Tévét jobban, színházjegyet kevésbé éri meg karácsonyra venni, mint tavaly

2023. december 22. – 11:12

Tévét jobban, színházjegyet kevésbé éri meg karácsonyra venni, mint tavaly
Fotó: Oláh Tibor / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Az év, sőt az elmúlt két év fanyarú slágere vitán felül az infláció volt, a fogyasztói árak növekedése a januári csúcson a 26 százalékot nyaldosta éves alapon. Innen mostanra lezuhant 8 százalék alá, ami egyrészt még mindig az EU második legmagasabb értéke, másrészt viszont igazi felüdülésnek hat az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. (De azért ha valaki három évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy 2023-ban a végre 10 százalék alatt maradó inflációt fogja győzelemként ünnepelni a magyar kormány, teljesen biztos, hogy kinevetem.)

Decemberenként egyre többen fogadják meg, hogy idén aztán semmit, de tényleg semmit nem ajándékozunk a családban, na jó, maximum egy doboz házi kekszet kap mindenki, meg a férfiak egy üveg bort, a gyerekek egy pár meleg zoknit, de a maminak elromlott a konyhai robotgépe, meg az hogy néz már ki, hogy üres kézzel állítunk be az unokatesóékhoz, azért csak megyek egy kört a karácsonyi vásárban, és beugrom 22-én délután a plázába. És persze a főzést is takarékra vesszük, nem kell annyit zabálni, úgyis mindenki fogyókúrázik, idén csak halászlé lesz meg bejgli, olyan macerás az a töltött káposzta, plusz a fenének se hiányzik az olajos halszag az egész lakásban. Mind tudjuk, hogy végződnek általában az ilyen vállalások, épp ezért a karácsony remek alkalmat kínál arra, hogy megnézzük, mennyivel lettek drágábbak az ünnephez kapcsolható dolgok az elmúlt években.

A menü

A KSH részletes, termékekre bontott inflációs adatbázisában nincs meg ugyan minden, amit karácsonykor enni szokás, azért így is össze tudtuk szedni jó pár alapcikket a klasszikus menüből. Mint a grafikonon látható, tavalyhoz képest az édességek elkészítéséhez szükséges alapanyagok közül többnek is csökkent az ára, ami elég meglepő belegondolva, hogy az átlag infláció azért még tavalyhoz képest is számottevő. A cukor az egyetlen a listázott, sütikészítéshez szükséges élelmiszerekből, ami durván drágult – nem is nehéz kitalálni, hogy miért, az idén nyáron kivezetett árstop korábban mesterségesen lefogta a növekedést. A méz ellenben még egy picit olcsóbb is lett, mint volt.

Az ábrán is látszik, hogy a magyar konyha hagyományos fűszerének számító paprika nagyot ment egy év alatt. Egy pár nappal ezelőtti összevetésből pedig kiderül, hogy hosszú idősíkon nézve még sokkal súlyosabb, ami a paprikával történik: 1995 óta a 165-szörösére drágult, ezzel meg is nyerte a KSH által figyelt lista legjobban dráguló termékének járó címet. A hal (pontosabban a klasszikus rántott halhoz használt pontyszelet) ellenben csak kicsivel drágult az infláció fölött. Aki spórolósra venné, az a pulykával jár a legjobban, a húsok-halak mezőnyből ugyanis az az egyetlen, ami olcsóbb lett tavaly év végéhez mérten.

Tudjuk, hogy a mezőnyből egy kissé kilóg a macskaeledel, és véletlenül sem szeretnénk senkinek ezt a tételt javasolni a karácsonyi menübe, viszont mivel a háziállatokra való költekezés elharapódzásának korát éljük, megnéztük, mennyit drágult az (eddig sem olcsó) macskakaja, és meglepődtünk a mértéken. Ha valaki egy gurmé alutasakos táppal lepné meg Cirmikét karácsonykor, annak a zsebébe kell nyúlnia.

Az éves árváltozás a legfontosabb inflációs mérőszám, de az idén pont egy kicsit sántít, ha az elmúlt pár évet átfogó, általános drágulásérzékelésünkkel vetjük össze. Ennek oka a bázishatás, vagyis az, hogy a tavaly novemberi adat, amihez az ideit alapból viszonyítjuk, éppen az inflációs spirál csúcspontja köré esett. Tehát az, hogy ahhoz képest csak 8 százalékkal drágultak tovább a dolgok, még mindig azt jelenti, hogy a pár évvel ezelőtti szinthez képest horrorisztikusak az árak. Ezért készítettünk egy öt évet átfogó ábrát is néhány fontos, az ünnepekkor többet fogyasztott élelmiszerből:

Mint látható, 2019 óta elkezdtek érzékelhetően emelkedni az árak, a legmeredekebb drágulásra 2021–22 folyamán került sor ennél a termékcsoportnál is, majd az idei karácsonyra egy kissé megint mérséklődtek a korábban árstoppal nem érintett ételek árai.

Ajándékok és nagybeszerzések

A karácsony (sajnos) a személytelen ajándékok nemzetközi ünnepe, a családi rendezvényeken ugyanis olyan rokonokkal is összefut az ember, akiket nem ismer eléggé ahhoz, hogy valami tényleg jót találjon ki nekik. Ilyenkor jönnek a gejl bonbonok, csúnya pulcsik vagy az olyan nagyszülői klasszikusok, mint az ágyneműgarnitúra, esetleg egy szép óra.

A szokványos, de jobb választások közé tartozhat a KSH által gyűjtött termékek és szolgáltatások közül a rocksztárságba éppen belevágni tervező kamaszok számára egy gitár, illetve az „ajándékozz élményt” elképzelés jegyében vásárolt szállodai hétvége tipikusan szülőknek, így ezeket is megnéztük.

Mint az ábrán látható, a tipikus béna és kevésbé béna ajándékok közül a legtöbb az átlagos inflációt meghaladó mértékben drágult, így aztán még kevésbé éri meg ilyesmibe ruházni.A KSH másik inflációs adatbázisa, amely konkrét árakat nem, csak százalékos drágulást tartalmaz, némileg részletesebb, így innen is kigyűjtöttünk még néhány, a grafikonon nem szerepeltetett tipikus ajándéktermék drágulását az előző év novemberéhez képest.

Átlagos infláció alatt változott az ára:

  • számítógép, fényképezőgép, telefon: -1,6%
  • edény, konyhafelszerelés: -0,4%
  • tea: +3,2%
  • könyv: +5,4%
  • ékszerek: +6%
  • testápolási cikkek: +7,7%

Átlagos infláció felett változott az ára:

  • fényképészeti szolgáltatás (karácsonyi fotóalbumokhoz): +8,6%
  • szeszes italok: +10,9
  • barkácsolási kellékek: +11,7%
  • kulturális- és szabadidő-szolgáltatás: +12%
  • virág, dísznövény: +12,7%
  • újság, folyóirat: +21,%
  • színházjegy: +25,5%

Sok család – különösen ilyen reálbércsökkenéstől terhelt években – karácsonyra tol olyan nagyobb bevásárlásokat, amelyek ugyan szükségesek a háztartásba, de egyúttal ajándékféleségnek is betudhatók, például nagyobb gépek, elektronikai eszközök.

Mint ábránkról leolvasható, ebben a kategóriában több olyan tétel is szerepel a KSH adatbázisában, amelynek ára kedvező irányba változott, de ami drágul, többnyire az is az átlag infláció szintje alatt marad. Tartós fogyasztási cikkeket vásárolni idén karácsonyra tehát relatíve jobban megéri, mint egy csomó kisebb tételt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!