Marine Le Pen és a centrista Emmanuel Macron között. Az estet az épület földszintjén lévő Scruton kávézóban tartották, amely Roger Scruton brit konzervatív filozófusról kapta a nevét.

A helyszínt kék, fehér és piros lufikkal és lampionokkal díszítettek fel, a teremben a versenyben részt vevő Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Eric Zemmour és más francia politikusok életnagyságú kartonfigurája volt a dekoráció. A kávézóban bonbonkészítő workshopot tartott egy csokoládémanufaktúra, a fotóautomatánál rizsporos parókában, nemzeti színű napszemüvegben és barettban lehetett pózolni a zöld háttér előtt, amire az automata francia városképet vetített háttérként.

Az eredményt stílszerűen pezsgő, bor, csiga, májpástétom és croissant kíséretében várhatta a körülbelül száz résztvevő, de voltak szendvicsek, üdítők és aprósütemények is. A Direkt36-hoz eljutott belső dokumentumokból kiderült, hogy a mindössze néhány órás rendezvényért a Scrutont üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. kicsivel több mint bruttó négymillió forintot számlázott az MCC-nek.

A francia est nem is a legdrágább a választásieredmény-várók közül. A 2022-es magyar országgyűlési választás eredményváró estje bruttó 8,2 millió forintba került, az olasz választásé ugyanennyibe. A brazil est 7,8 millió, a dél-koreai 2,4 millió, az izraeli 2,1 millió forintba került az MCC-nek. Az eredményváró eseményeken közös volt az adott ország zászlójának színeiből merítő dekoráció, a politikusokat ábrázoló kartonfigurák és az ország szokásaira jellemző workshop is. Az olasz esten például a tésztakészítés, az izraelin pedig a krav maga harcművészet fortélyait lehetett ellesni. Néhány eseményen az adott ország konyhájára jellemző meleg vacsorát is kaptak a vendégek.

Az MCC a nagyobb rendezvényeire már több tízmilliót költ. A 2022. októberi Budapest Summit három napjának cateringje 29 millió forintba került – csak egy kicsivel többe, mint a karácsonyi buli egyetlen estéje, amelynek étel-, és italellátása 24 millió forintba került.

MCC-s források szerint az ellátás mindig nagyon hasonló. A kisebb, rövidebb rendezvényeken szendvicsek, sütemények, falatkák, üdítők, az estieken sör, bor, esetleg pezsgő is van. A konferenciákon egész nap van ellátás aprósüteményekkel, ebédre svédasztalos menü hagyományos, nem túl bonyolult ételekkel.

A VIP-vendégeknek – akik általában a prominens, külföldi meghívottak, valamint az MCC és más partnerintézmények vezetői – zárt körű gálavacsorákat is szerveznek, de ezt általában külső helyszínen. A költések között gálavacsora címen találtunk 1,4; 2,2; 3,5 és 4,5 milliós tételeket is a Batthyány Lajos Alapítvány Aranybástya éttermében. Ez az alapítvány többször is kapott nagy értékű támogatást a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától, 2023 januárjában például 9,2 milliárd forintot. Az alapítvány pedig csak 2022-ben több mint 400 millió forinttal támogatta az Apriorit. Kuratóriumi elnöke Dezső Tamás, az MCC Migrációkutató Intézetének igazgatója.

Az Aranybástya étterem megkeresésünkre közölte, hogy a vendégeik között nem tesznek különbséget, és mindig a piaci viszonyoknak megfelelően járnak el.

Furcsa árak

Vannak arra utaló információk, amelyek szerint az MCC-s rendezvényeket elrugaszkodott árazás jellemzi.

A Direkt36 legalábbis ajánlatot kért két olyan cateringcégtől, amelyek régóta aktívak a piacon és van gyakorlatuk több száz fős rendezvények lebonyolításában. A cégek azt kérték, ne nevezzük meg őket, de a beszélgetésekből az derült ki, hogy az MCC által számlázott összegeknél jóval kevesebből is ki lehetne hozni előkelő étel- és italellátást.

