Oroszországban tartanak csúcstalálkozót Putyin szövetségesei

2024. október 22. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A héten Oroszországban, azon belül Kazanyban tartják a BRICS-csúcstalálkozót, amin több mint 20 államfő vesz részt. Az orosz elnök által szervezett találkozóra olyan vezetők kaptak meghívást, mint a kínai Hszi Csin-ping, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Maszúd Peszkian iráni elnök – írja a BBC. A Kreml szerint az eddigi egyik legnagyobb külpolitikai eseményről van szó.

A BRICS megnevezés Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika rövidítéséből jön. A tömörülésben részt vevő országok azért hozták létre a BRICST-t, mert valódi alternatívát akartak mutatni a Nyugattal szemben. A csoportosulás tavaly augusztusban több új országgal, köztük Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal és az Egyesült Arab Emírségekkel bővült. Oroszország szerint további 30 ország szeretne csatlakozni a szövetséghez.

A BRICS már így is jelentős erőnek számít. A bővítéssel a globális lakosság 47 százalékát és a világgazdaság 29 (vásárlóértéken 37) százalékát öleli fel, valójában az ilyen szép nagy számok mögött Kína és India párosa áll.

A Kazanyban rendezett találkozón Vlagyimir Putyin például arról szeretné meggyőzni a tagokat, hogy hozzanak létre egy olyan határokon átnyúló elszámolási rendszert, amelyben nem vesz részt a dollár, az euró vagy a G7-ek bármelyik valutája, így az Oroszországot sújtó nyugati szankcióknak nem lenne akkor hatása. Vlagyimir Putyin e mellett az egység képét szeretné mutatni, hogy az országa ne tűnjön elszigeteltnek.

Az orosz elnöknek nem lesz könnyű dolga, ugyanis a BRICS-országok közel sem értenek mindenben egyet. Például Kína és India általában semmiben nem tud megegyezni. De nem csak köztük vannak nézeteltérések. A BRICS két legújabb tagja, Egyiptom és Etiópia között is feszültség van, mint ahogy Irán és Szaúd-Arábia között is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!