Orbán Viktor méltatta a Mi Hazánkat, hogy jól szavaztak a migrációs paktumról

2024. október 25. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

A francia elnök nemrég azt mondta egy nagyívű beszédében, hogy az EU ki fog halni, el fog halni, ha nem javítunk a versenyképességünkön, ha elveszítjük a piacainkat. Jól látható, hogy nem egy sajátos magyar nézőpontról van szó, hanem mások által is osztott nézetekről – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. Emmanuel Macron francia elnök kulcsszerepet játszik abban, hogy „kialakítsunk egy új Európa gazdaságpolitikát, egy versenyképesebb európai gazdaságot” – folytatta a miniszterelnök, miután a francia elnökkel folytatott tárgyalásáról kérdezték.

Orbán ezután a BRICS-országok csúcstalálkozójáról beszélt, amin Putyin szövetségesei vesznek részt az oroszországi Kazanyban. Erre a miniszterelnök a keleti országok csúcstalálkozójaként hivatkozott. „És november 7-én itt Magyarországon lesz a nyugati világ csúcstalálkozója. Itt két rendezvény követi egymást két napon, ezért össze is keveredik itt a kommunikációban. Lesz egy Európai Politikai Közösség nevű formáció. Ennek negyvenegynéhány vezetője jön el. (…) Majd rá egy nappal pedig azon 27 ország vezetői tanácskoznak Budapesten, akik tagjai az Európai Uniónak.” Macronnal az előbbiről beszéltek, mert ez a francia elnök gyereke. „Aki éppen házigazdája ennek a rendezvénynek”, annak illik ilyenkor beszélni Macronnal. Az esemény két nappal lesz az amerikai elnökválasztás után, ez pedig szülhet majd érdekes helyzeteket.

A francia sajtó korábban azt írta, hogy Orbán és Macron megbeszélésére Magyarország soros EU-elnökségének keretében került sor, és lehetőséget ad a következő, Budapesten rendezendő uniós csúcs, illetve az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának előkészítésére.

Ismét beszélt Orbán a gazdasági semlegességről, ami szerint össze kell állítani a világban ismert példákból azt a gazdasági modellt, ami a magyarok testére szabható, ami a magyarok kultúrájával passzol, de nem szabad átvenni semmit sem keletről, sem nyugatról, amivel nem értenek egyet.

Mennyire van mozgástere Magyarországnak ebben? Nem nő a presszió? – kérdezték tőle, mire Orbán azt mondta, hogy az orosz–ukrán háború óta nő a hidegháborús logika a gazdaságban is. Szankciók vannak, kereskedelmi korlátozások. „Na de hát ugye ne spekuláljunk, hanem induljunk ki a gyakorlatból. Az ember azt gondolta volna, hogy az orosz–ukrán háborúban sincs mozgástér. Mert ha egy hangon énekel az egész Európai Unió, akkor egy ország ebből aligha maradhat ki. És mi történt? Mi kimaradtunk. Ők nyakig benne vannak a pácban, benne vannak egy vesztes háborúban, éppen most vesztenek el egy háborút.”

„Teljesen új élménnyel szembesülnek, éppen elvesztenek egy háborút. Magyarország nem, mert ez nem a mi háborúnk, mi nem is szálltunk bele. Tehát még egy ilyen nagy nyugati összefogásból is sikerült kimaradnia Magyarországnak. (…) Azt akarom csak mondani, hogy nekünk sikerült kimaradnunk az orosz–ukrán háborúból is. Most ha abból sikerült kimaradni, akkor szerintem egy elhibázott, háborús logikára épülő rossz gazdaságpolitikából is ki lehet maradni” – magyarázta a miniszterelnök.

Ismét beszélt Orbán arról, hogy Ursula von der Leyenék bejelentették: le akarják cserélni a magyar kormányt. „Tehát nekik bábkormány kell, beszéljünk egyenesen, minden birodalom ilyen, a szovjetek is ilyenek voltak, nem? Ők is egy olyan kormányt akartak Magyarországon, amelyre erős befolyásuk van, hovatovább, nemcsak befolyásuk, hanem utasítást tudnak neki adni” – fogalmazott. „Mi úgy hívjuk ezt, hogy jawohl (igenis – a szerz.) kormányt szeretnének. Jön egy telefon Brüsszelből vagy Berlinből, és azt kell mondani, hogy jawohl. (…) De nem akarunk bábkormányt látni” – mondta Orbán.

Kitértek az új gazdaságpolitikai elemekre is, arra, hogy milyen költségvetési mozgástér van. Orbán erre azt mondta, hogy a gazdaságpolitika mozgásterét az határozza meg, hogy visszatér-e Trump. Hogy a háború nem fog tovább terjedni, az egy Trump elnök által vezetett politikában szinte biztosra mondható, mondta Orbán, aki szerint ha nem ez lesz, akkor továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. Ha ez így marad, akkor lehet, hogy biztonsági kiadásokra 2,5 százalékot vagy még többet is kell költeni a gazdasági kiadások helyett.

„Összeraktuk azt a csomagot, amivel a 2020 óta tartó időszakból ki tudjuk vinni Magyarországot” – mondta Orbán, aki szerint ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor a 20-25 pontokból álló akcióterv fantasztikus eredményeket hozhat, 3 százalék fölötti növekedést is hozhat, és ez együtt is járhat majd a béremeléssel.

A nemzeti konzultáció is szóba került, amire Orbán azt mondta, meg kell erősíteni a magyar véleményeket, „én nem tudok hivatkozni a katonai erőnkre, a hatalmas népességre (…), egyetlen dologra tudok hivatkozni, a magyar emberek véleményére” – magyarázta Orbán, hogy szerinte miért is indokolt a nemzeti konzultáció.

Az EU-s migrációs paktumról Orbán azt mondta, hogy annak felgyorsításáról döntöttek az EU-ban, hiába szavaztak a fideszesek és a mi hazánkosok is ellene. „Azt mondták, hogy a migrációs paktum jó, és föl kell gyorsítani a végrehajtását. Sajnos a magyar ellenzék is a Mi Hazánk kivételével emellett szavazott. Magyarország megbüntetése mellett Magyarországnak járó határvédelmi támogatások megtagadását hagyták jóvá. A Mi Hazánk meg a fideszesek, KDNP-sek jól küzdöttek, de nem voltunk az Európai Parlamentben elegen, majd a Tanácsban, ahol én vagyok, talán sikeresebbek leszünk” – fűzte hozzá.

Ez is történt a héten

A miniszterelnök a héten az október 23-i rendezvényen szavakban próbált erőt mutatni híveinek. Váratlanul kemény beszédet mondott az állami ünnepségen: 1956-tal alig, aktuálpolitikai történésekkel viszont annál többet foglalkozott. Nyíltan nekiment Magyar Péternek, akit árulónak, idegen érdekek kiszolgálójának nevezett. Egyszer sem mondta ki a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének nevét, de egyértelmű volt, hogy róla beszél.

Orbán Viktor a beszéde során egyszer próbálta meg helyre tenni Orbán Balázs botrányos kijelentéseit, és megpróbálja újrafogalmazni 1956 üzenetét. Azzal verte vissza ezeket a támadásokat, hogy nem lehet párhuzamot vonni 1956 és az ukrajnai háború között, mert már a gondolat is sérti a szabadságharcosok emlékét, holott ezt ő maga is megtette korábban. Most úgy fogalmazott: „Nekik 1956 tanulsága az, hogy harcolnunk kell Ukrajnáért, sőt Ukrajnában. Nekünk 1956 tanulsága az, hogy csak egyetlen dologért, Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!