Az egyik ajánlatot úgynevezett finger food ellátásra kértük, amelynél a cateringcégek általános gyakorlata, hogy 12 darab falatkát számítanak résztvevőnként. Mi ennél bővebben számoltunk, így kétszáz résztvevőre összesen 3000 darab falatkát, mártogatóst és pohárdesszertet, illetve fejenként két üveg kézműves sört és két üveg frissen facsart gyümölcslét kértünk, amire bruttó 2,01 millió forintos árajánlatot kaptunk egy olyan cégtől, amely sok különleges alapanyaggal, vegán opciókkal dolgozik.

A 2023-as Corvin Bál elszámolásában is finger food és welcome drink szerepel, a közösségi médiába feltöltött fotók alapján az eseményen körülbelül kétszázan vettek részt. Ezért a rendezvényért bruttó 7 millió forintot számlázott az Apriori, ami több mint háromszorosa a másik cégtől kapott árajánlatnak. 2022-ben egyébként még az MCC is jóval olcsóbban hozta ki a bált, akkor a catering csak 2,2 millió forintba került, bár annál a tételnél akkor nem részletezték, hogy ez az összeg milyen ellátást takar.

A svédasztalos ellátásnál még feltűnőbb volt a különbség a piaci cateringcégtől bekért ajánlat és az MCC-s költések között. Egy cateringcég tulajdonosa azt mondta a Direkt36-nak, hogy egy svédasztalos büfévacsora árazása náluk bruttóban számítva 7,5-10 ezer forint fejenként. Tud versenytársairól, akik bruttó 15–23 ezer forint között áraznak fejenként. Az alkoholmentesital-csomag plusz kétezer-ötszáz, az alkoholos plusz ötezer forint fejenként. Egy ültetett gálavacsora (ahol felszolgálók látják el a vendégeket) is maximum bruttó 63, de inkább 38 ezer forintnál áll meg fejenként.

A kifizetési adatok szerint a 2022-es Budapest Summit nevű rendezvény cateringjéért bruttó 29 millió forintot számlázott az Apriori. A háromnapos eseményen az MCC saját beszámolója szerint közel 800 érdeklődő vett részt, vagyis egy fő étkeztetésére 36 250 forintot költöttek. Ez azt jelenti, hogy az MCC-s catering több mint háromszor annyiba került, mint az általunk megkérdezett cég ajánlata.

Az ételek minősége vagy exkluzivitása sem adhat magyarázatot az MCC-s catering drágaságára. Bár arról konkrét leírás nincs, hogy a 2022-es rendezvényen pontosan milyen ételeket szolgáltak fel, de MCC-s források szerint a Budapest Summit-rendezvényeken jellemzően hasonló kínálat szokott szerepelni. Idén februárban is tartottak egy ilyen rendezvényt, amelyen a Direkt36 munkatársa is részt vett. A résztvevőket egész nap kávé, tea, üdítő és gyümölcslé, pogácsa és sütemény várta kikészítve, az ebédszünetben pedig többféle étel közül lehetett választani svédasztalról. A választék többek között brokkolikrémleves, lecsós sült és almás sütemény volt.

A piaci cégtől kapott árajánlat alapján az MCC által elköltött pénzből egy olyan ültetett gálavacsora is kijött volna, amelyen pincérek szolgálnak fel és a brokkolikrémlevesnél elegánsabb, drágább ételek vannak.

„Évekkel ezelőtt volt egy 1200 fős rendezvényünk ebéddel és vacsorával, exkluzív borsorral, komoly technikával, az került bruttó 20 millió forintba. Ha hozzávesszük az inflációt, ma ez kerülne körülbelül 29 millióba” – mondta a cateringcég tulajdonosa.

