Még négy évig működhet a Mátrai Erőmű, a Greenpeace bírósághoz fordult

2024. március 13. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megadta a környezethasználati engedélyt a Heves Vármegyei Kormányhivatal, így 2029. március 12-ig üzemelhet a Mátrai Erőmű, derül ki a kormányhivatal oldalára feltöltött határozatból. A Greenpeace Magyarország a Facebook-oldalán arról posztolt, hogy pár órával a határozat megjelenése előtt akcióztak az erőmű előtt, mert a szervezet szerint „nettó klímabűncselekmény” az erőmű működése.

„Mintha nem a kormány mondta volna, hogy le kell állnia az erőműnek 2025-ben, mert drága és szennyező az üzemeltetése. Mintha nem bocsátana ki még mindig 3,5 millió tonna szén-dioxidot évente az erőmű a másfél fokos párizsi cél elérésének küszöbén, vagy mondjuk ki: a klímakatasztrófa kapujában. Mintha nem eregetne az erőmű mérgező higanyt folyamatosan határárértéken felül” – írták.

A Greenpeace szerint a Mátrai Erőmű, klímagyilkos, mert az ország szén-dioxid kibocsátásának 7-8%-ával járul hozzá a klímakatasztrófához. „A kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni” – írták a honlapjukon. A zöldszervezet ezért keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen, mert nyilvánosságra szeretné hozni, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött az erőmű működtetéséről.

A kormányhivatal 74 oldalas határozatot tett közzé a környezethasználati engedélyről, ezt itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!