Szerdáig megtehette volna, Draskovics Tibor mégsem adott le pályázatot a BKK igazgatósági elnökségére

2024. október 16. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután lejárt annak a pályázatnak a határideje, amit cégvezetőkre, igazgatósági és felügyelőbizottsági helyekre írt ki a főváros. A BKK, a BKV és a Budapesti Közmű (BKM) élén ugyanazok maradnának, de Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke szerda délelőttig nem adott le pályázatot – tudta meg a Magyar Hang Kiss Ambrustól, a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójától.

Kiss Ambrus azt mondta: azt szeretnék, ha Karácsony Gergely főpolgármester a következő, október 30-i közgyűlésre javaslatot tudna tenni az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok személyére, mert sokak mandátuma lejár. Ehhez Karácsonynak egyeztetnie kell a fővárosi képviselőcsoportokkal, de ha nem tudnak megegyezni, a cégbíróság szólíthatja fel törvényes pótlásra a cégeket. Kiss szerint reális, hogy a képviselőcsoportok megállapodjanak a kérdésről.

A cégvezetők személyére viszont később tesz javaslatot a főpolgármester. De amíg nincs döntés az új vezetőkről, addig a régiek irányítanak, így az idő sürgeti Karácsonyt. A Magyar Hang arról is kérdezte a főigazgatót, hogy a BKK, a BKV és Budapesti Közművek jelenlegi vezetői benyújtották-e pályázatukat. Walter Katalin, Bolla Tibor és Mártha Imre elküldte jelentkezését az eddigi pozíciója megújítására, de Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke szerda délelőttig nem nyújtott be pályázatot – állítja Kiss Ambrus.

Draskovics Tibor korábban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, majd Gyurcsány Ferenc kormányaiban pénzügy- és igazságügyi miniszter is volt. Amikor Ungár Pétert arról kérdeztük, hogy a Városházán ki a főnök, Karácsony Gergely vagy Gyurcsány Ferenc, akkor erre azt mondta, hogy „egy vörös színű polip uralja a Városházát”. Ezután név szerint megemlítette Draskovicsot, aki a BKK-t úgy vezette, hogy nincs közlekedéssel kapcsolatos tapasztalata.

Még szeptemberben derült ki, hogy Karácsony Gergely átalakítja a fővárosi cégek vezető- és ellenőrző testületeit: a pozíciókra mostantól pályázni kell, és kevesebb lesz a felügyelőbizottsági és az igazgatósági tag is. Ezeket a posztokat korábban a pártok jelöltjei töltötték be, de ezentúl szakemberekből állhatnak össze a budapesti cégek igazgatóságai és felügyelőbizottságai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!