Ahogy említettük, az Apriori 2021-ig az MCC-főigazgató Szalai Zoltán érdekeltsége volt, aki a szakkollégium vezetése mellett fontos szerepet tölt be a kormányzati propagandagépezetben is: ő a Mandiner hetilap és online hírportál főszerkesztő-lapigazgatója is.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója – Forrás: MCC / Facebook
Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója – Forrás: MCC / Facebook

2021-ben Szalai kiszállt az Aprioriból, de a cég továbbra is kormányközeli érdekeltségben maradt. Egyik tulajdonosa és vezérigazgatója, Pesti Ivett, korábban Kocsis Máté jelenlegi Fidesz-frakcióvezető polgármestersége alatt a legnagyobb nyolcadik kerületi cég, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

A másik tulajdonos, Fejérdy Zsófia Ágnes esetében is vannak kormányzati kötődésre utaló jelek. Korábban egy olyan cégben volt tulajdonos, amely kapott minisztériumi támogatásokat, emellett a parlament nyilvántartása szerint egy ugyanilyen nevű személytől bérel lakást Dömötör Csaba fideszes képviselő, Rogán Antal egyik államtitkára. Megkérdeztük Fejérdy Zsófia Ágnest, hogy tőle bérel-e lakást Dömötör Csaba, és ha igen, honnan ered az ismeretségük, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az Apriori a rendezvények cateringjén felül éves szerződéseket is köt az MCC-vel. A főépület büféjét évi 148,2 millió forintért üzemeltették 2022-ben, a révfülöpi telephelyen pedig 80 millió forintot kaptak ugyanezért.

Az Apriorinak részletes kérdéssort küldtünk, amelyben az árazási gyakorlataikról és az MCC-vel közös munkáról érdeklődtünk. Válaszukban azt írták, hogy cégük

„a Mathias Corvinus Collegium által kiírt büféüzemeltetés tárgyában kiírt beszerzési eljárásokban vett részt, amelyből nyertes ajánlattevőként került kihirdetésre”.

Az egyes rendezvények árai közti különbséget a szolgáltatások „konkrét tartalmának különbözőségével” indokolták, valamint hozzátették, hogy „az árazás vonatkozásában folyamatosan monitorozzák a piacot a versenyképességük fenntartása érdekében”.

Máshol a képviselő is pogácsát kap

Az MCC ilyen jellegű költéseivel nagyon kilóg a hasonló oktatási intézmények közül. Ez derült ki legalábbis azokból a beszélgetésekből, amelyeket a Direkt36 három egyetemi és egy egyházi fenntartású szakkollégium képviselőjével folytatott a pénzügyeikről.

Egy, a Corvinushoz tartozó szakkollégium – amely a 110 millió forint körüli éves költségvetésével a gazdagabb szakkollégiumok közé tartozik – belsős eseményein például nincs catering, a külsősöknek is elérhető, 40-50 fős eseményeikre pedig a diákok a kollégiumban készítenek el néhány szendvicset, amihez húsz-harmincezer forintért vásárolnak be.

„Egyszer egy diákbizottsági ülésen vitáztunk, hogy egyszerűbb lenne megrendelni valahonnan, de leszavaztuk. És így is nagy dolog, hogy mi valamivel megkínáljuk a vendégeket. A legtöbb szakkollégiumban a catering nem létező kategória” – mondta a kollégium diákvezetője.

Egyetlen elegánsabb eseményük van, de azt sem tartják meg minden évben. Ez egy általában 400-500 résztvevős esemény, amelyre rendezvényhelyszínt bérelnek. Van svédasztalos vacsora és pezsgő, de a diákoknak ide is kétezer, az alumni közösség tagjainak – a korábbi diákoknak – pedig tízezer forint a belépő.

Egy másik, ELTE-hez tartozó szakkollégium nagyobb közösségi eseményeinél is a diákok főznek, a kisebb, pár órás szakmai beszélgetésekre egy-két kiló pogácsát és néhány palack vizet vesznek. „Jött már hozzánk országgyűlési képviselő is beszélgetésre, de neki is pogácsát adtunk” – fogalmazott a szakkollégium diákvezetője. Ennek a szakkollégiumnak az éves költségvetése 40–50 millió forint között mozog, de a fenntartóval jelenleg is zajlik egyeztetés arról, hogy megvonnak-e 20 millió forintot a költségvetésből jövőre. Ha ez így lesz, a szakmai programjuk is veszélybe kerül.

