Lázár: Debrecen néhány év múlva akár meg is előzheti Budapestet

2024. október 16. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány Debrecenre mint társfővárosra tekint, és továbbra is részt vesz a fejlesztésében – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter szerdán az MTI szerint. Debrecenben Lázár arról is beszélt, hogy a kormány magánbefektetők bevonásával újítana fel tíz forgalmas pályaudvart. Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvart, de Kelenföld is bekerülhet a projektek közé.

A miniszter Debrecen fideszes polgármesterével, Papp Lászlóval tárgyalt a város fejlesztési kérdéseiről. Az MTI úgy tudja, hogy Lázár a helyi gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport ülése után beszélt a kormány beruházási terveiről. A miniszter szerint Debrecen néhány év múlva utolérheti, vagy meg is előzheti Budapestet, és olyan jelentőségű várossá válhat, mint például Hamburg.

A Népszava szerint a városban kialakított ipari parkok fejlesztésére eddig 500 milliárdot költött a kormány, és 2026-ig további 250 milliárd forintra van szükség. A miniszter és a debreceni polgármester beszélt több százmilliárdos közlekedési és infrastrukturális fejlesztésről is.

Lázár azt mondta, hogy a debreceni pályaudvar felújításába magántőkét is bevonna a kormány. A MÁV és a kormány által kiválasztott magánbefektető egy közös projekttársaságot hozna létre, amelyhez a magyar vasúttársaság a beruházáshoz szükséges fejlesztési területet adná.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a MÁV-on keresztül 25 százalékos tulajdonrészt szerezne a magyar állam a beruházásban, így a haszonból is ilyen arányban részesülne. A projektben szétválasztanák a vasúti és kereskedelmi funkciókat, emiatt vonzó lehet a beruházás a magánbefektetőknek is. Lázár a Népszava szerint azt mondta, hogy a debreceni pályaudvar esetében tízmilliárdos tőkebevonásról, míg a Déli pályaudvar esetében euró milliárdokról van szó.

Lázár azt is hozzátette, hogy még mindig jó ötletnek tartja a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését, és ebben a város polgármesterét is támogatja. Papp László még 2022-ben jelentette be, hogy a régi Loki-stadion helyén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum. Idén májusban Lázár már arról beszélt, hogy a kormány az új Közlekedési Múzeumot is Debrecenben húzná fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!