Gyurcsány szerint Orbán középszerű, és az a baja, hogy a Kiskegyedet összekeveri a tudományos lapokkal

Legfontosabb

2024. október 19. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Ki kell törni abból a sehová nem vezető vitából, amit a kormány hazug mód az országra kényszerít. (…) Nem az a kérdés, hogy megőrizzük-e Magyarország szuverenitását, mert Magyarország szuverén. Jó reggelt, kezit csókolom!”

– mondta Gyurcsány Ferenc a DK online megrendezett tizenharmadik születésnapi buliján. Itt azt is elmondta mindenek előtt, hogy nem tudja, hányszor kell felköszönteni a szülinapost, de „szívesen nótázik is neki, bár táncban jobb”. Végül éneklés helyett Orbán Viktorra tért vissza, aki szerinte „intellektuálisan is középszerű”, és a világról vallott nézetei azt mutatják, hogy „úgy olvassa a Kiskegyedet, mintha az a Magyar Tudományos Akadémia lapja lenne”. Gyurcsány ugyanakkor hozzátette: amiket Orbán mond, azokat mindenki tudja,

„Ehhez nem kell Orbán Viktornak lenni. Ezt egy átlagolvasó a Kiskegyedből is tudja.”

Gyurcsány Ferenc már a szülinapi beszéd előtt pár órával posztolt arról, hogy „az elhatározás napja áll a DK előtt”, ezért beszélni kell arról is, hogy hogy akarják folytatni a következő éveket. Erről végül kevés konkrétum hangzott el. Gyurcsány helyette azzal kezdte beszédét, hogy ideje átgondolni, milyen a világ. Erre a kérdésre gyorsan választ is adott, mondván: „alaposan felfordult a világ körülöttünk. De szerintem a világ természetes állapota, hogy fel van fordulva.”

Gyurcsány ezután történelmi elemzésbe ment át, majd összefoglalta a világ helyzetét: „amíg a világ világ, amíg az élet élet, addig az a természetes, hogy minden mozog, és ha minden mozog, akkor felbomlik minden korábbi status quo. Más kérdés, hogy mi ezt utáljuk. Ha nem ugyanazon a polcon van a porcukor.”

Oroszország és a nagy farok

Gyurcsány ezután elismételte a DK céljait: Európához és a nyugati világhoz tartozást, a nyugatos világ képviseletének globális megszervezését. Szerinte ebbe nem fér bele az, hogy Orbán Viktor nem akar blokkosodni. „Nem tudja ez a fickó, hogy tagjai vagyunk egy katonai szövetségnek?” – mondta erre Gyurcsány. Szerinte ha Orbán nem akar blokkosodást, az azt is jelenti, hogy ki akar lépni az EU-ból és a NATO-ból, mindemellett pedig

„Ez a csávó annak szurkol, hogy szétessen Európa, hogy Kína nyerjen és Oroszország győzzön. Ez a csávó nem az ellenfelünk, hanem a történelmi ellenségünk”

– mondta Orbánról. Gyurcsány szerint Magyarország most „a tönkretételének az útján” halad. Miközben pedig „kérdés, hogy mit csináljunk ezzel az Oroszországgal. (…) Oroszország, amit csinál, az egy tisztességtelen, mocskos történet. Kár lenne mentegetni” – fogalmazott a pártelnök.

Gyurcsány szerint mindemellett Oroszország nem gazdasági tényező, és ha nem vet be nukleáris fegyvereket, akkor „igazán nagy drámát a földkerekségen nem tud okozni. Kína viszont más”. Utóbbitól, és a magyar kormány Kínával való kapcsolatától már jobban tart Gyurcsány: szerinte ebben a versenyben Magyarországnak akkor osztanak majd lapot, ha az EU mellett áll.

„Mi az oroszlánokkal vagyunk, és aki ezt a szemünkre veti, annak azt mondjuk, hogy ne már” – fogalmazott a DK elnöke. Nehezen követhető oroszlános-vadászos metaforájából annyi biztosan kiderült, hogy a Fidesz általában a vadász, az ellenzék, vagyis annak egy része pedig az oroszlán. Mint mondta, 2022-ben „egy egykori vadászra bíztuk” a feladatot, Gyurcsány szerint ezért vesztettek. Azt látja viszont, hogy most ugyanez történik meg, pedig

„Ne meséljék el a történetünket vadászok akkor sem, ha elmentek a jelmezkölcsönzőbe és oroszlánnak akarnak öltözni. Mert kilóg nekik a farkuk.”

– mondta a pártelnök, de az nem vált világossá, hogy a beöltözött vadászoknak pontosan mijük is lóg ki a jelmezből. Gyurcsány ezután farokazós poénokkal ütötte el a dolgot, hozzátéve ironikusan, hogy „mi a baj a nagy farokkal? Mostanában nincs erről szó a politikában!” – utalt Gyurcsány a TV2 Magyar Péter nemi szervéről szóló hírblokkjára.

Egy új DK

Gyurcsány Ferenc beszéde végén azt ígérte, hogy egy új DK fog jönni: 2026-ban mind a 106 választókerületben állítanak ehhez jelöltet. Az egyetlen konkrét ígérete arra vonatkozott, hogy ezeket a jelölteket novembertől 106 napon át be fogják mutatni az embereknek.

A párt szerinte arra is készen áll, hogy „a közös történeteket közösen meséljék el”. Ezzel Gyurcsány nyitva hagyta a kaput annak, hogy a DK továbbra is összefoghat más ellenzéki pártokkal a következő választáson. A „közös történet” elmesélése egyébként visszatérő eleme volt Gyurcsány, illetve később Dobrev Klára beszédének is. Mindkét politikus szerint akkor hibázik a DK, mi több, az ország is, amikor a „közös történetünket” Orbán Viktor meséli helyettük, vagy egyszerűen ők maguk rosszul mesélik.

Dobrev szerint ennek ellenére az EP-vitán „lehullt a lepel Orbánról” és ez szerinte a DK-nak is köszönhető, mert „mi Európában is Orbán legádázabb ellenfele vagyunk”. Gyurcsány Ferenc születésnapi beszédében kitért még arra is, hogy szerinte a magyar politikában nem az fog számítani, hogy „ki kivel” van, hanem az, hogy „ma egy hiteles történet van, és egy hiteles mesélő: a Demokratikus Koalíció”. És, mint Gyurcsány fogalmazott, amúgy is az a helyzet, hogy „nem számít, hogy gazella vagy-e vagy oroszlán. Amikor a nap felkel: futnod kell.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!