A táborokra és nagyobb rendezvényekre mindig önköltséget fizetnek a diákok, ez minden általunk megkérdezett szakkollégiumra igaz. A corvinusos szakkollégium százfős, négynapos téli és nyári táborának költsége 4 és 6 millió forint között mozog.

„Mindig valamilyen klasszikus emeletes ágyas táborhelyre megyünk, ahol klasszikus tábori ételeket adnak. Ki lehetne gazdálkodni, hogy ebben szintet lépjünk, de mindig úgy döntünk, hogy máshol jobb helye van annak a pénznek” – mondta a kollégium vezetője.

Beszéltünk egy egyházi fenntartású kollégiummal is, ebben a többihez képest igen magas, 44 ezer forint a havi tagdíj. A rászorulókat szociális ösztöndíjprogrammal igyekeznek ugyan támogatni, de a körülbelül 60 fős tagságuk nagy része a teljes összeget fizeti. A kollégium egyes szobáit külsős diákoknak kollégiumi férőhelyként, még magasabb összegért adják ki, az ebből befolyó pénz a működésük egyik kulcsa. Ezen kívül a fenntartó egyházi alapítványtól alkalmanként érkezik valamilyen támogatás. Az éves nyári táborukra ötszázezer forint szokott jutni a kollégiumi költségvetésből, fennmaradó költségeket a résztvevőktől kell beszedniük.

A gazdagodó MCC

Az 1996 óta működő MCC mindig is Fidesz-közeli intézménynek számított. Egyik alapítója, Tombor András, az első Orbán-kormány alatt a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója volt, és kapcsolatban állt több befolyásos fideszes politikussal és háttéremberrel.

A nagy váltás 2020-ban jött el, amikor az MCC egy kormányhatározattal megkapta a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százalékát. A két részvénypakett összesen körülbelül 420 milliárd forintot ér. Az MCC ezek hozamából finanszírozza a működését, 2022-ben 36 milliárd forintot vettek fel osztalékként. Több mint százmilliárd forint közvetlen állami támogatást is kaptak, továbbá a tulajdonukba került az addig is használt Somlói úti kollégium épülete és a mellette lévő irodaház, valamint a révfülöpi vitorláskikötő. Nemcsak kaptak, hanem vettek is ingatlanokat tizenegy városban. Az MCC 2021 óta tulajdonos a Libri–Bookline-csoportban, 2023 júniusában aztán többségi tulajdonrészt vásároltak, így mára ők az ország legnagyobb könyvkiadójának 98,41 százalékos tulajdonosai.

Egy kép az MCC 2023-as téli táborából – Forrás: MCC
Egy kép az MCC 2023-as téli táborából – Forrás: MCC

A célokhoz mérten nőtt az operáció is. Az MCC-nek mára 736 munkavállalója van, a 2020-as alapítványi átrendeződéskor még csak 105 volt a létszám. Informatikai beszerzésekre két év alatt több mint 1,1 milliárd forintot költöttek a dokumentumok szerint, ebből 200 milliót a 4iG-nál, amelynek Orbán Viktorhoz fűződő szoros kapcsolatait a Direkt36 tárta fel.

Több más beszerzésüknél sem merészkednek túl messze a kormányközeli köröktől. Bútorbeszerzésre 58 millió forintot költöttek a Matolcsy Ádámhoz, a jegybankelnök fiához tartozó Balaton Bútor Kft.-nél, Balásy Gyula, a kormány propagandakampányait lebonyolító üzletember Lounge Design Kft.-jével és New Land Media Reklám Kft.-jével „komplex kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ellátására” nettó 1,8 milliárd forintért szerződtek a 2022. február 16. és december 31. közötti időtartamra.

