Felfüggesztették Csárdi Antal mentelmi jogát

2024. október 21. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

132 igen 38 nem és 1 tartózkodás mellett felfüggesztette az Országgyűlés Csárdi Antal mentelmi jogát. Csárdi a nyáron, amikor még a párt tagja volt, az LMP több aktivistájával együtt elállta a Samung gödi akkugyárának egyik bejáratát. Azért, mert a magyar kormány ezt nem tette meg egy bírósági végzés ellenére sem, mondta a mentelmi szavazás előtt. Szerinte a gödi Samsung-gyár termelését csökkenteni kellett volna, ezért is mentek oda júniusban más LMP-s aktivistákkal, hogy lezárják az oda vezető bejáratokat.

Csárdi szerint nem áll fent a szabálysértési tényállás, azt mondta, a mentelmi jogról szóló szavazásnak

„egyetlenegy vesztese lesz, az pedig a magyar demokrácia”.

Egy rágalmazási ügy miatt Pócs János mentelmi jogának felfüggesztéséről is döntött ma a parlament. A képviselők 22 igen, 140 nem és 1 tartózkodás mellett úgy szavaztak, hogy a fideszes képviselő mentelmi jogát ne függesszék fel.

Lezárták a gödi akkugyárhoz vezető utakat

Csárdi Antal mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta. A Mentelmi Bizottság szeptember 30-i ülésén egyetértett a legfőbb ügyész indítványával, a tagok 5-1 arányban javasolták a parlamentnek, hogy szavazza meg Csárdi mentelmi jogának felfüggesztését.

Polt arra hivatkozva kérte mentelmi jogának felfüggesztését, hogy Csárdi szabálysértést követett el akkor, amikor lezárta a gödi Samsung-gyár bejáratait. Az LMP tüntetést szervezett a gyár elé, az esemény után azonban a párt pár aktivistája még ott maradt, és lezárták az akkumulátorgyárhoz vezető Fóti utat egy keresztbe elhelyezett paravánnal. Csárdi Antal és más aktivisták nemcsak ezt a bejáratot, hanem később az M2-es autópálya felőli bejáratot is lezárták. Csárdit többször is felszólította rendőrség, hogy hagyja el a helyszínt, ezt azonban nem tette meg. Ezzel viszont szabálysértést követett el, amit a helyszínen el is ismert.

Csárdi Antal egyébként vasárnap hivatalosan kilépett az LMP-ből, ezzel megszüntetve a párt parlamenti frakcióját. Közben a 444.hu-nak arról is beszélt, hogy Rogán Antal, Ungár Péter (az LMP társelnöke) és Vitézy Dávid egyeztettek a választási stratégiáról a júniusi önkormányzati választások előtt.

Pócs János rágalmazása

Pócs János mentelmi jogának felfüggesztését nem a legfőbb ügyész, hanem a Szolnoki Járásbíróság javasolta. A Fidesz jászsági országgyűlési képviselőjét rágalmazás miatt jelentették fel. Ellentétben Csárdi Antallal, Pócs mentelmi jogának felfüggesztését nem javasolta a Mentelmi Bizottság, döntésük szerint „a képviselők zavartalan munkavégzésének biztosítása érdekében indokolt a magánvádas ügyben a mentelmi jog fenntartása”.

Pócs egy Facebookra posztolt, Illés Gergő polgármesterjelöltnek címzett videóban májusban arról beszélt, hogy 10 éve Jászapátit szétlopta a korábbi MSZP-s polgármester, Szabó Lajos és Illés apja. Az azóta a Tisza Párt támogatásával polgármesternek választott Illés apja tett rágalmazásért feljelentést Pócs ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!