Nem üzemelt, javításon volt az V-ös blokk, amikor tűz ütött ki a Mátrai Erőműben

2024. október 23. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Személyi sérülés nem történt, a tüzet egy óra alatt el tudták oltani az Mátrai Erőműben kedden, ahol az V-ös blokkban ütött ki tűz az esti órákban. Az MVM sajtóközleménye szerint az érintett V-ös blokk épp nagyjavításon volt, „nem volt üzemben”, az erőmű pedig avartalanul üzemel.

A tűz a blokk szénellátási rendszerét érintette, írták. „A műszakban lévő létesítményi tűzoltók nagyon rövid idő alatt a helyszínre értek és beindították a beépített szórtvizes oltórendszert (spinkler). A beépített tűzoltórendszer a lángokat megfékezte.”

A helyszínre a gyöngyösi, a hatvani, a hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltók is kivonultak. A tűzvizsgálat megkezdődött. Kérdésünkre, hogy mekkora kár keletkezett az erőműben, nem válaszoltak.

A Mátrai Erőmű Magyarország egyetlen működő szénerőműve, a kormány 2019 végén jelentette be, hogy az állami tulajdonú MVM megvásárolja a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó létesítményt, nagyjából 44 milliárd forintért. Az erőmű 2029. március 12-ig biztosan üzemelhet, eddig kapott engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivataltól, annak ellenére, hogy a Greenpeace idén tavasszal többször is tiltakozott a „klímagyilkos” üzem miatt.

A Mátrai Erőmű jelenéről és jövőjéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!