Ezekről a szerződésekről az MCC azt közölte, hogy

„a megnevezett beszállítók esetében szabályos beszerzési eljárás lefolytatására került sor, amely során szakmai és pénzügyi szempontokat figyelembe véve ezen cégek ajánlatát hirdették ki nyertesként”.

Az alapítványi vagyon gyarapodásával egyre merészebb ambíciói lettek az MCC-nek. A szakkollégium ügyeire közelről rálátó források arról számoltak be, hogy a terv most már az, hogy egy a kormányzati ideológiához közel álló nemzetközi szellemi csúcsintézményt hozzanak létre.

Ennek megfelelően válogatják ki a rendezvényeikre meghívott vendégeket is. Az események szervezését ismerő források szerint központi instrukció, hogy elsőként a legszorosabb partnerintézmények, tehát az Alapjogokért Központ, a Magyar Külügyi Kutatóintézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem környékéről kell vendéget keresni. Ha valamilyen külföldi sztárelőadót sikerül elhozni, mindig törekednek arra, hogy ittléte alatt a partnerintézményeknél is legyen megjelenése, ezzel is építve a diplomáciai hálózatot. Van egy közös adatbázis, amelyhez minden rokonintézmény munkavállalója hozzáfér. Ide kerül be mindenki neve és kontaktinfója, aki valaha megfordult akár az MCC, akár egy partnerintézmény eseményén, így a partnerintézmények újra és újra keresni tudják.

A Direkt36 kérdéseket küldött az említett partnerintézményeknek, de azokra csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) reagált. Válaszukban azt írták, hogy az MCC-vel egyetlen, a fenntartható fejlődés és a környezeti fenntarthatóság területét érintő együttműködésük áll fenn. A közös vendégek szerepeltetéséről azt közölték, hogy a kiemelt eseményeikről a partnerintézményeket külön is tájékoztatják, és időnként arra is sor kerül, hogy külföldi meghívott előadóik más intézményeknél is részt vesznek szakmai eseményeken, esetleg más intézmények meghívottjai látogatnak el az NKE-re. A közös adatbázissal kapcsolatos kérdésre nem reagáltak.

A Direkt36 birtokába került pénzügyi adatok szerint a külföldi vendégekre is jelentős összegeket áldoz az MCC.

Az elszámolásban szerepel egy név és dátum nélküli, 49,9 millió forintos megbízási szerződési tétel a Worldwide Speakers Grouppal. Ez a közvetítőcég képviseli Niall Ferguson brit történészt is, aki a 2021-es MCC-s évnyitó egyik vendége volt – Orbán Viktor miniszterelnök mellett.

2021-ben Norman Lewis, a brit PwC tanácsadó és könyvvizsgáló cég volt innovációs igazgatójának 2023. március 1-jétől május 31-ig tartó megbízási szerződésére bruttó 12,4 millió forintot fizetett az MCC. Lewishoz ezen kívül egy 1,6 millió forintos tétel is kapcsolódik tanulmányírás és előadás néven. Alexander Grau német filozófussal 6,8 millió forintos honoráriumi szerződést kötött az intézmény, de az nem látszik a dokumentumokból, hogy ez mennyi időre szól.

Benjámin Netanjahu fia, Jair Netanjahu, 2,8 millió forintot kapott két egyórás panelbeszélgetésért a 2023. januári kiadói konferencián, amelyen az online média és a nyomtatott sajtó lehetséges üzleti modelljeiről beszélgetett, valamint Kovács István Gergellyel, a Megafon ügyvezetőjével együtt elmesélte, hogyan építette fel saját „sikertörténetét az online világban”. 2024-ben újra visszatért egy panelbeszélgetésre az antiszemitizmus új formáinak terjedéséről. Arról nincs adatunk, hogy ezért mennyit kapott, erről felvilágosítást sem Netanjahu, sem az MCC nem adott.

