Megvan a dombóvári időközi választás időpontja, Magyar Péter még mérlegeli az indulást

2024. október 28. – 10:17

Megvan a dombóvári időközi választás időpontja, Magyar Péter még mérlegeli az indulást
Magyar Péter leadta a szavazatát a június 9-i EP- és önkormányzati választáson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhat év után új országgyűlési képviselője lesz Bonyhádnak. A fideszes Potápi Árpád János halála után időközi választást kell tartani Tolna vármegye 2. választókerületében, ahova Dombóvár, Bonyhád és 56 kisebb település tartozik.

A választókerület választási bizottsága a péntek délutáni ülésén azt a javaslatot tette a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), hogy

az időközi választást 2025. január 12-én, vasárnapra tűzzék ki.

Ha az NVB elfogadja a javaslatot, akkor a szavazást megelőző ötvenedik napon, november 23-án indulhat a hivatalos kampányidőszak. Legkorábban aznap tudják felvenni az ajánlóíveket a jelöltek, akiknek 500 érvényes aláírást kell összegyűjteniük a választókerületben. Az ajánlásokat legkésőbb a szavazást megelőző 37. napon, december 6-án kell leadni a helyi választási bizottságnak.

A dombóvári választókerület nem könnyű terep az ellenzéknek. A 2022-es választáson Potápi Árpád a szavazatok 62,44 százalékával nyert zsinórban hetedik alkalommal egyéni mandátumot. A hatpárti ellenzék jelöltje, Szabó Loránd, Dombóvár korábbi DK-s polgármestere mindössze 27 százalékon végzett, Tobak Gábor a Mi Hazánk Mozgalom színeiben pedig 7,54 százalékot tudott begyűjteni. Potápi évtizedek alatt felépített helyi beágyazottságát és népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy a választókerületben 3,5 százalékponttal több szavazatot kapott 2022-ben, mint a Fidesz országos listája.

A Fidesz kétharmados többsége nincs veszélyben a parlamentben. Az ugyanakkor egy izgalmas kérdés lehet, hogy elindul-e az időközi választáson a Fidesz egyik erős vidéki bástyájában a Tisza Párt. Magyar Péterék még nem döntöttek. Korábban azt írták a Telexnek, hogy ez az időszak még a részvétnyilvánításé.

„Nyilván kell sok szempontot mérlegelnünk, de várjunk legalább egy hetet, tíz napot. Szerintem így ildomos. Sok idő van még a választásig. Több szempontot fogunk mérlegelni, azt elhiheti”

– mondta Magyar a hvg360-nak adott interjúban október 23-án.

Arról itt írtunk korábban részletesebben, hogy Magyar Péternek milyen szempontokat érdemes mérlegelnie, és mit kell tudni a dombóvári választókerületről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!