Magyar vendégekért is hajlandók sokat fizetni. Nagy Feró és a Beatrice 3,2 millió forintért adott egyórás koncertet a 2022-es MCC-Feszten, míg Fördős Zé séf, a Street Kitchen alapítója, 635 ezer forintot kapott ugyanezen az eseményen egy egyórás megjelenésért, amelynek során a magyar gasztronómiáról beszélgetett séfekkel és gasztroírókkal. Nagy Feró képviselete megkeresésünkre azt mondta, a fellépési díj üzleti titok, de általában a zenekar úgy szerződik, hogy a díjban minden kapcsolódó költség benne van.

Bár a legtöbb esetben az MCC-s rendezvényekre olyan vendégeket hívnak, akik világnézetileg közel állnak a magyar kormányhoz, akadnak kivételek. Ilyen volt például Radek Sikorski jelenlegi és korábbi lengyel külügyminiszter, aki gyakran bírálta az Orbán-kormányt. Korábban azt írta egy Deutsch Tamásnak szóló levelében, hogy a magyar kormány „benyal Vlagyimir Putyinnak”, és a Válasz Online-nak adott interjújában azt mondta, azóta nem védi meg az Európai Unión belül Orbán Viktort, amióta külön törvénnyel kergették el a CEU-t az országból.

Sikorskit azért hívta meg az MCC a 2022-es MCC-Fesztre, hogy vitázzon Patrick Deenennel, az indianai Notre Dame Egyetem konzervatív professzorával „az emberiség jövőjéről”. Sikorski ideutazásáért bruttó 16 millió forintot számlázott az ír Chartwell Speakers közvetítőcég.

Az MCC válaszában az oktatók és vendégek kapcsán az szerepel, hogy kiemelten fontos feladatnak tartják, hogy az MCC illeszkedjen a hasonló tevékenységet végző szakmai szervezetek nemzetközi hálózatába is, ennek kapcsán került kapcsolatba Norman Lewis, Alexander Grau, Jair Netanjahu és Radek Sikorski is az MCC-vel. Az oktatók és előadók konkrét feladataira és a vendégek honoráriuma körüli kérdésekre azonban nem tértek ki.

Ahol megbecsülik a tanárokat

Az MCC és más szakkollégiumok gyakorlatai az oktatók fizetésében is jelentősen eltérnek. A szakkollégiumok, amelyekkel beszéltünk, bruttó 170-260 ezer forintot tudnak fizetni az oktatóiknak egy félévre, amiben megegyezés szerint hat-tizenkét alkalmas kurzust tartanak. Van olyan szakkollégium, ahol tizenöt éve nem emeltek a fizetésen, mert nem volt erre lehetőségük.

Az MCC által foglalkoztatott oktatók fizetésére nem láttunk rá, de több külföldi ösztöndíjas honoráriuma is a dokumentumok között volt.

Az ösztöndíjasok a Visiting Fellowship nevű MCC-s program keretein belül érkeztek Magyarországra, hogy egy általuk választott kutatási témán dolgozzanak, és mellette az MCC-ben tanítsanak. A pályázat nyilvános kiírása szerint díjazásuk 35 év alatt havi maximum ötezer euró, azaz kétmillió forint, 35 év fölött maximum tízezer euró, azaz négymillió forint, ami mellé lakás, iroda, egészségügyi biztosítás és indokolt esetben családtámogatás is jár.

A díjazás mértéke az MCC-források elmondása szerint attól függ, kinek milyen tudományos eredményei vannak, írt-e könyvet, és min dolgozna az MCC-n belül. Az ösztöndíj időtartama két héttől egy évig terjed, de MCC-s források elmondása szerint gyakori, hogy egy év után is itt tartják az ösztöndíjast, ha kölcsönös a szimpátia. Ilyen volt Thibauld Gibelin francia történész is, aki több éve az MCC ösztöndíjasa és vendégoktatója, 2022-ben pedig könyve jelent meg „Orbán Viktor győzelemre játszik” címen.

Eközben más egyetemekre külföldi vendégoktatók és ösztöndíjasok szerencsés esetben is félévente egy-két alkalommal érkeznek. Polyák Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, a Média és Kommunikáció Tanszék vezetője azt mondta a Direkt36-nak, hogy ha korábban volt is keret az egyetemi költségvetésben külföldi vendégoktatók fogadására, ezek a források apadnak el először. Ma már nincsenek külföldi oktatókat célzó ösztöndíjprogramok, csak külsős pályázatokat tudnak erre használni, mint az Erasmus+ és a Fulbright. Ezért ritka, hogy külföldi tanárokat tudnának fogadni az egyetemek egy-egy konferenciameghívásnál hosszabb időre, és Polyák szerint ez mindegyik tanszéken így volt, ahol dolgozott az elmúlt húsz évben.

Az Erasmus+ egyik, tanároknak szóló programjában a napidíj célországtól függően 110 és 170 euró között mozog, így még húsz munkanappal számolva is – ennél jellemzően rövidebb időre utaznak el oktatók – 2200 és 3400 euró közti havi fizetésre számíthatnak, szemben az MCC 5-10 ezer eurós fizetéseivel.

Bőkezűen költ az MCC külföldi tanulmányutakra is. Cséfalvay Zoltán volt államtitkár, a Technológiai Jövők Műhelyének vezetője például az elszámolási adatok szerint 2022 és 2023 között tizenegy utazáson vett részt egyedül vagy diákokkal, és ezekre összesen 53,8 millió forintot költött. A Cséfalvay nevéhez kapcsolódó költések között öt tétel bankkártyás feltöltésként szerepel egyes tanulmányutakhoz kapcsolódva összesen több mint tízmillió forint értékben. Az izraeli Silicon Wadi tanulmányút hét napjára például 4,9 millió forinttal töltötték fel a volt államtitkár kártyáját, a kaliforniai Szilícium-völgy tizenegy napjára 3,3 millió forinttal, egy négynapos londoni konferenciára pedig 1,3 millió forinttal.

Megkérdeztük az MCC-től, hogy mi az oka annak, hogy Cséfalvay Zoltán kiemelten nagy büdzséből utazik, illetve hogy milyen gyakorlat alapján osztják meg a rendelkezésre álló forrásokat a műhelyek, oktatási egységek között. Válaszukban azt írták, hogy

„Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, a Technológiai Jövők Műhely vezetőjeként nagyon magas színvonalon végzi oktatói munkáját. A műhelyvezető szakember évente több alkalommal is szervez nemzetközi tudományos konferenciát, valamint hallgatói számára tanulmányutakat, amelyeken az MCC diákjai vállalatvezetőkkel, egyetemi professzorokkal és más szakértőkkel találkozhatnak.”

Az MCC egyébként is hatalmas összegeket költ külföldi tanulmányutakra. Indultak diákcsoportok többek között Izraelbe, Washingtonba, a Szilícium-völgybe, Miamiba, Torontóba, Olaszországba, Rigába, Hágába, Stockholmba, Bécsbe, Strasbourgba, Brüsszelbe, Rómába, Ljubljanába, Athénba, Sevillába, és Luxemburgba. Csak ezekre az utazásokra összesen több mint 80 millió forintot költött a szakkollégium.

Abban a többi megkérdezett szakkollégium dolgozói egyetértettek, hogy fontos és jó gyakorlata az MCC-nek, hogy sok diákot küldenek külföldi utakra. „Ha minden pénzt erre költenének, elismerően megráznám Szalai Zoltán kezét, hiszen ez a legtöbb, amit egy szakkollégium adhat a diákjainak – mondta egy szakkollégiumi forrás, majd az MCC egyéb költéseire utalva hozzátette: – Kár, hogy nem ez a helyzet.”

A cikk elkészítésében közreműködött Szőke Dániel.

Ha szeretnéd követni a Direkt36 további cikkeit, iratkozz fel a nyomozásainkról szóló értesítésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!